Ana duygu, bir düşünceden çok duyguyu dile getirmek, okuyucu ya da dinleyiciye duyurmak, onların benliğinde yaşatmak amaçlı yazı ya da konuşmaların öne çıkarmak istediği asıl duygudur. Ana duygu bir metnin özünü oluşturur. Metinde bu duyguyu destekler durumdaki bütün yardımcı duygu ve düşüncelerdir.
Şiirde ana duyguyu bulmak sizin şiiri doğru yorumlayıp yorumlayamadığınıza bağlıdır aslında. Şiirde ana duyguyu bulmanın en kolay yolu, şiirdeki duyguyu hissetmektir. Yani şiiri okurken hangi duyguyu hissettiğinizi tespit edebiliyorsanız, şiirin ana duygusunu da bulabilirsiniz.
Ana duygu: Okuduğumuz ya da dinlediğimiz bir şiir veya yazı için, bize verilmek istenen temel duygu ve düşüncelerin bizde hissettirdiği duygu ana duygu olarak bilinmektedir. Ana fikir: Şiir ya da yazıların bizde hissettiği duygular ile beraber, anlatılmak istenen durum ana fikir olarak bilinir.
Yaradılışımızda birincil olarak 7 temel duygu vardır; öfke, korku, utanç, tiksinti, neşe coşku, üzüntü, şaşkınlık. Birincil duygular rehber niteliğindedir, işaret taşıdır. Birincil duygularımıza göre verdiğimiz tepkileri belirler ve bu duygulara göre yol alırız.
Ana duygu aynı zamanda tema olarak da bilinir. Yani diğer bir değişle şiirin teması olduğunu söylemek mümkündür. Ana duygu yazarın gibi ya da şairin okuyucuya aktarmak istediği duygusal hislerdir. Kişinin yüreğine işeyen ve onu derinden etkileyen sözcüklerin bir araya gelmesi şeklinde de ifade etmek mümkün.
İlgili 15 soru bulundu
Şiirin Konusu (Tema) Şiirde Ana Duygu | 3. Sınıf Türkçe evokul Kampı - YouTube.
ŞİİRDE ANA DUYGU ( TEMA )
Şiirde anlatılmak istenen asıl duygudur. Düz yazıda iletilmek istenen temel düşüncenin şiirdeki karşılığıdır. Tema, bir ya da birkaç sözcükle anlatılır. Ana düşünce gibi yargı bildiren bir cümle değildir.
Bunlar arasında; neşe, korku, küçümseme, şaşkınlık, tiksinme, öfke ve üzüntü gibi duygular yer almaktadır. Ayrıca bu temel duygular arasına utanç ve suçluluk duygusunu da eklersek 9 duyguya ulaşılmış olur. Bu duyguların hepsi hayatta olmamızın ve hayatta kalmamızın en büyük nedenlerindendir.
Greenberg, doğuştan getirdiğimiz 7 tane temel duygumuz olduğunu belirtmektedir. Bu 7 temel duygunun amacı bizi hayatta tutmaktır. Bunlar: Korku, üzüntü, öfke, tiksinti, utanç, coşku ve şaşkınlıktır.
insanın 4+ temel duygusu: neşe/keyif,öfke/korku, tiksinme, üzüntü/hüzün… duyguları arttırabilirsiniz, ama genel olrk temel renkler gibi temel duyguların da bu olduğu söylenir.
19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkmıştır ve bugün İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir.
“Çok Güzel Şey” şiirinde; beklenen ve geleceğine inanılan iyi günler, gü- zel havalarla özdeşleştirilir. “Telgrafhane”de yer alan ve serbest ölçüyle yazılan bu şiirde şair, havanın güzel olmasının insan psikolojisini etkilediğini söyler.
Şiirin temel amacı okuyucuda güzel duygular uyandırmaktır. Şiirdeki en belirgin duyguya “ana tema” denir. Şiir ölçü, uyak, redif ve uyak örgüsü gibi öğelerden oluşur. Lirik, epik, didaktik, pastoral gibi şiir türleri vardır.
Şiirde yer alan ahenk unsurları; ölçü (aruz, hece), kafiye, redif, aliterasyon, asonans ve kelime tekrarları olarak bilinmektedir. Ayrıca şiirde ahengi sağlamak için şairin duyguları ve yeteneği de oldukça önemlidir.
Duygular; bir kişi tarafından, birine veya bir şeye yöneltilen hislerdir. Bu hisler kişinin yaşadığı andan ana değişebilir ve mutluluk,hüzün, üzüntü, korku vb. şekilde adlandırılabilir.
Düşünce ve duygu ile beraber hayallerin belirli bir düzen içerisinde, ahenk ve uyum ile çekici bir dil eşliğinde mısralar üzerinden aktarılmasına şiir denir. Şiirde duygu en önemli unsurdur. Aynı zamanda şiir içerisinde düşünce ve hayal vardır.
Plutchik, duyguları 8 temel kategoriye ayırmıştır: sevinç, güven, korku, şaşkınlık, üzüntü, tiksinme, öfke ve beklenti. Daha sonra bu 8 temel duyguyu, 3'lü seviyelere ayırmıştır. Görseldeki çarkıfeleğin her bir yaprağında, her bir duygunun 3 ayrı seviyesini de görmeniz mümkündür.
Bu çalışmada üzerinde durulacak temel duygu kavramları: öfke, tiksinti, nefret, korku, üzüntü, arzu, aşk, mutluluk ve sevinç biçimindedir.
Tüm Dünya'da ve kültürlerde ortak olan 6 temel duygu vardır. Bunlar; öfke, mutluluk, korku, tiksinme, şaşkınlık ve üzüntü.
Duygu, bireyin ruh hâlinde biyokimyasal (içsel) ve çevresel tesirlerle etkileşiminden doğan kompleks psikofizyolojik bir değişimdir. Kişiye özgü sağlık duyusunu belirleyen temel faktör olup, insanın günlük yaşamında merkezi bir rol oynar. Bu yüzden pek çok bilim dalı ve sanat biçimi tarafından araştırılmıştır.
Korku: Korku en güçlü duygular arasında yer alır. Evham, endişe, panik gibi duygular da korkudan kaynaklanır. Korku, acil bir tehdit ile karşılaşıldığında vücudun verdiği duygusal bir cevaptır.
Duygular; algılar, psikolojik tepkiler ve bilinci de içeren ve insanın genel psikolojik durumunu koordine eden içsel durumlardır. Duygular, “bilincin etkisi olmadan, iç ve dış olaylara bir tepki olarak ortaya çıkan ve anlatılması zor elem veya haz duygusu yaratan psikolojik olgulardır.
Ana duygu şairin şiirin tümünde hiçbir uyak veya kâfiye durumunu hesap katmadan göndermek istediği mesaj olarak bilinmektedir. Ana duygu yani kısaca şairin karşıdaki bireye hissettirmek istediği mesaj demek olmaktadır.
Gördüğümüz gibi bu şekilde ana fikir ve ana duygu farklıdır. Burada ana fikir herhangi bir metin ya da hikaye ve parçanın ne anlatmak istediğini okuyucuya aktarır. Fakat ana duygu ise o parçanın ne hissettirdiğini gösteren bir yapıdır.
Ana Fikir Örnekleri Nelerdir? Bütünde anlatılan düşüncenin özet olarak ifade edilmiş hâlini ana düşünce diye nitelendiririz. Bunun bazı örnekleri ise şunlardır: Hayvan haklarının korunması için mücadele veren kişiler, kendi haklarını da savunmuş olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri