Sağladığı ferahlık hoş olsa da alkol ihtiva ettiğinden ötürü kolonyanın cildin hassas kısımlarına uygulanması önerilmiyor. Dolayısıyla cildin en hassas noktalarından biri olan yüz bölgesine kolonya sürmek kızarıklık, irritasyon gibi sonuçlara yol açacağından doğru bir uygulama olmuyor.
Kolonya, içerisinde bulunan alkol nedeniyle ferahlık sağlar. Özellikle sıcak yaz günlerinde, ferahlamak için insanlar kolonya kullanır. Bu noktada kolonya yüze sürülür mü sorusu aklına takılmış olabilir. Göz ve çevresi ile temas ettirilmediği sürece, yüze kolonya sürmenin bir zararı olmadığını söyleyebiliriz.
Ellerin yüze teması sonrasında ise en az 15-20 saniye süreyle ılık su ve sabunla yüz yıkanmalıdır. Sirke, kolonya, ıslak mendil, el ya da yüzey dezenfektanları ve tentürdiyot gibi ürünlerin yüz derisine teması ellerde olduğu gibi yüzde de kurumaya, kızarıklığa ve hatta egzamaya neden olabilir.
Bir çeşit parfüm olan kolonyanın içeriğinde esans, su ve alkol kullanılır. Bu doğrultuda piyasaya sürülen kolonyaların cilde herhangi bir zararı olmaz. Kolonya doktorların yaptığı açıklamaya göre cildi kurutur, terlemeyi önler ve özellikle hassas ciltlerde ciddi hasarlar verebilir.
Kolonya ortalama %80 civarında alkol ihtiva eder. Kolonya ellerin temizliğinde değil ama temiz olan elin temiz kalmasına ya da yüzeyin temizliğine devam etmesinde iyi bir malzemedir, iyi bir dezenfektandır.
İlgili 22 soru bulundu
4- Lekelere neden olabilir: Yaz günlerinde dışarı çıkmadan önce yüze kolonya sürmek cilt lekelerine neden olabilir. Özellikle hassas bir cilde sahip olan kişiler yüzüne kolonya sürmemelidir.
Sivilceli cildi temizlerken tahriş etmeyin. Sivilcelere limon, pudra, alkol, kolonya ve benzeri maddeler sürmek deride tahrişe yol açar. Cildi fazla hırpalamadan düzenli olarak yıkayın. Cildi fazla kurutmamak için pH değeri derinin doğal pH'ına yakın (5.5 civarında) bir temizleyici kullanın.
Cildimize sıktığımız parfüm ve kolonya da güneşe maruz kalınca leke bırakabilir. Ayrıca bazı kişiler güneşe karşı hassas olur ve alerjik reaksiyonlar geçirebilir. Bu nedenle cildiniz leke oluşumuna yatkınsa veya güneş alerjiniz varsa, beta karoten tavsiye edilir.
Kolonya gibi alkol bazlı ürünlerin cildi kuruttuğunu, bu nedenle dış etkenlere ve tahriş edici maddelere açık hale getirdiğini vurgulayan Şenel, şöyle konuştu: "Kontakt dermatit çok yaygın bir dermatolojik problemdir.
Kolonya, ferahlatıcı ve tazelik verici etkisinin yanında etkili bir hijyen ürünüdür. İçerisindeki etil alkol, hijyen sağlama konusunda oldukça başarılıdır. Özellikle pandemi döneminde, hijyen etkisi nedeniyle çok sık kullanıldığı bilinmektedir. Bunların yanında kolonyanın bir de leke çıkarma etkisi vardır.
İşte bu nedenle önce yağ bazlı bir temizleyici kullanarak ciltteki fazla sebum, ölü deri hücreleri, silikonlar, güneş koruyucular ve makyajın temizlenmesi sağlanıyor. Ardından kullanılacak su bazlı bir temizleyici, yani jel ya da köpük ise cildi derinlemesine temizliyor ve pH dengesinin korunmasını sağlıyor.
Günlük yüz yıkama rutini oluşturmak için sabun, jel, tonik ve yağ formunda temizleyiciler kullanılabilmektedir. Haftalık yüz yıkama rutinindeyse; peeling ve maske formundaki ürünler kullanılmaktadır. Sabunlar; genellikle yüzü kuruttukları ve cildin nem dengesini bozdukları için tavsiye edilmemektedir.
Genital bölge yıkanırken aşırı sıcak su, sabunlar, duş jelleri, parfüm, kolonya gibi tahriş edici ürünlerden kaçınmak gerekir.
Bu ürünlerin sık kullanımdan kaynaklı cilt kuruluğu problemi oluşabilmektedir. Kolonya içeriğinde kullanılan etil alkol, deionize su ve esans gibi bileşenlerin yanı sıra cilt nemlendirici etkisi olan bileşenlerle bakım etkisi ve cildi koruma etkisi sağlanabilir.
Bakterilere karşı yoğun koruma sağlar: Kolonyaların içerisinde bulunan alkol, vücutta bulunan zararlı bakterilerin yok edilmesini sağlamaktadır. Tüm dünyayı etkileyen pandemide kolonya satışlarının artması, kolonyanın güçlü bir antiseptik olmasından kaynaklanır.
İçine etil alkolden daha ucuz olduğu için metil alkol suyu koyulan kolonyalar, içildiği takdirde görme yetisinin kaybedilmesine (körlüğe) neden olur. Aşırı tüketimi de öldürmektedir. Türk ananesinin şeker (lokum) ile birlikte en önemli ikram ürünlerindendir.
Kolonya Neden Ferahlatır
Kolonyanın ferahlatıcı özelliği, cilde sürüldükten sonra içeriğinde bulunan alkolün hızlı bir biçimde buharlaşması ve alkol moleküllerinin etrafındaki ısının çekilmesiyle doğan serinlik hissinden dolayıdır.
Bunun sebebi metil alkolün ucuz olmasındandır. Kaçak içkilerde kullanılan bu alkoldür. Bu durum ise insan sağlığını hiçe saymaktır. Kolonyada kullanımı yasak olan metil alkol ağız yoluyla içilerek, buharının solunmasıyla, veya deriden emilerek vücuda alındığında zehirlenme durumu oluşmaktadır.
Limon kolonyası gibi güçlü asidik özelliği bulunan kolonyalar, iyi birer dezenfektan araçlarıdır. Fakat, bu kolonyaların aşırı kullanımı cilde büyük zararlar verebilir.
Leke tedavisinde en sık hidrokinon, C vitamini, arbutin, kojik asit, glikolik asit içeren kremler kullanılır. Ayrıca retinol içeren kremlerde ciltte soyulma etkisi gösterir ve leke tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Güneş koruyucu kremler: Leke tedavisi sırasında mutlaka güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.
Alkol içeren ürünler cildi tahriş edebilir. Tüy alma işlemi sonrasında açılan gözeneklerden nüfuz eden alkol, tahrişe ve kaşıntıya neden olabilir. Bu ürünleri kullanmak için tüylerinizi aldıktan sonra en az 24 saat beklemeniz gerekir. DOĞRU: Derinlemesine temizlik batık oluşumunu engeller.
Ergenlik sivilceleri 4-6 yıl devam eder. Bazen 40'lı yaşlara kadar sürebilir. Tedaviye başlayan kişilerin bunun uzun süreceği konusunda bilgilendirilmeleri gerekir. Hafif aknelerde cildin aşırı yağını temizleyici ve bakteri üremesini engelleyici ürün kullanılması çoğu kez yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri