Cam kavanozun ağzı ince bir tülbent ile kapatılır ve 20 gün kuru, ışık geçirmeyen, karanlık ve serin bir ortamda bekletilir. 2 gün ara ile malzemeler karıştırılır. Bu 20 günlük sürecin sonunda kavanozun üstünde jelimsi kıvamda ve opak bir tabaka oluşur. Bu tabaka sirkenin mayası olan sirke anasıdır.
#Sirke ne zaman süzülür ? Meyveler dibe çöktükten sonra meyvelerin artık sirke oluşumu ile alakalı bir fonksiyonu kalmıyor. Süzülmesi gerekir.
Sirkenin mayalanması için kullanılan malzeme ise, sirke anasıdır. Evde ilk kez sirke yaparken içerisinde oluşan jelatimsi maddeye sirke anası denir. Sirke anası doğru koşullarda saklanarak, diğer sirkelerin yapımında kullanılır. Marketten alınan sirkelerin içerisinde sirke anası bulunmaz.
Sirkenin mayalanma süreci yaklaşık 6-8 hafta sürer. Asetik asit miktarı içerikteki alkolden daha ağır olduğu için dibe çöker.
Sirke anası tam oluştuğunda elmalar gibi dibe çöker, o zaman, sirke anasını kaşıkla alıp bir kaba koyun (tekrar sirke yapmak istediğinizde bu sirke anasını kullanacaksınız) ve kalan karışımı tülbent yardımıyla süzün.
İlgili 23 soru bulundu
Sirkenin kurulduğu cam kavanozun kapağı çok sıkı bir şekilde kapatılırsa, sirke anası oluşmaz ve asetik asit alkole dönüşür. Bu nedenle sirke ilk kurulduğunda hava geçirgenliği sağlayan tülbent gibi materyallerle kapatılması gerekir. Bu duruma meyve oranının su oranından fazla olduğu durumda da karşılaşılır.
3 kilo tatlı elma iyice yıkanır. Daha sonra kabuğu, çekirdekleri ve sapları da dahil olmak üzere küçük küpler halinde kesilir. Elma sirkesinde elmanın her şeyinden yararlanırız, ayıklamaya gerek yoktur.
Sirke ve Sirke Anası Bozulur mu? Sirke anası ve sirkenin yaşadığı değişme bozulma denemez. Sirke ve sirke anası yıllar boyu doğru koşullar altında saklanırsa bozulmaz fakat zamanla tadını kaybedebilir. Bunun en büyük sebebi sirkenin oksijen ile temasıdır.
Sirkenizin oluşum sürecinde doğrudan gün ışığı almayan, serin, kuru bir ortamda durması gerekiyor. Sirkelerin ağızlarının da tülbentle kapatılması gerekiyor. Ağızları çok sıkı kapatıldığı ve ısının doğru şekilde olmadığı ortamlarda sirkenizde küfler oluşabilir.
Sirke yaparken üzerinde görülebilecek beyaz tabaka (sirke anası) veya minik sirke sinekleri sizi endişelendirmesin, bu sirkenizin oluşmakta olduğunu gösterir. İlk sirkenizi yaptıktan sonra maya olarak bulgur, nohut vb. malzemeleri değil, kendi sirkenizi kullanmaya da başlayabilirsiniz.
Doğal organik sirke olmadığını anlamanın bir diğer yolu ise yoğun asetik kokusudur. Sirke şişesi çalkalandığında bulanıklaşıyorsa ya da köpükler oluşuyorsa, doğal sirke olduğu anlaşılır. Sirkenin üretildiği meyvelerin tadı alınabiliyorsa, kokusu geliyorsa, bu da doğal organik sirke olarak kabul edilir.
Sirkenin bozulduğu nasıl anlaşılır? Sirkenin tam anlamıyla bozulması için asidik özelliğini kaybetmesi gerekir. Sirkenizin asit oranı düşmüş ise tüketmeniz önerilmez. Dahası, eğer rahatsız edici, sirkenin normal kokusunun çok dışında bir koku alırsanız sirkeyi atın.
Köyümüz yetişen elmalardan üretilmiştir. En az 12 ay fermantasyon sürecine tabi tutulmuştur. Mikrofiltrasyon işleminden geçirilmediği ve pastörize edilmediği için bulanıktır ve içinde canlı mikroorganizmalar (sirke anası) bulunabilir.
Peki, ev yapımı sirke kaç günde olur? En az 1 ay zaman gereklidir. 30-45 günlük bir zaman dilimi gereklidir. Mayasız elma sirkesi yapımı olduğu gibi mayalı yani sirke anası ile daha sonra tekrar sirke de yapılabilir.
Üzümleri saplarından ayırarak cam bir kavanoza aktarın. Üzerine su ilave edin ve yaklaşık 20 gün boyunca ağzı sıkıca kapalı bir biçimde bekletin.
Bu süre içinde elmalar dibe çökene kadar hergün temiz bir kaşıkla karıştırın. Elmalar dibe çökünce karıştırmayı bırakın ve sirke anasının oluşması için 20 gün daha aynı şekilde (hiç karıştırmadan) bekletin. Bu süre meyvenin tatlığı ve bulunduğu ortamın sıcaklığına göre uzayabilir.
Peki, ev yapımı sirke kaç günde olur? En az 1 ay zaman gereklidir. 30-45 günlük bir zaman dilimi gereklidir. Mayasız elma sirkesi yapımı olduğu gibi mayalı yani sirke anası ile daha sonra tekrar sirke de yapılabilir.
Uygun şartlarda 8-9 günde yumurtalarından çıkan sirkeler görünür hal alır ve 9-12 günde olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında 10 gün canlı kalabilirken, erişkin saç biti 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üzerinde yaşayamaz.
Gerçek sirkenin oluşması en az 40 gün sürüyor. Gerçek sirkenin rengi bulanık, tortulu olur, içinde sirke anası denen bir tabaka oluşur. Modern tüketiciler “ayy bunun rengi bulanık, bozulmuş bu” diyerek satın almayacaklardır belki.
Sirke Anası Buzlukta Saklanır Mı? Sirke anasını yaşayan canlı bir organizma gibi düşünmemiz gerekir. Canlı bir organizma buzluğa konulduğunda donar ve aktifliğini kaybeder. Bu sebeple sirke anası aslı buzlukta saklanmaz.
Bazen sirke içerisinde minik kurtlar görebilirsiniz. Bu, sirkenize etrafındaki sirke sinekleri tarafından bırakılan yumurtaların zamanla çatlayıp sirke anasında oluşmasını gösterebilir, doğaldır.
4- Sirke kurulumundan itibaren ilk beş on gün kadar fotoğraftaki gibi köpük köpük oluyor ve karıştırma esnasında yukarıya doğru baloncuklar çıkıyorsa gidişat süper demektir. 5- Sirkenizin gidişatı iyi ise daha meyvesi çökmeden anası oluşmaya başlar.
Sirke Yapmanın İncelikleri
Fermantasyonu hızlandıran şey nohut, bulgur ve meyvelerin içindeki şekerdir. Eğer kullandığınız üzümler yeterince tatlı değilse desteklemek için biraz bal veya şeker de ekleyebilirsiniz.
Mayalanma sürecinde doğru sıcaklık ve ortamda bozulmadan uzun süre bekletilen elma sirkesi, bir o kadar keskin ve etkili olur. Hazır durumda olan ev yapımı elma sirkesi üzerinde oluşan sirke anasını alıp bir sonraki sirke yapımında maya olarak kullanabilirsiniz.
Musluk suyu olmaması önemlidir, çünkü içindeki klor fermantasyon sürecine etki eder. Kavanozu ışık almayan oda ısısında bir yere koyun. İlk 24 saatte minik kabarcıklar oluşmaya başlayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri