Yalnızlık korkusu bilimsel olarak monofobi, otofobi, isolofobi, eremofobi gibi çeşitli isimlerle adlandırılır. Sadece fiziksel olarak yalnız olmaktan ziyade bireyin psikolojik olarak da yalnız olduğunu düşünmesi ve hissetmesi bu korkunun tetiklenmesine sebep olmaktadır.
Yaşlılık döneminde beyin hücrelerinde ve damarlarda bozulmalar meydana gelir. Buna bağlı olarak beyindeki nörotransmitter (serotonin, dopamin) salgılanması ve beyindeki kimyasal dengede bozulmalar olur. Bu durum depresyona sebep olabilir.
Yaşlı bireylerin yaşadıkları en önemli sorunlar arasında yalnızlık, bakım ihtiyacı ve yoksulluk yer almaktadır. Yaşlı bireylerin yalnızlığı ve yaşlılık ile birlikte gelen psikolojik, biyolojik, fizyolojik sorunlar aynı zamanda yoksullaşmalarına da neden olmaktadır.
Bundan dolayı yaşlı bireylerde, depresyon, demans, deliryum, ölüm korkusu, uykusuzluk ve anksiyete gibi pek çok psikolojik sorunlar görülmektedir (3). Yaşlılıkta görülen psikolojik problemleri bireyin günlük yaşamını, çalışma hayatını, bağımlılık durumunu ve çevresi ile iletişimini etkilemektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Çevremizdeki yaşlılara her zaman yardımcı olmalıyız. Onlara göz kulak olup sevgi, şefkat göstermeliyiz, Toptu taşıma araçlarında onlara yer vermeliyiz. Hâl ve hatırlarını sorup yaşlıları ziyaret etmeliyiz. Eğer yalnız yaşıyorlarsa, bu yalnızlıklarını onlara hissettirmemeliyiz.
Bu doğrultuda 65-74 yaş grubu 'genç yaşlılar', 75-84 yaş grubu 'orta yaşlılar', 85 yaş ve üzeri ise 'ileri yaşlılar' olarak tanımlanmıştır.
Biyolojik olarak büyüme potansiyeline ulaşınca: kadınlar 18-19, erkekler ise 22,23 yaşından itibaren yaşlanmaya başlar. Kronolojik olarak ise 50 yaşından itibaren insan yaşlanır. Fakat sağlığı geliştirici stratejiler bunu öteleyebilir.
Yakın zamana kadar yaşlılığın doğal etkileri olarak görülen ilgisizlik, mental yavaşlama, uyku ve beslenme bozuklukları gibi semptomları uzmanlar, “yaşlılık depresyonu” olarak adlandırıyor.
Türkiye İstatistik Ofisi'nin (TÜİK) ölüm nedeni istatistiklerine göre, 2018 yılında ölen yaşlıların yüzde 43,8'i dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetti. Bu hastalığı ikinci sırada yüzde 16,5 ile iyi huylu ve kötü huylu tümörler, üçüncü sırada ise yüzde 14,8 ile solunum sistemi hastalıkları takip etti.
Yaşlıların yürüyememe sorunları, artrit, osteoporoz, Parkinson hastalığı, İnme ve eklem ağrısı ve sertliği gibi fiziksel nedenlerden kaynaklanabilir.
Yaşlı insanın düşünme şekli, çocukları ve gerekirse torunları için özveride bulunmaktır. Devlete ve otoriteye saygı duyarlar. Aynı zamanda idareli, tutumlu ve çok dikkatli olmalarıyla bilinirler. Yaşlı insanın en sevdiği hobileri, bahçecilik, seyahat ve torunlarla vakit geçirmektir.
Çok çeşitli nedenlere bağlı olarak yalnız kalma fobisi meydana gelebilmektedir. Daha önce yaşanmış bir travma, genetik yatkınlık, sosyal ilişkilerde başarısızlık ve stres gibi etmenler yalnız kalma korkusuna neden olabilmektedir. Yalnızlık korkusunda en sık rastlanan nedenler arasında kazalar da yer alır.
Gerontofobi yaşlanmaya karşı olan bir fobi, ya da yaşlılığa karşı bir nefret ve korkudur. Birçok insan bu fobiye sahiptir. Terim Yunancadaki γέρων – gerōn, "yaşlı adam" ve φόβος – phobos, "korku" kelimesinin birleşiminden gelir.
Yaşlılarda terden kaynaklanan kokuda sıklıkla öz bakımlarının azalması da rol oynamaktadır. Bunun dışında yaşlılarda terde “ω10 doymamış yağ asitleri” ve “ω7 doymamış yağ asitleri” yüksek bulunmuştur. Bunlar hava ile yada bakteriler ile okside olduklarında koku ortaya çıkmaktadır.
Bu amaçla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 65 ve üzeri yaşlardaki grubu “genç yaşlı” (65-74 yaşlar), “orta yaşlı” (75-84 yaşlar) ve “ileri yaşlı” (85 ve üzeri yaşlar) olmak üzere üç alt gruba ayırdı.
"Hücre Yıkımı Başlıyor"
Yaşlıları, genç yaşlılar (65-74 yaş), orta yaşlılar (75-84) ve ileri derecede yaşlılar (85 yaş ve üzeri) olmak üzere üçe ayırdıklarını ifade eden uzmanlarımız, 20'li yaşlarda başlayan yaşlanma sürecini şu sözlerle anlattı: "Yaşlanma çok erken dönemlerde, 20'li yaşlarda başlar.
Cilt yaşlanması 25 yaşından sonra kendini göstermeye başlar. Ancak bazı faktörler bu işaretlerin daha erken görülmesine sebep olabilir. Zaman geçtikçe bu izler daha da belirginleşir. Yaşlanmanın ilk belirmeye başladığı yerler göz çevresidir.
Doğuşta beklenen yaşam süresi, ülkelere göre (yıl)
Dünyada doğuşta beklenen ortalama yaşam süresi 72'dir. Bu, erkeklerde 70, kadınlarda ise 75 yaştır. Ama yaş ilerledikçe bu değişir. Örneğin 69 yaşındaki biri ortalama 17 yıl daha yaşayabilir.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ise 45-64 yaş arası dönem orta yaş, 65-74 yaş arası dönem yaşlılık, 75-89 yaş arası dönem ihtiyarlık, 90 yaş ve üstü yaş ise ileri ihtiyarlık olarak sınıflandırılmaktadır (Arpacı, 2005).
Bu bağlamda toplumda gençlik önemli bir kategoriyi oluşturmaktadır. Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
İleri yaşta belki en önemli stres kaynağı ölüm korkusudur. Kendisini idam sırasını bekleyen bir mahkum gibi gören yaşlının ölümü sorgulaması gerekmektedir.
Yaşlılara bakmak birinci derecede kendi çocuklarının görevidir. Onlar bunu insan olmalarının ve imanlarının gereği olarak hakkıyla yaparlarsa bu mesele ihsan ile halledilmiş olur. Böylece hem yaşlılık bir problem olmamış olur, hem de bunu yapanlar ayrıca en faziletli bir ibadet sevabı almış olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri