Sis farları, sarı rengin dalga boyunun daha uzun olması sebebiyle genellikle fabrika çıkışlı olarak sarı renkte gelir. Bu bakımdan, sis farı LED veya sis farı xenon farlar ile değiştirilmemelidir. Ayrıca, sis farı mercekli bir far türü olmadığından dolayı yeri ve ampulüyle oynamamakta fayda var.
Oysaki sürücünün hem yolu hem de önündeki uyarı ışıklarını görebilmesi gerekir. İnsan gözünün en duyarlı olduğu ışık ise sarı ışıktır. Üstelik sisi delme konusunda sarı ışık da kırmızı ışığa yakın derecede etkilidir. Hem yol görüşünü sağladığı hem de sisi delebildiği için sis lambalarında sarı ışık kullanılır.
Sis farlarını sarı renkte yapmak, karşı yönden gelen sürücüye daha fazla etki yapacağından yasaktır. Fakat bu yasağın renk ile alakalı bir durumu yoktur. Sis farlarının rengi ne olursa olsun, bahsedilen hava şartları dışında kullanılması yasaktır."
Araçların farlarında sis farı lambası olarak sarı, beyaz ve LED ve xenon ampuller kullanılır.
Kısa hüzmeli farlarınızı ve ön sis farlarınızı yakınız. Siste araç kullanırken yapılan yanlışlardan biri, uzun huzmeli farların yakılmasıdır. Uzun huzmeli farlar yakıldığında öndeki sisli bölge bir ışık duvarı halinde gelecek ve görüşü engelleyecektir.
İlgili 37 soru bulundu
2022 yılı için belirlenen Gereksiz Sis Farı Kullanmanın Cezası 64/1-b-1 maddesi gereğince sürücülere trafik cezası kesilmektedir. Bu trafik cezasının bedeli 196 TL olarak belirlenmiştir.
Yoğun sisli, tozlu ve yol farkındalığının az olduğu koşullarda, otomobilin diğer araç sürücüleri tarafından fark edilmesini sağlayan ufak farlara sis farları denir. Amaç dışı kullanımı karşıdan gelen sürücünün gözünü alabilir.
Bunların renkli olması durumu muayeneden kalma riski taşıdığından, en güvenli yol olarak muayene sırasında bunları iptal etmeniz gerekir. Ancak hatırlatmamız gerekir ki bu renkli sis farlarının açılması trafik cezası yemenize sebep olur. Zaten beyaz ya da sarı olsa bile şehiriçinde sis farı kullanmak yasaktır.
Bazen muayeneden sorunsuz geçen aksam ve tadilatlar trafik denetimlerinde sorun yaşatabildiğinden dolayı bu iki soru ayrı ayrı akıllara gelmektedir. Ancak deli mavi, buz mavi veya limon sarısı gibi renkli xenonlar hakkında böyle bir karışıklık söz konusu değildir.
Kar veya sise karşı yakılan mavi veya beyaz ışık, gözler için kamaştırıcı olabilir ve kısa sürede sizi yorabilir. Kamaşma etkisinin azaltılması için de sarı renkli ışıklar kullanılmalıdır. Özetle; sis farlarında sarı renkli ışık kullanmanın doğru bir tercih olacağını söyleyebiliriz.
Karayolları Trafik Kanunu'na göre sisli, karlı ve şiddetli yağmurlu hava koşullarının dışında sis farı kullanan sürücülere para cezası uygulanıyor. Bunun en büyük sebebi ise açık havalarda kullanılan sis farlarının karşıdan gelen sürücülerin görüşü üzerinde olumsuz etkiye sahip olması.
Bundan dolayı hangi farların kullanımının yasak olduğuna dikkat edilmelidir. Araçlara uygun ledlerin kullanılmaması durumlarında, led farlar muayeneden geçemez ve araçlar trafiğe çıkamazlar.
2024 yılında gereksiz sis farı yakmanın cezası, 108 TL para cezası ve 5 ceza puanıdır. Sis farları, sisli, karlı ve yağmurlu hava koşullarında görüşü arttırmak için tasarlanmıştır.
Hava Koşullarının Rolü Hava koşulları, far renginin etkisini artırabilir. Özellikle sisli havalarda beyaz ışık, sisin içinde kaybolabilir. Sarı ışık ise sisli koşullarda daha iyi görünürlük sağlayabilir.
Kelvin değeri arttıkça yayılan mavi ışık da doğru orantılı olarak artış göstereceği için beyaz ışık gözlerimizi daha fazla yorar. Kelvin değeri düştükçe ise yayılan mavi ışık oranı azalır ve sarı ışık gözlerimizi daha az yorar. Bu sebeple göz sağlığı için sarı ışık kullanımı daha doğru bir tercih olacaktır.
H11: Genelde sis farlarında kullanılır.
Led ampüller muayeneden geçer. Eski tip xenon gazlı sistemler muayeneden geçmez.
Araç standartlarına uygun bir bir far taktırmanız, yasak değildir.
Karayolları Trafik Kanunun ilgili maddeleri gereğince belirtilen haller dışında sis farı yakmanın cezası 2020 yılı için 132 TL şeklinde belirtilmiştir.
TÜVTÜRK'ün Gönderisi
muayenede hafif kusur olarak değerlendirilir. geleni rahatsız etmesin. sorun olmamalıdır.
Evet, aracınız muayeneden geçecektir.
Hectopat. Sonuç olarak arabanızın orjinalinde xenon ve türevi far aydınlatma sistemleri yoksa ve sonradan bu uygulamayı yaparsanız polis ceza yazabilir ve muayeneden de geçemezsiniz.
far yakma değil, sis farı yakma cezasıdır. doğru hava koşulları dışında sis farı yakmak ceza sebebidir.
Gün ortasında lüzumsuz sis farı yakmanın cezası 132, araçlarda şartlarına uygun ışık donanımını bulundurmamanın cezası ise 598 TL. Akan trafikte öndeki aracın yol vermesi için uzun farları yakarak yol isteyen sürücülere de 132 TL para cezası kesiliyor.
Sis farları ise; sis, yağmur veya kar gibi görüşün azaldığı hava koşullarında şerit çizgilerini, yol yüzeyini, işaret ve tabelaları daha iyi görmenizi sağlar. Sis farlarında halojen, HID ve LED sis farları gibi farklı koşullar için uygun olan tasarımlar mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri