Feng Shui kurallarına göre yatağınızın başucu kapıya dönük olmamalı. Camsız düz bir duvara hizasında olmalı. Diyagonal olarak kapıdan en uzak olan duvar olmalı. Başucu duvara dayalı olan bir yatak sizi güvende hissettirir.
Feng shui yatak odası dekorasyonunda yatağın konumu
Feng shui uzmanı dekoratör Johndennis Govert, feng shui yatak yönü yerleşiminin de önemli olduğunu söylüyor ve yatak başının kuzeye gelecek şekilde yerleştirilmesini öneriyor. Öncelikle yatak karyolasının bir pencere önüne konulmaması gerekiyor.
Yatak Odasında Yatak Nasıl Konumlanmalı? Yatak nereye yerleştirilmeli, sorusuna iç mimarların cevabı genelde kapının karşısındaki duvar veya odadaki en uzun duvar şeklinde olmaktadır. Cevabın bu şekilde olmasının nedeni yatağın yatak odasının odak noktası olmasıdır.
Yatak odasında ayna bulundurmak, birçok kişi için pratik bir çözüm olsa da minimal boyutlu aynalar haricinde tercih edilmesi önerilmez. Özellikle yatak hizasında aynaların konumlandırılmaması tavsiye edilir. İyi enerji noktasında, yatak odasında bulundurulan aynaların kişileri olumsuz etkilediği bilinmektedir.
Pencere önünde yatak, genelde tercih edilmeyen bir kullanım şeklidir. Yatak odası planlamalarında yatakların pencere, kiriş gibi engellere sahip duvarlarda konumlanmamaları önerilmektedir. Bu durumun nedeni olarak ise yatağın yatak odasında odak noktası olması gerektiği belirtilmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Yatak odanızda ayna bulundurmayın!
Çünkü “yin” (sakin, durgun) olması gereken bir yatak odasında aynalar ortama “yang” (canlı, aktif) enerji sağlarlar. Bunun sonucunda da delik deşik bir uyku hali, huzursuzluk, uykusuzluk gibi sorunlar ortaya çıkar. Chi'yi hareket ettirip canlandırır.
Yatağın yaz ve kış tarafını dokunarak anlayabilirsiniz. Bu açıdan kış yüzeyi daha yumuşak bir yapıya sahiptir. Yüzeye dokunmaktan başka, yatağın her iki tarafında bulunan etiketlere de dikkat edebilirsiniz.
Yatağı Doğru Konumlandırın
Tüm odayı görebileceğiniz bir konum seçmeli, arkanızın pencere ya da kapıya dönük olmamasına dikkat etmelisiniz. Bu uyku sırasında 'tehdit edilme' hissini ortadan kaldıracak. İnanışa göre yatağınızın ayak ucunun kapı ile aynı hizada olması da kötü enerji yayıyor.
⦿ Yatağınızı kapı ve pencerelerin birbirine baktığı odalarda arada kalacak şekilde yerleştirmeniz tavsiye edilmez. ⦿ Kapı ve pencere arasında kalan yatak hem kapıdan hem de pencereden gelen kuvvetli enerji akışına maruz kalacaktır. Bu da uykunuz üzerinde olumsuz etki yapacaktır.
Asılmaları için en uygun duvar doğu ve güneydoğu duvarlarıdır. Ahşap çerçeveler ayrıca güney duvarına da uygundur. Dalgalı şekilli çerçevesi olan aynalar mekanda su elementini temsil ederler.
CEVAP: Namaz dışında, otururken, uyurken, yatarken kıbleye dönmeyi emreden veya yasaklayan bir nass bulunmamaktadır. Fakat kıbleye saygısızlık olacağını düşünen alimler bunun mekruh olduğunu belirtmişlerdir. Bu yüzden başın kıble tarafına gelmesi uygun görülmüştür.
Evlilikte kız tarafının alacakları listesinde de birçok parça yer alıyor. Öncelikle en çok merak edilen soru şu: Yatak odasını erkek tarafı mı alır kız tarafı mı alır? Bu sorunun yanıtı kız tarafı. Ayrıca kız tarafı beyaz eşyayı da almaktan sorumludur.
Geleneklerimize göre evlenme hazırlığında olan ve yeni bir hayata ilk adımı atan çiftler yeni taşınacakları evlerin eşyalarını da kız tarafı ve erkek tarafı olarak bölüşürler. Kız tarafı yatak odası takımını ve mutfak eşyalarını alırken, erkek tarafı ise salon takımını ve oturma odası takımını alır.
Genellikle yatak, odanın odak noktasıdır ve eşya yerleştirmeye yatak ile başlayabilirsiniz. Ancak yatağı kenarda bir yere yerleştirirseniz sönük kalabilir. Dolayısıyla yatağın odak noktasında olması için kapının karşısında yer alan duvara yerleştirebilirsiniz.
Bu nedenle, eski gelenekler, kuzeye dönük uyuduğunuzda, vücudunuzdaki pozitif kutbun Dünya'nın pozitif kutbuyla aynı hizada olduğuna inanır. Hepimizin bildiği gibi bir mıknatısın pozitif tarafı başka bir mıknatısın pozitif tarafına değdiğinde birbirlerini iterler.
Evde ayna bulundurmak caizdir. Bunu yasaklayan hiçbir sahih hadis yoktur!
Yatak Sertliği
Uzmanların da belirttiği üzere yatakların çok sert veya çok yumuşak olması, omurga ve iskelet sistemini olumsuz etkiliyor. Yumuşak yataklar, omurganın şeklini aldıkları için uyku sırasında rahatsızlık verebiliyorken sert yataklar ise sırt ve bel ağrısına yol açabiliyor.
Evin bereket köşesi, Feng Shui'de "Zenginlik ve Bolluk" alanı olarak bilinir ve genellikle evin güneydoğu köşesinde yer alır. Bu alan aynı zamanda "para alanı" olarak da adlandırılır ve finansal başarı, refah ve zenginlik ile ilişkilendirilir.
Uyku uzmanları, ortalama bir boy uzunluğuna sahip kişilerin, yatağının yerden 64 cm yükseklikte olması gerektiğini söyler. Ancak boy uzunluğunuza, mevcut vücut yapınıza, sağlık durumunuza ve yaşınıza bağlı olarak bu yükseklik 40 cm ile 72 cm arasında değişebilir.
Erkek ve kadının yatak odasında namaz kılmasında dînen bir sakınca yoktur.
Feng Shui'ye göre, renkleri yaşam alanlarında doğru seçerek huzuru ve dengeyi yakalaman mümkün. Feng Shui mutfak tasarımında duvarlarını renklendirmen için en doğru seçim sarı tonlarıdır. Sarı ve tonlarının Feng Shui'ye göre güneşin canlandırıcılığı yansıttığını unutmamalısın.
Nötr Renkler: Beyaz, bej, krem, gri gibi nötr renkler yatak odalarında sıkça tercih edilen renklerdir. Bu renkler sakinlik ve temizlik hissi uyandırır, aynı zamanda diğer renklerle kolayca uyum sağlar. Pastel Tonları: Yumuşak pastel tonları, yatak odasına hoş bir romantik ve huzurlu atmosfer katar.
Kullanım kılavuzunu okudum. "Yatağın üzerindeki etiketlerde belirttiği şekilde, yazın yazlık, kışın kışlık tarafını kullanın" yazıyor.
Uzmanlar bir yatağın ömrünün yaklaşık 10-15 sene civarı olduğunu söylüyor. Yani siz bir yatağı satın aldıktan 10 sene sonra o yatağı sağlığınız için değiştirmelisiniz.
Çift Taraflı Kullanım özelliği, her mevsim ergonomik bir konfor sunar. Uzun yıllar aynı uyku kalitesini sağlamak için yatağınızı ters yüz (yatak rotasyonu) yaptığınızda bile uyku konforundan ödün vermezsiniz. Her iki yönde de kesintisiz ve derin bir uyku sizi bekliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri