- Sürücü dahil 16 ila 25 kişi taşıma kapasitesi olan araçlar midibüs, - Sürücü dahil 10 ila 15 kişi taşıma kapasitesi olan araçlar minibüs, olarak değerlendirilmektedir.
Midibüs, yolcu taşımada kullanılan tek katlı bir araçtır. Minibüslerden daha büyük, otobüslerden daha küçük boyutlardadır.
Minibüslerin bir büyüğü yani küçük otobüs olarak adlandırılan midibüsler hakkında en çok kişilerin kafasını karıştıran soru midibüs kaç kişilik olur sorusudur. Tüm midibüslerin koltuk kapasitesi 27 kişiliktir. Şoför hariç olarak sınıflandırılan bu kapasitede ki araç halk arasında yarım otobüs olarak da bilinmektedir.
Dolayısıyla, trafik tescil kuruluşlarınca cinsi "minibüs" olarak tescil edilmiş taşıtların, oturma yeri sayısı sürücü dâhil asgari (9+1), azami (16+1) olan "minibüs" cinsi taşıtlarla; cinsi "otobüs" olarak tescil edilmiş taşıtların ise sürücü dâhil asgari (17+1) oturma yerine sahip "otobüs" cinsi taşıtlarla yenilenmesi ...
Minibüs: Sürücü hariç azami 16 kişilik oturma yeri olan, ticari amaçla yolcu taşıyan motorlu taşıt türüdür.
İlgili 36 soru bulundu
Körüklü otobüs, körükle birbirine bağlanan iki parçadan oluşan ve şehiriçi toplu taşımacılığında kullanılan, normal otobüslere göre artırılmış yolcu kapasitesine sahip otobüs türü. Boyu 11 metreden, bazı metrobüslerde olduğu şekliyle 25 metreye kadar değişebilir.
ZAM SONRASI MİNİBÜS ÜCRETLERİ 2023
Minibüslerde 0-7 kilometrelik mesafeler arasında tek fiyat uygulamasına geçildi, bu fiyat 12 TL olurken, 7-11 km arası 14 TL, 11-15 km arası 14.50 TL, 15-20 km arası 15 TL oldu. Minibüslerde öğrenci ücreti ise 5 TL oldu.
Otobüs: Sürücüsü dahil dokuzun üzerinde oturma yeri bulunan, yolcu taşıma amaçlı motorlu taşıttır. Oturma yeri 17'den fazla olmayan otobüsler minibüs sınıfına girer. Troleybüsler ise otobüs kategorisine dahildir.
Otobüs : Yolcu taşımacılığında kullanılan, sürücüsü dahil dokuzdan fazla oturma yeri olan motorlu taşıttır. Troleybüsler de bu sınıfa dahildir. Sürücüsü dahil oturma yeri on yediyi aşmayan otobüslere minibüs denir.
Şehir İçi Tüketim (100 km) 10.4 lt. Şehir Dışı Tüketim (100 km) 8.2 lt. Karma Tüketim (100 km) 9.0 lt.
Bu araçların 27, 29, 31 ve 35 kişilik seçenekleri bulunur. Ülkemizde yarım otobüs olarak ta bilinen bu araçlar ne bir minibüs kadar küçük ne de bir otobüs kadar büyüktür. Motorlarının kabin altında bulunması nedeniyle kısmen otobüslere göre daha seslidir. Midibüs grubu araçların tamamı 2+2 koltuk düzenine sahiptir.
e- Motorlu Karavanı kullanabilmek için yüklü ağırlığı 3500 kg'a kadar(dingil sayısından bağımsız) için B sıfı ehliyet yeterli olup 3500 kg'dan ağır olanlar için C sınıfı ehliyet almanız gerekir.
Genel anlamda servis minibüsleri 16+1 kişilik olup, yarım otobüsler 27 kişilik, büyük otobüsler ise 45 kişiliktir.
Bu kelimelerden bir tanesi de minibüs kelimesidir. Bu kelime, bazı kişiler tarafından bazen “minibüs” bazen de “münübüs” şeklinde yazılabiliyor. Fakat resmi Türk Dil Kurumunun yazım kılavuzuna göre bu kelimenin doğru yazılışı ise, “minibüs” şeklindedir.
Bu nedenle kullanılan araçlara dolmuş denilmiştir.
Dolmuş dediğimiz şey, aslında "taksi dolmuş"lardır.
Minibüsler daha farklıdır, aldıkları yolcu sayısı ortalama 14 kadardır. Dolmuşlar ise 4-8 arası yolcu almaktaydı. Özellikle İstanbul, İzmir ve Bursa'da taksi dolmuşlar daha çok bilinmektedir.
Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılacak değişiklik sonucu, daha önce minibüs kapsamında olan 8+1 koltuklu araçlar otomobil sınıfına alınıyor. Daha önce şoför dahil 9 ilâ 15 kişi taşıyan araç olarak tanımlanan minibüsler, değişiklik sonrasında 10 ilâ 17 kişi taşıyan otobüs olarak tanımlanacak.
Genelge “Ticari taksilere aynı anda üç kişiden fazla müşteri kabul edilmeyecektir.” hükmünü içerdiğinden, Turizm bölgelerimiz başta olmak üzere 8 yolcuya varan kapasitedeki büyük taksilerin bu kuralın uygulamasından mağduriyet yaşadıkları bildirilmiştir.
Otobüs yerine minibüs ve midibüslere yolculuk hem firmaların hem de vatandaşın işine geliyor. Gerekçesiyse minibüs daha hızlı doluyor. Otobüse göre yakıt masrafı daha düşük.
Otobüslerin kapasitesi 300 yolcuya kadar çıkabilir, ortalama bir otobüs genellikle 30 ile 100 arasında yolcu taşır.
Şoförü dahil 9 ile 15 adet arasında oturma yeri olan minibüs tanımı şoförü dahil 10 ile 17 adet arasında oturma yeri olan taşıt olarak yeniden düzenlenirken, şoförü dahil 15 adetten fazla oturma yeri olan otobüs, “şoförü dahil 17 adetten fazla oturma yeri olan taşıt olarak” tanımlandı.
UKOME Karanına göre minibüsler için 12 yaş, taksi dolmuşlar için 10 yaş, personel servisi 19 yaş şartı var. 2020/4-7.A sayılı UKOME Kararı kapsamında kazanılacak plaka hakkı işlemlerinde araç verilmesi ile ilgili tüzel kişilere TSE veya ISO belgelerini tamamlamaları için 30 Haziran 2021 tarihine kadar süre verilmesi ...
8. 6 yaş altında olan çocuklar ücretsiz olarak seyahat edebilir. 6 yaş ve üzeri çocuklar ücrete tabidir. 9. Görevlilere ve diğer yolculara sorumlu ve saygılı şekilde davranılması, yüksek sesle konuşulmaması, müzik çalarların diğer yolcuları rahatsız edici şekilde yüksek sesle dinlenmemesi gerekir. 10.
Minibüs ücretleri 2022 fiyat listelerinde en ucuz minibüs ücreti kısa mesafe indi bindi 3 TL'dir. Ancak şehir ve ilçeler arasında değişiklik gösterebilir. MİNİBÜS ZAMMI NE KADAR? Minibüslerde kısa mesafe 2,75 liradan 3,75 liraya, uzun mesafe 4 liradan 5,50 liraya, öğrenci ücreti 1,75 liradan 2,50 liraya yükseltildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri