Demek istediğimiz şey; temiz bir evin yatak odası ile diğer odaları arasında namaz kılmanın câiz oluşu konusunda hiçbir fark yoktur.
Buna göre erkeklerin pijama veya eşofmanla, kadınların da tesettürü sağlayabilecek şekilde dikilmiş olan gecelik ve sabahlıkla evlerinde namaz kılmaları mekruh olmaz.
Ayakta duramayacak kadar hasta olan birisi, yatakta ima ile namaz kılabilir. "Bir hasta takatine göre namaz kılmakla mükellef olur.
Namaz kılabilmek için ortam temizliği, can güvenliğinden emin olunması gerekmektedir. Namaza tam olarak riayet edilebilmesi ve huşu içinde devam edilebilmesi için ortam rahatlığı önemlidir. Karanlık ve ışıksız ortamda da namaz kılınabilir, kılınamayacağı konusunda bir uyarı bulunmamaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Hz. Peygamber'in (s.a.s.) çorapsız olarak namaz kıldırdığı kaynaklarımızda sabittir (Ebû Dâvûd, Salât, 89 [653]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 66 [1038]). Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur.
İÇ ÇAMAŞIRIYLA NAMAZ KILINIR MI? Tüm vücudu kapatacak şekilde bol ve uzun giyilen her elbise namaz için uygundur. Etek giyilse dahi altına herhangi bir tayt, çorap, ya da şort gibi bir şey giyme zorunluluğu bulunmasa da dışarıda es kaza gelebilecek kazalara karşı tayt gibi örtücü bir şey giymek iyidir.
Dr. Mehmet Emin Ay, namazın toplum hayatında çok önemli bir yeri bulunduğunu belirterek, "Resulullah Efendimiz(SAV), içinde namaz kılınmayan evin kabir gibi olduğunu söylüyor. Orasının ölü toprak olduğunu ve namazla diriltmek gerektiğini söylüyor.
Canlıya ait boy resimlerini, (insan, hayvan ve diğer canlı varlıklar gibi) odanın duvarına asıp, bakınca tümüyle görünür hâlde bırakmak, bu odada namaz kılmayı mekruh hâle getirmek demektir. Bu itibarla, duvarlarında canlılara ait boy resimleri bulunan odada kılınan namaz mekruh olur.
Şayet aynı namazı erkekle kadın yan yana durarak tek başına kılsalar veya biri tek başına, diğeri cemaatle kılsa eda yönünden ortaklı olmadığı için namazı sahihtir.
Buna göre; kadınlar dar pantolon vb. eşyalar ile namaz kılmaları sakıncalıdır. Dar ve şeffaf olmayan elbiseler ile bayanların namaz ibadetini yerine getirmesinde ise bir sakınca bulunmamaktadır. Vücut hatlarını ortaya çıkarmayan bol, geniş bir pantolon ile namaz kılınabilir.
Kadınların namazda el, yüz ve ayakları dışında kalan bütün bedenleri avrettir (Mevsıli, el-İhtiyar, İstanbul, ts. I, 46). Dolayısıyla vücut hatlarını belli etmeyen ve teni göstermeyen kıyafetlerle namaz kılmaları gerekir. Buna göre dar ve şeffaf olmayan pantolonla bayanların namaz kılmalarında bir sakınca yoktur.
Uyuyan kimselerin yanında namaz kılınmaması daha uygundur. Fakat zaruret hali varsa, namaz kılacak başka bir yer de yoksa uyuyanın yanında namaz kılınabilir.
Cami ve mescit dışında namaz kılınan yerlerde, namaza durulduğunda insanın karşısına gelen ayna ve vitrin gibi şeyler ve birtakım manzaralar dikkatimizi dağıtıyor, bizi kendisiyle meşgul ediyor ve dolayısıyla namazdaki huşûa zarar veriyorsa, şüphesiz bu hâl de mekruh sınıfına girer.
Buna göre televizyon ve radyo gibi iletişim cihazları aracılığı ile başka bir mekândaki imama uymaya niyet etmekle mekân birliği gerçekleşmiş olmayacağından bu şekilde kılınan namaz geçerli değildir.
Evet. Ters çevrilirse veya üstü örtülürse mekruh olmaz. Sual: Namazda gözleriyle başka yerlere bakmak mekruh mu? Evet, tenzihen mekruh olur.
Buna göre dinimizin ilke ve amaçlarına ve genel ahlak kurallarına aykırı olmamak kaydıyla söz konusu resimlerin evlerde bulundurulmasında ve bu evlerde namaz kılınmasında bir sakınca yoktur.
Allah Resûlü, meleklerin namaz kılanların lehinde şahitlik yapacaklarını ifade ediyor. Namaz, bütün peygamberlerin Allah'a yönelişinin en somut ifadesidir. Peygamber Efendimize, “Şüphesiz benim namazım da, kurbanım da, hayatım da ölümüm de alemlerin Rabbi Allah içindir” demesi emredildiği gibi, Hz.
Tuvalet önündeki hol, ayrı bir oda sayılır. Hole açılan odalar da ayrıdır. O odalarda namazı mekruh eden resimler olsa bile, holde kılınan namaz mekruh olmaz. Bugünkü tuvaletlerde necaset açıkta olmadığı için, gerektiğinde tuvalette bile kılınsa, namaz yine mekruh olmaz.
Namaz dosyasının ilk sorguya çekilen dosya olacağı rivayetlerine dayanan bilgi, soruda da vardır. Bu sebeple onları tekrar etmeyeceğiz. - Burada söylememiz gereken şudur: İmansız olarak kabre girmeyen kimselerin af ihtimaline dahil olan günahlar arasında namaz da vardır. Yani Allah namaz kılmayanları da affedebilir.
"Namaz kılmayanın amelleri kabul olmaz." hadisi nasıl değerlendirilmelidir? "Beş vakit namazını kılmayan kişinin yaptığı diğer ibadetler kabul olmaz." demek yanlış olur. Çünkü Allah hiç bir iyiliği zayi etmez.
Çünkü Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: "Evlerinizde namaz kılınız oraları kabirlere çevirmeyiniz" (Buhari). Çünkü Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Namazlarınızdan evinize de bir pay ayırın. Çünkü Allah, bu namaz vesilesiyle evlerinizde hayır (bereket, afiyet, mutluluk) meydana getirir” (Müslim).
Bu nedenle temiz kabul edilen akıntı, abdesti bozmadığı gibi bu akıntının çamaşıra bulaşması da namaza engel değildir.
Mekruh davranışlardan birisi olan namazda göz yumma durumu ile ilgili Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuşlardır: "Sizden biriniz namaza kalktığı zaman gözlerini kapamasın." Çünkü namazda secde yerine bakmak sünnettir; gözleri kapatınca da sünnetin sevabından mahrum olunur.
Namazda gözleri yummak, gözleri semaya doğru kaldırmak veya sağa-sola bakmak veya boynunu çevirerek sağa-sola bakmak mekruhtur. Bakılması caiz olmayan bir şeyi görmemek için veya tam bir saygı ile Yüce Allah'ın huzurunda bulunmaktan dolayı gözleri yummakta kerahet yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri