Diğer eğilime göre ise “yâsîn” ayrı iki harf değil, anlamı olan bir kelimedir. Bu eğilim içinde kuvvetli bulunan görüşe göre bu kelime Arapça'nın bazı lehçelerinde “ey kişi, ey insan!” anlamına gelmektedir; burada kendisine hitap edilen kişi ise Hz. Muhammed'dir.
Yâsîn Sûresi (Arapça: سُورَةِ يٰسٓ) Kur'an'ın 36. suresidir. Mekke döneminde indirilmiştir. 83 ayetten oluşur ve adını ilk ayeti olan “Ya-Sin” harflerinden alır.
Yasin ismi sıklıkla kullanılan erkek çocuk isimlerinden birisidir. Yasin kelimesi Kur'an surelerinden birisidir. Kur'an-ı Kerim'in 36. suresinin başlangıcıdır. Asıl anlamı bilinmemektedir. Fakat “Ey insan, Ey Seyyid” gibi anlamlar çıkarılmıştır.
“Yâsîn” yani “Ey insân” olarak kendisine seslenilen “İmâm-ı Mübîn” özünde toplayıcı hakîkat/hikmet olan “Kur'ân'ın kaydı” ile bu âleme gönderilmiş bir “mürsel”dir. Onun sözleri/nefesi “Kur'ân'ı Furkān'a dönüştürür” ve Rahmân'ın zikrine tâbî olmuş kalpleri diriltir.
Yasin-i Şerif hastalıklara ve bela ve musibetlere karşı okunabildiği gibi ölmüşlere ve ölmek üzere olanlara okunmasının faziletli olduğu hadislerde bildirilmektedir. Yasin-i Şerif kişinin maddi ve manevi tüm istekleri için okunabileceği ve dua edebileceği surelerdendir.
İlgili 21 soru bulundu
İslam itikadının özü olan risâlet, tevhid ve ahiret konularını ve diğer itikadi prensipleri ihtiva eden Yasin Sûresi, pek çok şerî, akli ve hissi delili muhtevidir. Sûre, varlığın özü olan risâleti ispat etmeyi hedeflemektedir. Çünkü risâlet varlığın ruhu ve bütün hakikatlerin kalbidir.
"Yasin Suresi'ni, ölümü yaklaşan hastanın yanında okunursa Allah onun can vermesini hafifletir." Hz. Peygamber'in "Üzerine Yasin suresi okunan mevtanın azabı hafifler." dediği rivayet edilir. Bu sebeplerle Yasin Suresi cenazelerde okunur. Bunun gibi Kabristan ziyaretlerinde de Yasin Suresi okunmaya devam edilir.
Yasin suresi Kuran-ı Kerim'de 22 ve 23.cüzlerde yer almaktadır. Sayfa olarak ise 439. sayfada bulunmaktadır. Yasin suresini okumak ve ezberlemek için 22. ve 23.cüzler arasında bulunan Yasin suresini kolaylıkla bulmak mümkündür.
Kur'an'ın bu ifadesi, kendisinden önce gelen “Ya-Sin” kelimesinin bir “nidâ = çağrı” olduğunu gerektirir. Bu harfler de (ya; çağrı edatı, sin ise, insan kelimesinin “Sin” harfini çağrıştırdığı için) böyle bir manaya uygundur.
asli tay kabilesinin lehcehsi ile "ya enisin"dir ve "ey insan" anlamina gelir.
Dolayısıyla ölüye/ölmek üzere olanlara okunması çerçevesinde siyak ve sibak bakımından Yâsin Sûresi'nin uygun olan kısmının yukarıda zikredilen 77. ve 83. ayetleri olduğu kanaatindeyiz. Bunun yanında sûrenin 12. ve 68. ayetlerinde olduğu gibi diğer bazı kısımlarda da ölüm ve yaşamla ilgili kısa bahisler yer almaktadır.
Yasin ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmektedir ve Yasin adını koymak caizdir.
Türk Dil Kurumu'na göre Talha isminin anlamı “zamk ağacı” demektir. İsim Kuran-ı Kerim'de geçmiyor. Halk dilinde Talha ismi; “mert, dürüst ve doğru sözlü” olarak kabul ediliyor.
Kuran-ı Kerim'de Yasin Suresinde Antakya, Karye ve Şehir olarak geçmektedir. Bu surede ilk önce iki elçinin gönderildiği daha sonra ise üçüncü elçinin bu elçilere destek olmak için şehre geldiğinde şehrin kenarından gelen kişinin kavmim siz neden bu elçilere uymuyorsunuz dediğinden dolayı şehit edildiği yazılmaktadır.
Ashab-ı Karye, İslami kaynaklarda, geçmişte yaşamış, kendisine elçiler gönderilmiş olduğu anlatılan bir şehrin halkıdır. Ashab-ı Karye, “şehir halkı” demektir. Pavlus ve Barnabas Listra'da (Nicolaes Pieterszoon Berchem).
Gerçekten bu sûre, kirlenen ruhlara ve canlara, temizlenmiş kanla sürekli olarak hayat bahşeden, çarpıp duran mânevî bir kalp durumundadır. Fâtiha Sûresi hakkında, adeta Kur'ân'ın bir özeti olduğundan nasıl “Ümmü'l Kitab / Kitab'ın Anası” denmişse, Yâsîn Sûresi için de “Kur'ân'ın kalbi” denmiştir.
Kuranı Kerim de yer alan ayetleri abdestsiz ve gusülsüz okumamalıyız. Bu sebeple Yasin suresini de abdestsiz okumamaya dikkat edelim. Yasin suresi adetliyken hem Kuran'dan okurken hem de ezbere okuma yaptığımız da caiz olmamaktadır.
Eymen İsmi Kur'an'da geçmektedir. Meryem suresinin 52. ayeti ve Taha Suresinin 82. ayetinde kullanılmaktadır. Ayrıca Kassas Suresinin 30. Ayetinde yer alır. Bu ayetlerde Allah tarafından korunan ve talih verilen kimseleri anlatırken Eymen sözcüğü geçmektedir.
Taha ismi sözlük anlamı tavanda bulunan pencere ya da küçük pencere olarak tanımlanmaktadır. Taha isminin bir anlamı ise Kur'an-ı Kerimde 20. sure ve Hz. Ömer'in Müslüman olmasında etkili olduğu düşünülen sure şeklindedir. Bu nedenle de çocuklara verilen bir isimdir.
Allah Resulü (s.a.s.): "Yasin Kur'an'ın kalbidir" buyurmuştur. Gerçekten bu süre, kirlenen ruhlara ve canlara, termizlenmiş kanla sürekli olarak hayat bahşeden, çarpıp duran manevi bir kalp durumundadır.
Kur'an-ı Kerim kırk iki vahiy katibi tarafından yazılmıştır.
Sa'd, Medine'de ise Übey ibni Kab'dır. Kur'an ayetleri kağıt, bez, deri parçaları, taş, tuğla, kürek kemikleri üzerine yazılmıştır. Her Ramazan ayında nazil olan vahiy pasajlarını (Kur'an-ı Kerim'i) baştan sona Cebrail (as)'e arz ediyordu.
İslam geleneğine göre, daha sonraları Kur'an'ı oluşturmak üzere derlenen vahiyler, Muhammed'e 610 yılında, Ramazan ayının Kadir Gecesi'nde, Mekke yakınlarındaki Nur Dağı'nda bulunan Hira Mağarası'nda, inzivada iken inmeye başlamıştır. Vahiylerin 13 yılı Mekke, 10 yılı da Medine döneminde olmak üzere 23 yıl sürer.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi elektronik cihazlarda yer alan Kur'ân metinleri ve kayıtları, bizatihi Mushaf hükmünde değildir. Bu nedenle içinde Kur'ân yüklü olan bu tür cihazlara abdestsiz olarak dokunulabilir ve bu şekilde Kur'ân-ı Kerîm okunabilir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) ölülerin arkasından kurban kesip sevabını onlara bağışladığına göre, ölüler, kendileri için yapılan hayır-hasenâtın hepsinden haberdar olmakta ve onların sevaplarından faydalanmaktadırlar.
Yasın Suresi okunduktan sonra teslim edilir yani bağışlama duası okunur ve Yasin suresinin Yüce Allah tarafından kabulü umulur. Buna teslim etmek de denir. Genellikle de şu yakarış ile başlanır:" Ya Rabbi. Okuduğum Yasin-i Şerifi yüce katında kabul buyur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri