Pişmiş balık kokar mı? Sadece bayat balık değil, doğru pişirilmeyen balık daha çok kokar! Her balık etinin yapısı farklıdır. Doğru pişirilen balıklar kokmaz.
Deniz ürünleri ancak bozulmaya başladığında balıksı kokar. Ve deniz ürünleri diğer et çeşitlerinden daha hızlı bozulur. O balıksı koku; amonyak, kükürt bileşikleri ve proteinlerdeki aminoasitlerin bozulmasıyla oluşan, amin denilen kimyasallar gibi ayrışan ürünlerden gelir.
Balık pişirmeye başlamadan önce geniş bir kabın içerisine 2-3 yemek kaşığı karbonat döküp, ocağın yakınına bırakın. Karbonatlı su karışımı balık kokusunu emer ve yayılmasını önler. Ayrıca bu karbonatlı suyu pişirme işleminden sonra tavayı yıkamak için de kullanabilirsiniz. Tavanızda balık kokusundan eser kalmaz.
Eğer balıktan deniz ve yosun kokusu alınamıyor, bunun yerine ekşi bir koku alınıyorsa bozulmuş olduğuna işarettir.
İlgili 19 soru bulundu
- Balığın kuyruğu ve yüzgeci parçalanmamış olmalı. Parçalanma veya çizik varsa balığın bayat olduğuna işarettir. - Kokusu balık kokusu olmalı. Hafif leş kokusu alıyorsanız o balığın bayat olduğunu gösterir.
Uygun şartlarda saklanmayan balıklar zehirlenmeye neden olur. Tam pişirilmeyen balıklar, süt ile beraber kişiyi zehirleyebilir. Tüketim için hazırlanan balıklarda zehirli kimyasallar yer arıyorsa, ardından alınan süt ya da yoğurt zehirlenme için meydan oluşturacaktır.
Bu keskin balık kokusuna, doğal olarak balıkta bulunan trimetilamin oksidin (TMAO) bir ürünü olan trimetilamin (TMA) neden olur. Özellikle tuzlu su balıkları yakalanıp öldürüldüğünde, vücutlarındaki bakteri ve enzimler TMAO'yu TMA'ya dönüştürdüğü için bu koku ortaya çıkar.
BALIK BAŞTAN KOKAR
Biraz serin 'deniz esintisi' olabilir ama kesinlikle nahoş bir koku değildir bu. Deniz ürünleri ancak bozulmaya başladığında kokar ve diğer et çeşitlerinden daha hızlı bozulur.
1) Taze Balık Deniz Kokar
Taze balığın balık kokusu vardır. Eğer satın almak istediğiniz balıkta ekşi bir koku hissederseniz bu balığın bayat olduğunu haber verir. Taze balık nasıl belli olur sorusunun cevabı en net şekilde kokuda gizlidir. Taze balık deniz ve yosun kokar.
- Balık kızartma işlemi bittikten sonra suyun içine bir karışım hazırlayabilirsiniz. Bu karışımın içine vanilya, çubuk tarçın, karanfil, sirke ve defne yaprağı ekleyip kaynatabilirsiniz. Balık kokusunu alarak evin mis gibi kokmasını sağlayacaktır.
Aldığımız balıklar bir güzel yıkanır ve tuzlanır sonra yanmaz bir tavaya yağlı kağıt serilir. Yağlı kağıdın üzerine birkaç damla zeytinyağı damlatılıp kağıdın her tarafına dağıtılır. Balıkların üzerine biraz zeytinyağı gezdirilir ve aynı şekilde yağlanmış yağlı kağıt ile üstü kapatılır.
Öncelikle balıkları kızartırken başka bir tenceye su ve sirke koyup kaynatırsanız, balık kokusunun ortama yayılmasını engellersiniz. Aynı şekilde balıkları kızarttıktan sonra biraz suyun için sirke yada limon suyu, defne yaprağı, çubuk tarçın ve karanfil koyarak da kaynatabilirsiniz.
Kusma, bulantı gibi mide rahatsızlıklarının yanı sıra dengede bozulma, baş dönmesi de balık zehirlenmelerinde ortaya çıkan belirtileri arasında bulunur. Balıkla birlikte yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünleri tüketmişseniz ve balık bayatsa, bu durumda belirtileri daha erken fark etme şansınız olur.
Bozuk balıkta çok rahat bakteri üreyebilir. Bu durumda balık zehirlenmesi yaşanabilir. Balık zehirlenmesinde vücut birtakım belirtiler gösterir ve bunlar arasında baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, baygınlık gibi çeşitli semptomlar sayılabilir.
balığın baştan kokmasının nedeni, solungaçlarının anatomik konumu ve konumu gereği faaliyetidir. koku, balıkta solungaçların tuttuğu faaliyet raporudur.
Vajinadan balık kokusunun gelmesinin nedeni gardnerella enfeksiyonudur. Gardnerella enfeksiyonun diğer adı bakteriyel vajinosisdir. Bakteriyel vajinosis vajen florası bozulduğunda ortaya çıkar. Cinsel ilişki sırasında veya normal zamanda vajinadan kokmuş balık kokusuna benzer koku gelir.
Taze balık deniz kokar. Eğer balık bayatsa asitli ve ekşi bir kokuya sahiptir. Taze balıkların solungaçları nemli ve kırmızı renktedir. Yeterli ölçüde kırmızıdan kahverengiye dönen balıklar bayatlamaya başlamış olabilir.
Bu acılığı ana kaynağı balığın böbrekleridir ve bunun için de kanının mutlaka bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Ve kesinlikle balığın böbrekleri de alınmalı ve balığın eti le kılçıkları ortaya çıkana kadar temizlenmelidir.
Balık Kokusu Sendromu, oldukça nadir görülen genetik bir hastalık. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin nefesi, teri, idrarı ve üreme sıvıları çürümüş balık kokusuna sahiptir.
Balık kokusuna benzer koku; Trimetilamin kimyasalı nedeniyle oluşabilir. Yine bakteriyel vaginosiz bu duruma neden olabilir.
Balık Kokusu Sendromu
'Trimethylaminuria' olarak da adlandırılan bu genetik hastalık, hastada çürümüş balık ve çöp kokusuna benzer bir vücut kokusu oluşmasına sebep olur. Bu rahatsızlığın bilinen bir tedavisi yok; ancak diyet yapmak, antibiyotik ve B2 vitamini almanın semptomları hafiflettiği biliniyor.
Pişmiş balıklar buzdolabında 1-2 gün, derin dondurucuda 20 gün saklanabilir. Balık suyu buzdolabında 2-3 gün, derin dondurucuda 3-4 ay saklanabilir. Burada unutulmaması gereken şudur: İlk dondurulan balık ilk önce tüketilmelidir. Saklama sadece buzla değil, tuzla da yapılabilir.
Balıktan kaynaklanan zehirlenmelerde öteki besin zehirlenmelerindeki gibi kusma ve mide bulantısı problemi olabilir. Balık tüketiminden sonra da 2-3 saat içinde bu semptomlar yaşanırsa balık zehirlenmesi durumu meydana gelebilir.
Balık yedikten sonra çoğu zaman halsizlik, mide bulantısı ve şişkinlik hissedebiliyoruz. Bununla birlikte kan şekerimiz de düşüyor. İşte tam da bu yüzden, balıktan sonra tatlı yemek gerekiyor. Balığın bayat olup olmadığını tam olarak bilemediğimiz için, sütlü tatlılar çok fazla tercih edilmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri