“Sizden bir ücret istemeyen, sizden hiç menfaat beklemeyen, dosdoğru yolda yürüyen bu kimselere uyun! ” Sizden bir ücret istemeyenlere uyun, onlar doğru yoldadırlar. "Sizden ücret istemeyen ve kendileri hidâyete irmiş bulunanlara tâbi' olunuz" didi. Sizden ücret istemeyen bu kişilere uyun.
Yâsîn suresi 21 ayet tefsiri
Size tebliğ ettikleri şey karşılığında sizden herhangi bir ücret istemeyen kimselere uyun. Onlar Allah`ın vahyinden tebliğ ettikleri şeyler hususunda hidayet üzeredirler. Kim böyle ise işte tabi olunmaya layık olan kimse odur.
“Ben hiç, O'ndan başka ilahlar edinir miyim? Çünkü eğer O Rahman bana bir (keder ve) zarar verecek olursa, (O'nun dışındaki putların ve sahte ma'budların) onların şefaati bana hiçbir şeyle (ve hiçbir şekilde) yarar sağlamayacak ve beni asla kurtaramayacaktır.”
Surede başlıca; insanın sorumlulukları, vahiy, Muhammed'i yalanlayan Kureyş, Antakya halkına giden elçiler (Ashab-ı Karye), Allah'ın birliğini ve kudretini gösteren deliller, şeytan, öldükten sonra dirilme, kıyamet, kader,hesap ve ceza konu edilmektedir.
(Bu Kur'an, hakikati görenleri, kalben ve bedenen) diri olanları uyarması ve inkârcılar hakkındaki Allah'ın gerekçeli hükmünün gerçekleşmesi için indirilmiştir. Daha çok cenazelerde ve cenaze evlerinde ölülere faydası olur ümidiyle okunan Yasin suresindeki bu ayet; Kur'an mesajının hayatta olanları uyarmak içi...
İlgili 34 soru bulundu
“Bizi ve bizden önce iman etmiş olan kardeşlerimizi bağışla. Kalplerimizde iman edenlere karşı kin bırakma. Rabbimiz, muhakkak ki Sen çok şefkatli, çok merhametlisin.”
Çünkü o faziletin gerçekleşmesi için ayeti belli bir miktarda tekrar etmek gerekir. Sıkıntılardan kurtulmak ve şifa bulmak için Yâsîn suresi 58. Ayet 7 ya da 40 gün okunmalıdır. Herhangi bir hayırlı isteğin gerçekleşmesi için bu ayeti, besmele ile beraber 1479 defa okumak gerekir.
Kuran-ı Kerim'de Yasin Suresinde Antakya, Karye ve Şehir olarak geçmektedir. Bu surede ilk önce iki elçinin gönderildiği daha sonra ise üçüncü elçinin bu elçilere destek olmak için şehre geldiğinde şehrin kenarından gelen kişinin kavmim siz neden bu elçilere uymuyorsunuz dediğinden dolayı şehit edildiği yazılmaktadır.
Yasin suresi 58. ayetin “Yasin Suresinin Kalbi” olduğu söylenir. Bu ayetin okunması; kötülükten korunmaya, hatim sevabı almaya ve ruhun imanla teslim edilmesini sağlar.
Yasin Suresi pek faziletli bir sure olup çokça okunması tavsiye edilmiştir. Bilhassa derdi, hasatlığı ve sıkıntısı olanların okuması ya da kendilerine okunması tavsiye edilmiştir. Yasin Suresi okuyan kişi, korktuğu her konudan emin ve mahfuz olur. Yasin Suresi ile garipler yardımcı bulu, dertlilere ise derman olur.
“Şüphesiz ben sizin Rabbinize iman ettim; işte beni dinleyin.” “O hâlde, ey beni şimdi duyan ve kıyâmete kadar duyacak olanlar; ben sadece benim değil, bütün insanların ve bu arada özellikle sizin gerçek Sahibiniz, Efendiniz ve Rabb'iniz olan Allah'a iman ettim; gelin dinleyin beni!
Ashab-ı Karye, İslami kaynaklarda, geçmişte yaşamış, kendisine elçiler gönderilmiş olduğu anlatılan bir şehrin halkıdır. Ashab-ı Karye, “şehir halkı” demektir. Pavlus ve Barnabas Listra'da (Nicolaes Pieterszoon Berchem).
O eşsiz yaratıcıdır, her şeyi bilir." Bir şeyi istediğinde, O'nun buyruğu "ol" demekten ibarettir; hemen oluverir." Yasin Suresi son Ayeti olan 83. Ayeti:" Her şeyin egemenliği kendi elinde olan Allah bütün eksikliklerden uzaktır ve hepiniz sonunda O'na döndürüleceksiniz."
Kuranı okurken kıbleye yönelip diz üstü oturmalıyız. Allah(cc) Kuran okuyacak olduğun vakit kovulmuş şeytandan Allah'a sığın. Nahl (16/9 ayeti) Tevbe suresi haricinde diğer sureleri okuduğumuz zaman besmele çekmeliyiz. Anlamlarını hakkında bilgi edinip ayetleri huşü içinde okumalıyız.
Kişinin hayırlı bir hacetinin olması için 41 kez okunmalıdır.
1: Yâ, Sîn. 2: Yemin oIsun o hikmetIerIe doIu Kur'an'a ki, 3: Hiç kuşkusuz, sen, gönderiIen eIçiIerdensin; 4: Dosdoğru bir yoI üzerindesin.
Tefsir (Kur'an Yolu)
52. âyette geçen inkârcılara ait sözün –buradaki bir gramer özelliği dolayısıyla– “Vay başımıza gelenlere! Bizi yattığımız bu yerden kim diriltip kaldırdı? Rahmânın vaad ettiği (hakikatmiş), peygamberler de gerçekten doğru söylemişler” şeklinde anlaşılması da mümkündür (Râzî, XXVI, 89-90).
Faziletlerden yararlanmak isteyen kişiler, Yâsîn Suresi 9. ayet fazileti kaç defa okunmalı sorusuna yanıt arar. Her gün besmele ile bu ayeti okuyanlar Allah'ın izni ile bu ayetin mucizelerini görür. Tehlike anında 7 kere Yasin suresi 9. Ayetin okunması ve üflenmesi, o tehlikeli durumdan kurtulmayı sağlar.
Kur'ân'ın kalbi Yâsîn'dir. Her kim bu sûreyi okusa, Allah Teâlâ ona on kez Kur'ân'ı hatmetmiş gibi sevap verir.” Hak Teâlâ, Tâhâ ve Yâsîn sûrelerini yeri ve göğü yaratmadan bin yıl önce okudu.
Yâsîn sûresinde söz konusu edilen şehrin bu kavimlerden birine ait olup olmadığı bilinmemektedir. Müfessirlerin olayın meydana geldiğini söyledikleri Antakya'da milâttan sonra 35 yılında bir deprem olduğu bilinmekteyse de bunun Kur'an'da anlatılan hadise ile ilgisinin tesbit edilmesi mümkün değildir.
Bölge için bu isim, o dönemde kullanılan “Hattena” adından esinlendiği söylenerek, bizzat Mustafa Kemal tarafından konulmuştur. Yani Ortaylı'nın belirttiği gibi, şehir “Hatay” ismini edilgen bir şekilde “almamış”, bu isim şehre “verilmiş”tir.
Hâbîb-i Neccar Kıssası /Yâsin Sûresi, 14-27. Ayetler - YouTube.
O (Hâlık-ı Azîm) ki, her şeyin tam mülkü O'nun yed-i kudretindedir ve siz de ancak O'na (O'nun huzur-u manevîsine) döndürüleceksiniz. Sübhandır, münezzehdir o Zât ki, her şey üzerinde hâkimiyet elindedir.
- Her kim zalimlerin şerrinden korunmak isterse, Yasin suresinin 29. ayetini okusun. - Tarlalardaki meyve sebzelerin bol olması için Yasin suresinin 33-36 ayetleri yazılıp dolu bir kabın içersine konulur ve bir müddet bekletildikten sonra tarlaya serpildiği zaman mahsul Allah'ın yardımıyla bereketlenir.
Selamun Kavlen Mir Rabbi Rahim duası, manevi olarak ruhunu doyurmak isteyen kişilerin bol bol okuması tavsiye edilir. Böylece kişinin huzuru artar ve ruhsal dinginliğe ulaşır. Bu duayı sürekli okumayı alışkanlık haline getiren kişilerin sıkıntılardan kurtulur ve içi huzurla dolar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri