Her gün 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin. Güçlü bir hafıza için porsiyonlardan biri mutlaka orman meyvesi, özellikle de yaban mersini olsun. Çünkü yabanmersini, bol miktarda içerdiği 'polifenol' sayesinde beyin hücrelerine saldıran serbest radikallerle savaşabiliyor.
Zihnin işlevlerinin kaybetmesiyle ortaya çıkan demansa neden olan hastalıklar içinde ilk sırada Alzheimer gelir. Hastalığının görülme sıklığı yaşla birlikte artar ve 65 yaş üstü 100 kişiden 8'inde Alzheimer tespit edilir.
İçerdiği bileşenler sayesinde hafızayı da güçlendiren yeşil çay mutlaka tüketilmesi gerekmektedir. Son derecede lezzetli ve unutkanlık şikayetlerinizi geçirebileceğiniz bir bitki çayıdır. Eğer sürekli olarak unutkanlık şikayeti yaşıyorsanız nar suyu tüketebilirsiniz. Nar suyu da oldukça şifalı bir sudur.
Balık, hafıza problemlerini önlemek ve unutkanlığı gidermek için en faydalı besinlerden biridir. Kişide unutkanlığa sebep olan en büyük etkenlerden biri Omega 3 eksikliğidir. Bu yüzden balık gibi omega 3 bakımından zengin içerikli besinler tüketmek unutkanlık için faydalı olacaktır.
65 yaş üstü bireylerin %5'inde, 85 yaş üstü bireylerin %35-50'inde unutkanlık vardır. Kaba bir hesapla unutkanlık yakınması olan yaşlıların %60'ında demans saptanacaktır.
İlgili 40 soru bulundu
Unutkanlık hastalığının tanısı genellikle nöroloji ve psikoloji uzmanları tarafından bazı testlerin uygulanmasıyla konulur. Hastalığı ortaya çıkaran nedenler dikkate alınarak tedavi uygulanır ve unutkanlık hastalığının önüne geçilmeye çalışılır.
Vitamin ve mineral eksikliği
B12 vitamini ve folik asit eksikliği durumlarında hafıza sorunları yaşanarak geçici unutkanlıklar görülebilir. Önemli olan bu vitamin eksikliğini bilerek doğru takviye almak olacaktır. Unutkanlık bir hastalık olarak değerlendirilememelidir.
Özellikle B12 vitamini, hafıza için hayati önemde bir vitamin olarak tanımlanıyor. Eğer dengeli beslenmediğinizi düşünüyorsanız multivitamin takviyesi alarak da beyin sağlığınız için ihtiyaç duyduğunuz vitaminleri aldığınızdan emin olabilirsiniz. Bunun için doktorunuza ya da eczacınıza danışabilirsiniz.
İbrahim Saraçoğlu unutkanlığa karşı iyi gelen bitkinin havuç olduğunu ve mutlaka bol şekilde havuç suyu tüketilmesini öneriyor. Unutkanlık için 1 ay süreyle ara vermeden her akşam yemeğinden 2 saat sonra veya gece uyumadan hemen önce önce mutlaka taze sıkılmış havuç suyu içilmesi öneriliyor.
Unutkanlığı önlemek için ne yapılmalı? Unutkanlık nasıl tedavi edilir?” soruları yanıt buldu. Feridun Kunak, içerisinde kivi, havuç, ginkgo biloba, biberiye ve yeşil çay olan unutkanlığa iyi gelen doğal sirke yapımını izleyicilere aktardı. Kunak, sirkeyi yirmi gün beklettikten sonra süzüp içilmesini önerdi.
Kırmızı meyveler, E ve D vitamini, ananas, havuç, yeşil çay, bitter çikolata, kırmızı ve beyaz et, ceviz ve balık tüketimi hafızanızı güçlendirmeye yetiyor. Sıralanan besinlerin tüketiminin yanı sıra; ilgili besinleri tüketme sıklığınız ve tüketim miktarınız da büyük önem taşıyor.
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmaya göre yeşil çay hafızayı güçlendirir ve doktorlar tarafından da yeşil çay önerilir. Kepek içeren tahıl besinleri bir diğer hafızayı güçlendiren ve unutkanlığı azaltan besinlerdir.
Hastalığın en önemli ve ilk bulgusu unutkanlıktır. Alzheimer hastası yakın geçmişteki bilgi, kişi ve olayları unutur. Hastalık ilerledikçe kişi daha sık unutmaya başlar ve bu bilgileri hatırlayamaz. Unutkanlık, hastalığın ilk dönemlerinde basit unutkanlıklar olarak başlar.
Demans unutkanlığın ön planda olduğu birçok hastalığa verilen genel bir isimdir. Özellikle yaşlı popülasyonda sıkça rastlanan demans, farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Halk arasında bu rahatsızlık bunama olarak da adlandırılabilir.
Unutkanlıktan kurtulmak ve zekânın açılması için bu dua okunur: "Bismillâhirrahmânirrahîm, Ferdün, Hayyün, Kayyûmun, Hakemun, Adlün, Kuddûsün(1). İyyâke na'büdü ve iyyâkenesta'în. (2) İnnâ fetahnâ leke fethan mubînâ."(3) On dokuz defa okunacak.
Bölüm konuğumuz Dr. Ender Saraç, hafızaya ve unutkanlığa karşı biberiye yağı koklamanın iyi geleceğini canlı yayında açıkladı. Dr. Ender Saraç, günde 8-10 kere koklamanın hafızaya iyi geldiğini İngiliz Psikologların yaptığı bilimsel araştırmayı örnek göstererek anlattı.
Hafıza ve beyin için B vitamini
B vitamini büyüme ve gelişmeyi sağlamasının yanı sıra hafıza ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kansızlığı engeller. B vitamini hayvansal gıdalar, erik, patates, brokoli, bezelye, kuşkonmaz, muz ve avokadoda bulunur.
Biz yaşlılık programına alıp izlediğimiz kişilerde özellikle D ve B 12 vitaminlerini, folik asit, demir, magnezyum seviyelerini dikkatle izler, gerektiğinde takviye destekler veririz. Prensip olarak da imkanı olan her yaşlıya omega-3 ve CoQ10 desteklerini tavsiye ederiz.
Narenciye, muz ve avakado en çok b12 vitamini bulunan meyvelerdir. Meyveleri gün ışığının aktif olduğu gündüz saatinde tüketmek faydalı olmaktadır. Böylece gün ışığı ile birlikte meyve içerisinde bulunan b12 vitamininden maksimum derecede faydalanmak mümkün olmaktadır.
Patolojik unutkanlığın ilaç tedavisi
Demans önleyici ilaçlar (galantamin, donepezil, rivastigmin, memantin gibi) ile ilaç tedavi, demansın ilerlemesini geciktirebilir veya mevcut entelektüel yeteneklerin korunmasına yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri