Mümkün olduğunca yatak odası, çalışma odası ve çocuk odalarının uzağına, üfleme havasının yakındaki pencerelerden içeri girmeyecek ve oluşturacağı gürültü komşuları rahatsız etmeyecek bir yerde konumlanmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde dış ünite çalışma sesi rahatsızlık verecektir.
Klima duvara monte edilecekse döşemeden minimum 2.5m ya da daha fazla yükseklikte konumlandırılmalıdır. İklimlendirme cihazınızı TV, radyo, müzik aletlerinden en az 1m uzağa yerleştirin. Eğer üniteler 1 metreden daha yakın bir yere monte edilmişse, klimanın oluşturacağı ses bu cihazların olumsuz etkileyecektir.
Klimanızın hava yönlendirme kanatlarını yazın tavana, kışın ise zemine üfleyecek şekilde kullanmanız, üflenen havanın ortam içerisine homojen olarak dağılmasını sağlayacaktır.
Duvar klimalarının yanı sıra portatif klimalar da oldukça tercih edilen modeller arasındadır. Bu ürünlerin bir diğer adı mobil klimalardır. Dış üniteye sahip değillerdir. Çoğu monte edilmeden kullanılabilir.
Yazın uyurken klimanızın ayarını dışarıdaki hava koşullarına göre ayarlamanız önem arz eder. Yaz aylarında klima derecelerinin genellikle dışarıdaki sıcaklık değerinden 7-8 derece daha az olması tavsiye edilir. Örneğin 30 derecelik bir sıcaklıkta uyku halindeyken klimanın derecesinin 23 civarına sabitlenmesi önerilir.
İlgili 43 soru bulundu
Klimalı odalarla uykuya dalınmasının birçok rahatsızlığa davetiye çıkardığını belirten uzmanlar, yatak odasında klima bulunduranların gribal ve viral enfeksiyonlar, kas ağrıları, kas tutulması ve zatürree gibi rahatsızlıklara yakalanabilecekleri uyarısında bulundu.
A sınıfı ve 9000 BTU klimaların hesaplanmasında maksimum hızda saatte 0,8 Kw elektrik harcadığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra elektrik, Kw olarak ortalama 0,7961 kuruştur. Bundan dolayı Bir saat içinde 0,632 TL elektrik yakmaktadır. Yani saatte 50 kuruş elektrik yakmaktadır.
Hava sirkülasyonu optimum sağlanırken, aynı zamanda klimanın doğrudan üflediği yerde uçuşacak cisimlerin (çalışma masasının üzeri, perdeler, alev vb.) olmamasına dikkat edilmelidir. İç ünitenin montaj yeri, yanıcı gazlara yakın olmamalı ve mutfak cihazlarının bulunduğu yağlı ortamların üzerine yerleştirilmemelidir.
Tüm gün kullanıldığında 24 saat için 40 TL civarında bir elektrik tüketimi gerçekleştirir. Sadece belirli saatlerde kullanılan bir klimanın aylık yaklaşık elektrik maliyeti ise 410 TL olur.
Klima kriterleri
Şayet yer ayrılmamışsa binanın yönetim planında herhangi bir yasaklama olup olmadığına bakılıyor. Eğer yasaklama yoksa, ortak ve bağımsız alanlara zarar vermemek kaydıyla binanın balkonuna veya pencere kenarlarına bina dışı klima konulmasına müsaade ediliyor.
Klima yazın yukarı, kışın aşağı üflemeli
Klima yazın soğuk hava üflerken kanatçıklarını tavana doğru vermelisiniz. Bu sayede klima önün de oturanlar hasta olmadan oda sağlıklı şekilde soğur. Kışın ise sıcak havayı yere doğru vererek tüm odayı daha efektif ısıtabilirsiniz.
Hava akış yönü odayı soğutmak için yukarı, ısıtmak için aşağı olmalıdır. Havanın çok sıcak olmadığı ve nemin yüksek olduğu günlerde klima cihazını nem alma modunda çalıştırın. Nemin alınması, iç ortamda konforlu bir ortam yaratacaktır.
Her elektronik cihazda olduğu gibi klima kullanımda da aşırıya kaçarsanız zararlarını görürsünüz. Ancak doğru ve makul düzeyde klimanızı kullandığınızda 24 saat çalıştırdığınızda dahi herhangi bir zarar görmezsiniz.
Metrekareye göre BTU hesabı için öncelikle klimayı konumlandıracağınız alanın metrekare ölçümünü yapın. Ardından bulduğunuz metrekareyi 2,2'ye bölün ve 1000 ile çarpın. Bu hesap ile klimayı konumlandıracağınız odaya kaç BTU bir klima uygun, öğrenmiş olursunuz.
Klimanın montajının yapılacağı alan kapı ve pencerelerin direk hedefinde olmamalıdır. Klimanın iç ünitesinin direk gün ışığına maruz kalması da engellenmelidir. Aksi halde klima motoru aşırı ısınacak ve klimanız arızalanacaktır. Teknik ekibin pencere ve kapı konumuna dikkat etmesi gerekmektedir.
Bakteri oluşumuna izin vermeyen kumandası kullanım kolaylığı sağlıyor. 20 derecenin altına düşmeyen ayar sıcaklığı sayesinde ortamdaki ani ısınma ve soğumaları engelliyor. Ortama antioksidan özelliği olan Vitamin C yayarken, toz, bakteri, küf gibi hava kirleticileri tutuyor, kötü kokuları emiyor.
En verimli kullanım ise sıcaklığın 24 ile 26 derece arasında tutulmasıyla olur. Sıcaklığı her bir derece düşürmenin ek yüzde 8 maliyet olduğunu unutmayın. En verimli kullanım içerinin sıcaklığını dışarının sıcaklığından 2 ila 3 derece daha düşük seviyeye ayarlamak olacaktır.
Bir ay boyunca günde 3 saat çalışan A+ sınıfı bir klima ortalama 97 kWh tüketim yaparken, A++ klima 81 kWh, A+++ klima ise ortalama 63 kWh tüketim yapıyor.
Eğer 9.000 BTU'luk bir klima kullanıyorsanız cihazınız en yüksek hızda bir saatte yaklaşık olarak 0,8 kW elektrik harcar. 12000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? 12.000 BTU değerinde A sınıfı bir klima ise en hızlı çalışma modunda bir saatte 1,08 kW elektrik harcar.
Görüleceği üzere binanın ortak alanına klima monte edilmesi hukuken mümkün değildir. Klimasını ortak alana mimari projeye göre aykırı olarak takanlar, yönetim kurulu kararına ve mimari projeye uygun hale getirilerek bu süreç içinde balkon içine takmaları gerekmektedir.
Klima, temel işlev olarak, iç ortamdaki havayı alıyor, süzüyor ve daha sıcak veya soğuk bir hava olarak iç ortama geri gönderiyor. Bunun yanı sıra eğer klimanızda flash streamer gibi teknojiler varsa havanın temizliği garanti altında alınıyor.
Sonra, klimanın günlük veya aylık çalışma süresini belirlemek gerekir. Örneğin, klima günde 8 saat boyunca açık bırakılıyorsa, günlük elektrik tüketimi 8 x 1.2 kWh = 9.6 kWh olacaktır.
Maksimum güçte kullanılan 24000 BTU bir salon tipi klimanın saatlik enerji tüketimi 2,19 kWh'tir. Bu klimanın günde 10 saat çalıştırıldığı düşünülürse günlük tüketim 21,9 kWh, aylık tüketim ise 657 kW olarak bulunmuş olur.
Klimayı sürekli açıp kapatmak doğru değil
Bunun yanı sıra klimaların gün içerisinde sık sık kapatılıp açılması da yine çok fazla enerji harcanmasına neden olan etkenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri