Küçük, oval ve kahverengi böceklerdir. Yetişkin bir tahtakurusu, elma çekirdeğine benzer boyutta bir vücuda sahiptir. Ancak beslendikten sonra yatak böceklerinin vücutları şişer ve kırmızı bir renge bürünür. Tahtakuruları uçmaz; ancak zeminde, duvar ve tavanlarda çok hızlı bir şekilde hareket edebilirler.
Karbonat
Karbonat, onlardan nem emer ve sonuçta onları öldürür, temelde yatak böceklerini kurutur. Evdeki tüm etkilenen odalarda hafif bir tabaka yayın. Karbonatın bir hafta boyunca kalmasını sağlayın. Bir hafta geçtikten sonra, elektrik süpürgesiyle karbonatı emin.
Yatak Bitinin Zararları
Yatak biti, insan kanını emerek beslenir. Bu nedenle ısırdığında kaşıntıya ve kızarıklığa sebep olur. Sinek ısırığının aksine, şişlik yaratmaz fakat kırmızı lekelerin ortaya çıkarır. Aynı zamanda ağrıya sebep olur.
Bitlenmeyi nasıl anlarız? Bitlenmeyi gösteren ilk ipucu; saçlı deri, ense ve kulak arkasındaki kaşınma hissidir. Kaşıntı, bitin salgısına karşı gelişmiş allerjik bir reaksiyondur. Biti tespit etmek için ense ve kulak arkasındaki saçlar dikkatle incelenmelidir.
Vücut biti (Pediculus corporis) yumurtalarını kıyafetlere, özellikle kumaşların kıvrım ve dikiş yerlerinde bırakır. Vücut biti insan kanıyla beslenir ve insandan insana bulaşır. Vücut biti enfekte giysilerin veya havluların paylaşılması yoluyla bulaşır. Vücut biti saç bitinden daha nadir görülür.
İlgili 24 soru bulundu
Bit barındıran kıyafetlerin veya yatakların ortak kullanımı sonucu bulaşır. Kasık biti, en sık cinsel ilişki sırasındaki yakın temas nedeniyle, nadiren de iç çamaşırları yolu ile bulaşır. Bu nedenle “cinsel ilişki ile bulaşan hastalıklar” içinde sınıflanır.
Kasık bitinin doğru tedavisi için ilk olarak uzman bir doktora danışmak gerekir. Kasık bitleri genellikle gözle görülebilen bir böcek türü olduğu için doktor, fiziksel göz muayenesi ile kasık biti tanısını kolayca yapabilir. Doktor gerek duyar ise genital bölge ve çevresini mercek yardımı ile inceleyebilir.
Saç Biti Neyi Sevmez? Saç biti ve sirkesi, keskin kokulu malzemeleri sevmez. Bu nedenle sizlere önerdiğimiz yöntemlerde kokusu olan malzemelerden faydalanılmıştır. Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır.
Saçlardaki bitleri temizlemek için sirke, mayonez, vazelin, zeytinyağı ve sarımsak kullanılabilir. Sirke ile saçtaki tüm bitler temizlenebilir. Özellikle de saçtaki bit temizliğinde beyaz sirke kullanılmalıdır. Aynı oranda beyaz sirke ve su bir kaba alınır.
Bitlerin yumurtaları olan sirkeler ilaçla tedavi sonrası mutlaka uzaklaştırılmalıdır. Eğer sirkeler tamamen temizlenmez ise yumurtalarından çıkan yeni bitler hastalığı tekrar başlatırlar.
-Karbonat, onlardan nem emer ve sonuçta onları öldürür, temelde yatak böceklerini kurutur. Evdeki tüm etkilenen odalarda hafif bir tabaka yayın. Karbonatın bir hafta boyunca kalmasını sağlayın. Bir hafta geçtikten sonra, elektrik süpürgesiyle karbonatı emin.
Tahtakurusu sıcakkanlıların barınak ve yataklarında (ev, otel, öğrenci yurtları, yataklı seyahat araçları vb.) yaşayan ve onların kanıyla beslenen, gözle zor görülebilen küçük bir parazittir. Tahtakurusu çoğunlukla yataklarda yaşadığından, birçok dilde yatak böceği, ingilizce 'Bed Bug' olarak adlandırılır.
Acı biber, kekik ve zencefille suyu karıştırın, bir sprey şişesine koyun ve etkilenen bölgeleri hedefleyin. Kekik, acı biber ve zencefilin baharatları güçlü kokusu ile yatak böceklerini engelleyecektir.
Yatak böcek ısırıklarının semptomlarının ortaya çıkması bazen birkaç gün sürebilir. Tahtakurusu ısırıkları genellikle belirgin şekilde kızarır ve şişer. Vücudunuzun küçük bir bölgesinde bir çizgi veya kümede birden fazla ısırık görünebilir. Isırıklar kaşıntılı olma eğilimindedir.
Peki bit nasıl geçer? Beyaz sirke ve elma sirkesi bite evde uygulanabilecek en kolay çözümdür. Bunun dışında özel bit şampuanları ve losyonlarıyla da saçı bitlerden arındırmak mümkündür. Yıkadıktan sonra ince bir taraf yardımıyla bitlerin saçtan temizlenmesi daha kesin bir çözümdür.
Diye merak edenlere sirkeyi kullanabileceklerini söyleyebiliriz. Beyaz sirke ya da elma sirkesiyle bitlerden kurtulmak mümkündür. Sirkeli su saçlara sürülüp ortalama 1 saat bekletmek gerekir.
Aynı oranda olmak şartıyla beyaz sirke ve suıyu bir kaba koyup karıştırın. Oluşan karışımı tüm saça ve saç derilerine sürüp 1-2 saat bekletin. Daha sonra ince aralıklı bit tarağı ile saçlarınızı tarayıp ölü bitleri saçınızdan uzaklaştırın. Son olarak saçınızı şampuanlayıp yıkayın ve durulayın.
Paranit şampuan paranit şampuan, böcek ilacı içermez. Içeriğindeki mineral yağ ile bitleri ve sirkeleri boğar, kurutur ve öldürür. Paranit şampuan tüm diğer paranit ürünleri gibi bitler ve sirkeler üzerinde %100 etkilidir. 2 yaşından büyük çocukların ve yetişkinlerin kullanımı için uygundur.
Bitler kendi kendine kirlilik nedenli oluşan varlıklar değillerdir. Bulaş yolu kafadan kafaya geçmesiyle oluşur. Kafanızda yaklaşık olarak maksimum 24 saat hayatta kalabilirler ve bundan dolayı istilaların çoğu direkt olarak kafanıza olan temastan kaynaklanır. Yakın temas bu noktada önemli bir anahtardır.
Kullanılan giysi, çarşaf vb. sirkeli suda bekletilmeli ardından yüksek ısıda yıkanmalıdır. Yıkanması mümkün olmayan eşyalar ise bir torbaya koyulup ağzı sıkıca bağlanmalıdır ve 3-4 hafta kapalı şekilde bekletilmelidir. Bu yöntemle bitler ölür.
Sirke bitlerden ve sirkelerden kurtulmak için en etkili yöntemlerdendir. Beyaz sirkenin yapısında asetik asit bulunduğundan bit ve benzeri parazitler ile mücadelede önemli bir rol üstlenir. Gerektiği gibi kullanılırsa saç bitlerini çabucak ortadan kaldırır.
Olası bir istilanın koku dışında diğer belirtileri, çarşaf ya da yastık kılıflarındaki kan lekeleri, çarşaf ya da şiltelerdeki koyu ya da paslı görünen yatak böceği dışkıları, yumurta kabukları ya da döküntülerdir. Yatağınızın dikiş alanlarını kontrol edin.
Kuş bitleri, insan derisinde yaşayabilen bit türleri değildir. İnsan vücut ısısıyla, kuşların sahip olduğu vücut ısısı aynı değildir. Kuş kanatlarında yaşayan kuş bitleri, insanların derisinde yaşayamıyor. Sıcaklık farkı olması nedeniyle de, insana geçen bir bit türü değildir.
Bitler, zorunlu insan paraziti olan böceklerdir. İnsan vücuduna yerleştiklerinde kıl diplerinde ve elbise kıvrımlarında yuvarlanırlar. Deriden kan emerek beslenen bitler, yumurtalarını da kıllara veya elbise kıvrımlarına yapıştırırlar. Yerleştikleri bölgelere göre üç türlü bitlenme vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri