kelimelerde yeni ve eski var. Bu iki kelime birbirinin zıt anlamlısıdır. Aynı şekilde yaşlı ve genç kelimeleri de zıt anlamlı sözcüklerdir.
Yaşlı kelimesinin karşıt (zıt) anlamı gençtir.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
Erken sözcüğünün anlam bakımından önemi herkes tarafından biliniyor. Sık kullanılan erken kelimesinin zıt anlam karşılığı, geç kelimesidir. Geç ile erken sözcüğü birbirlerinin zıt anlamlarıdır. Erkenin Zıt Anlamlısı Nedir?
Zengin kelimesinin zıt anlamlısı 'fakir, fukara, yoksul, züğürt' kelimeleridir.
İlgili 34 soru bulundu
1- Tatlı kelimesinin zıt anlamı Acıdır.
Yoksul kelimesinin zıt anlamlısı zengindir.
Eski bir kelime olan kadın kelimesi gibi zıt anlamlısı olan erkek kelimesi de dilimize 12.yüzyılda girmiş bir kelimedir. Kadın kelimesinin zıttı olarak karşımıza çıkan erkek kelimesi anlamına baktığımızda karşımıza birden fazla anlam çıkmaktadır. İşte erkek kelimesinin anlamları; Yetişkin adam, er kişi.
Bunun yanı sıra akşamın zıt anlamlısı gündüz kelimesi olarak da belirtiliyor.
Gece kelimesinin zıt anlamı; gündüzdür.
Bu anlam ilişkilerinden en önemlileri eş anlam ve zıt anlamdır. Yaş kelimesinin eş anlamlısı 'ihtiyar' kelimesidir. Yaşlı kelimesinin zıt anlamlısı ise 'genç, bebe' kelimeleridir.
Yaşlı yaş isminden türetilen Türkçe kökenli bir kelimedir. Hem eş anlamlı hem de eş sesli bir sözcüktür. Yaşlının anlamı TDK tarafından "Yaşı ilerlemiş, kocamış, uzun yılları devirmiş ihtiyar kimse" olarak tanımlanmıştır. Yaşlı eş anlamlısı nedir sorusuna verilecek ilk cevap "ihtiyar" olacaktır.
Zıt anlamlı kelimeler anlamca birbirinin tam tersi anlamı ifade eden kelimelere denilmektedir. Zıt anlamlı kelimeler yerine karşıt anlamlı kelimeler de denilebilmektedir.
Doğal kelimesi doğaya uygun olan, doğada karşılaşıldığı gibi manalarına gelmektedir. Bu durumda doğal sözcüğünün zıt anlamlısı ise yapay veya sunidir.
Cimri kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük, "Cömert, eli açık, bonkör, eli selek" şeklinde gösterilebilir.
Doğru kelimesinin zıt anlamlısı "yanlış" kelimesidir. Çarpık ve eğri kelimeleri de doğru kelimesinin zıt anlamlısı olarak kullanılabilmektedir.
Hava olayı olarak kullanılan kar kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır.
Bu anlamlara göre üzgün kelimesinin zıt anlamlısı "mutlu" kelimesidir.
Kış mevsiminin zıt anlamlısı ise yaz olarak bilinmektedir. Kış soğuk bir mevsim olarak bilinirken yaz ise sıcak bir mevsim olarak ifade edilebilir.
' Okul kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır.
Öğrenci kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler yoktur. Bununla beraber öğrenci kelimesinin zıt anlamının karşılığının olmadığını belirtmek gerekir. Öğrenci kelimesinin yalnızca eş anlamı bulunmaktadır.
Erkek kelimesinin zıt anlamlısı Kadın kelimesidir. Erkek ve Kadın kelimeleri birbirine zıt olan iki kelime olarak bilinmektedir.
Dost kelimesine karşılık olarak zıt anlamlı düşman kelimesi kullanılabilir.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit düşman kelimesi için zıt anlamlı 2 farklı sözcük öne çıkmaktadır. Bu konuda amaca uygun olarak dost ve ahbap kelimelerini kullanmak mümkündür.
SİYAH KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI
Siyah kelimesinin karşıtını ifade eden yani zıt anlamlısı "Beyaz ve Ak" kelimeleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri