Bütün bunların önüne geçmek için Bepanthol topuk, dudak, makat, çatlak kremi kullanılmalıdır. Hava şartlarının ani değişimi sıcak ve soğuk farkı, rüzgar ve kar gibi sert hava koşulları teninizde tahribata yol açabilir.
Anuflex Pomad
İçeriğindeki lidokain, hidrokortizon ve eser miktarda çinko oksit sayesinde ağrıyı azaltarak ve iltihabı önleyerek tedavi etmeye yardımcı olur. Anuflex pomadın kullanımı için öncelikle doktor tavsiyesi alınmalıdır. Genellikle günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere makat bölgesine uygulanır.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
Basur belirtileriniz varsa ilk adım bir proktoloji uzmanına görünmektir. Pamuklu iç çamaşırları nemi bölgeden uzak tutarak tahrişi azaltabilir. Vazelin veya benzeri bir koruyucu krem anüsün yumuşamasına yardımcı olabilir.
Kullanım öncesinde anal bölge iyice temizlenmelidir. Yaklaşık bir bezelye büyüklüğünde kremi parmağınızla anüs çevresine ve anal halkaya, sfinkter direncine karşı parmak ucunuzu kullanarak sürünüz. Krem, rektum içerisine uygulanacaksa kutu içinde bulunan kanül tüpe vidalanarak anüs içine yerleştirilmelidir.
İlgili 25 soru bulundu
Bu çatlaklar yüzünden cildinizin iç kısımlarına farklı mikroplar ve organizmalar girebilir. Bu durumun sonucunda vücut enfeksiyon riski ile karşı karşıya kalır. Bütün bunların önüne geçmek için Bepanthol topuk, dudak, makat, çatlak kremi kullanılmalıdır.
En sık görülen belirtiler kaşıntı ile birlikte makat etrafında kızarıklık, kepeklenme, sulanma, yanma ve deride kalınlaşmadır. Bu belirtiler zamanla popoya, cinsel organa ve kasık bölgesine yayılabilir. Toplumda %3-5 oranında görülür. Her yaş grubunda olabilir.
Ana belirti hastalarda dışkılamadan sonra görülen yanma ve ağrıdır. Bazen de peçeteye kırmızı parlak bir kan bulaşabilir. Bu hastalarda da ilk olarak her derde deva olarak görülen zeytinyağı kullanılır. Zeytinyağı, balmumu ile karıştırılır ve çatlak bölgesine sürülür.
Zeytinyağı: Zeytinyağını pamuk yardımı ile anüs bölgesine sürerek o bölgeyi rahatlatabilir ve dışkının daha kolay geçmesi sağlanabilir.
Makat bölgesi her dışkılamadan sonra - tuvaletten sonra - alkol, antiseptik veya benzeri katkı maddeleri içeren ıslak tuvalet kağıdı, bebek mendilleri ve ıslak havlular kullanılarak temizlenmemelidir. Makat bölgesine doktor önermedikçe gelişigüzel krem sürülmemelidir.
Akut anal fissür kısa süreli yüzeyel lezyonlardır. Kabızlık ve ishal atakları esnasında herkeste görülebilir. Çok derine inmedikleri için 4-6 hafta içinde iyileşirler.
Anal pruritus (kaşıntı) makat bölgesinde genellikle kronik olarak görülen bir sorun. Bu sorun, bazen kıl kurdu gibi parazitler ya da psoriasis gibi bazı deri hastalıklarına bağlı olarak, bazen de hemoroidal hastalık, anal fissür, crohn hastalığı, anal bölge kanserleri gibi sorunlara ek olarak gelişebiliyor.
Makat çatlağı, hemoroid, basur, makat fistülü, makat apsesi, iltihabi bağırsak hastalığı, anismus ya da makatta gevşeme sebebiyle oluşabilmektedir. Makatın sarkması ve kasılma nedeniyle de ayrıca bu sorun ortaya çıkabilmektedir.
Hafif makat çatlakları genellikle eczanelerde reçetesiz olarak satılan krem, jel veya merhem gibi ilaçlarla tedavi edilir. Bunun dışında, makat çatlağı tedavisinde kişinin evde kendi uygulayabileceği bazı yöntemlerin de etkili olduğu söylenebilir. Bu açıdan en çok tercih edilen yöntem, oturma banyosudur.
Makat bölgesine bir miktar Hindistan cevizi yağı sürülmesi buradaki kaşıntının geçmesine yardımcı olacaktır. Makat bölgesi ile vajinaya yoğurt sürmek buradaki mantar oluşmasını engelleyecek bir durumdur. Etkisini görebilmek için en az 1 ay boyunda düzenli bir şekilde yoğurt sürebilirsiniz.
En yaygın belirtiler şu şekildedir: Dışkılama sırasında yırtılma veya cam parçası çıkarma hissi. Makatta ağrı ve şişlik. Kanama veya hafif kan sızıntısına bağlı iç çamaşırında görülen lekelenmeler.
Makat çatlağında özellikle ameliyat sonrasında yaranın iyileşmesi için kantaron yağı kullanılabilmektedir. Kantaron yağının yara iyileşmesini hızlandırdığı bilinmektedir. Yara iyileşmesinin geciktiği durumlarda tavsiye edilmektedir.
Kabızlıkta bol su içmek dışkının yumuşamasına yardım eder. Kuru incir, kuru erik, kayısı, chia ve keten tohumu gibi liften zengin besinler tüketmek. Sinameki, karahindiba, nane ve yeşil çay gibi bağırsak uyarıcı çaylar içmek. Kefir, yoğurt ve lahana turşusu gibi kabızlığı önleyen probiyotikler yemek.
Yeterli Lif Alımı: Diyetinize bol miktarda lif eklemek bağırsak hareketlerini düzenleyerek makat ağrısını hafifletebilir. Soğuk kompres: Makata soğuk kompres uygulayarak ağrının azaltılması mümkündür. Hidrasyon: Su içmek dışkınızın yumuşamasına yardımcı olur ve bu da tuvalet sırasında daha az acı hissetmenizi sağlar.
Anal apsenin tedavisi cerrahidir. Anestezi altında apse drenajı yapılır, insizyon için anüse en yakın yer seçilmelidir. Abse boşaltıldıktan sonra, ağrı, ateş ve diğer iltihabi bulgular hızla iyileşecektir. Bu iyileşme sürecinde antibiyotik, ağrı kesici ve sıcak su oturma banyosu kullanılabilir.
Sert dışkılama, aşırı ıkınma gibi nedenlerle anüsün iç yüzeyinde deride çatlama olur. Makat bölgesinde gelişen bu yara şiddetli ağrıya neden olur ve kasların aşırı kasılmasına bağlı spazma yol açar. Yüksek basınç yara bölgesini besleyen kan akımı azaltır ve iyileşme gerçekleşmez.
Elma Sirkesi
Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz.
Makat çevresinde yaşanılan kaşıntının en sık rastlanılan nedenlerinden biri mantar enfeksiyonunun oluşmasıdır. Ayrıca kıl kurdu, herpes, frengi, çeşitli bağırsak parazitleri, klamidya, birçok vücut mantarları gibi bir takım hastalıklar da kaşıntının nedenleri arasında yer alır.
Makat hastalıklarına proktoloji bölümü bakmaktadır. Proktoloji doktoru, Genel Cerrahi alanı içinde yalnızca makat hastalıkları konusunda deneyim sahibi ve uzman olan hekimleri ifade etmek için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri