Yatak sarmış bir motor ile yola devam edildiği takdirde motorda kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Bu sebeple araç ekspertiz durumlarında en sık karşılaşılan arıza türlerinden olan motorun yatak sarması durumundan şüphelendiği takdirde aracın teknik servise çekici yardımıyla götürülmesi en mantıklı seçenek olacaktır.
Yatak Saran Araba Yürür Mü? Evet, hem çalışır hem de hareket edebilir.
Motor yatak sarmasını anlamak için otomobilinizin yağ lambasının yanıp yanmadığını kontrol edebilirsiniz. Yağ ikaz ışığının yanması, otomobilinizde yatak sarması olduğunun en büyük belirtisidir. Aynı zamanda aracınızı dinlediğiniz zaman motordan gelen metalik sesler de motor yatak sarmasına işaret edebilir.
Bu şekilde duyulan motor yatak sesi motor yataklarının kullanım süresinin tamamlanmak üzere olduğunu gösterir. Motor yatak sarması halinde yapılabilecek tek şey; motorun rektefiye edilerek, motor yataklarının ve ilgili parçaların yenilenmesidir.
Motorun yatak sarmaya başlaması yağ azalmasından ya da bitmesinden kaynaklanacağı için öncelikle aracın yağ göstergesi yanar. Aracın motor sesinin normalden farklı bir ses çıkarması da yatak sarması problemini işaret edebilir. Arabadaki yatak sarmasının belirtileri arasında motordan duman çıkmasını da sayabiliriz.
İlgili 41 soru bulundu
#1 Yüksek basınçtan dolayı aşırı ısınan motor yağı incelir. #2 İncelen motor yağı yapışkanlık ve yüzey gerilimi fonksiyonlarını kaybeder. #3 Motor yağının yağlama özelliği yok olur. #4 Yağ tüketimi artar.
Yatak sarması sonucunda piston ve gömleklerde ağır hasarlar oluşabileceğinden motorun değişimi gerekebilir veya revizyona ihtiyacı doğabilir. Yatak sarmasının başlıca sebepleri aşağıda belirtilmiştir. Yağ Değişim Aralığına Uyulmaması: Motor yağı değişimi araç üreticisinin (OEM) önerdiği aralıklarla yapılmalıdır.
Araçların motorundan yüksek devirlerde vuruntu sesi gelmesi, aşırı olmadığı sürece olağandır. Ancak bazı durumlarda araçtan düşük devirlerde de vuruntu sesi gelebilir. Genellikle bu durumun nedeni motor yatağında gerçekleşen deformasyon ile ilgilidir. Bu nedenle aracın hemen en yakın teknik servise götürülmesi gerekir.
Birbiri ile muazzam derecede uyumlu çalışan bu mekanik aksam yağsız kalırsa pistonlar rahat hareket edemez hale gelecek ve kısa bir süre sonra motora yapışacaklardır. Eğer araba motorunun yağsız kalması durumu uzar ve motor çalışmaya devam ederse silindir kapağı hasar görebilir ve piston yerinden çıkabilir.
Kırılan segmana ait parçalar yumuşamış piston kafa malzemesi üzerinde saplanarak kalmıştır. Motorun vuruntulu çalışmasının neden olduğu aşırı kompresyon basıncını taşıyamayan segmanlar kırılmıştır. Motor içerisine giren aşındırıcı parçalar ve pislikler piston segman kanalının ve segmanın aşınmasına neden olur.
Pistonun silindir deliğine yandan vurmasının nedeni, çoğu zaman biyel çubuğunda bir kaçıklık hatasından (eğilme veya özellikle torsiyon) kaynaklanır: Piston, kaldırma hareketi esnasında motorun boyuna ekseninde sallanır ve bunun sonucunda devamlı taraf değiştirerek silindire vurur.
Otomobil Nasıl Motor Yer? Motor yatağı adı verilen üst kapaktan başlayıp silindire kadar ulaşan motor parçaların da oluşan aşırı titreşim, sürtünme ve ses dolayısıyla aracın yağsız kalmasından başlayarak yağ pompasının işlevini görmemesi sebebiyle doğuran sonuçlar aracımızın motorunu yer.
Yatak Sarması: Krank mili üzerinde ve piston kollarının bağlı olduğu yerlerde bulunan yataklarda, sürtünmenin ve ısının artması ile meydana gelen metal aşınmaları sonucu motorun çalışamaz hale gelmesine yatak sarması denir.
Yatak sarmak ; Motordaki ısının aşırı yükselmesi sonucu ortaya çıkar. Yağ veya soğutma suyunun eksik oluşu en büyük etkendir. Aşırı ısı bütün parçalara ciddi hasarlar verir.
Klepaj, klepej değil krepaj. Genellikle yağsız kalan veya ısı nedeniyle yağ filminin kopması sonucu metalin metale sürtünmesine ya da piston ile silindir arasında yeterli boşluk olmaması nedeni ile metallerin sürtünmesi sonucu oluşan deformasyona denirmiş. Rulmanda krepajı duymuştum ama motorda da kullanılıyormuş.
Kalkış yaparken oluşan vuruntunun sebepleri; Arkadan itişli araçlarda şaft mafsallarında oluşan deforme, kalkış esnasında vuruntu oluşmasına sebep olabilir. Şaft sökülerek mafsalları değişir ve sorun çözülür. Diferansiyelde oluşan boşluklar, kalkış esnasında ve vites değişimlerinde vuruntu oluşturabilir.
Vuruntunun Önlenmesi
Giriş basınç ve sıcaklıkları düşük tutulmalıdır. Motor hızı, yanma hızını artırarak ve son gaz bölgesi basınç ve sıcaklığı değiştirerek vuruntuyu etkilemektedir. Motor uygun devrinde çalıştırılmalıdır. Mümkün olan en düşük ateşleme avansı verilmelidir.
Genellikle ıslık ve uğultu şeklindeki seslerin araçtaki rulman sorunlarına işaret ettiği bilinir. Aks bilyesi ise en çok rastlanan sorunlardan biridir. Eskime, yağsız kalma, yıpranma ve gevşeme problemleri, bu tür seslerin ortaya çıkmasına neden olur. Uzman desteği ile bu sorunlar kolaylıkla giderilir.
Motor kendini yeteri kadar soğutmuyorsa ve aşırı ısınmadan dolayı motor hararet göstergesi sürekli veya düzensiz olarak yanıyorsa araç conta yakmış olabilir. Düşük yakıt verimliliği, kararsız rölanti, tekleme, gaz yememe ve stop etme gibi problemler conta yakmanın en hissedilir belirtileri arasında yer alıyor.
Araba Contası Yanarsa Ne Olur? Arabanın contası yanarsa, motor çok fazla ısınacak ve yağ sızdıracaktır. Araba hararet yaparsa bu durum aniden yolda kalmalara neden olabilir. Contanın yanması nedeniyle oluşan herhangi bir sorunda hızlı aksiyonlar alınmaz ise aracın motoru ciddi hasar görebilir.
Öncelikle avometremizi ohm ölçme moduna alıyoruz. Motor klemensine gelen kablolardaki ayn renkler arası ohm ölçümü yaparak tüm değerleri alıyoruz ve bu değerlerin eşit veya birbirine yakın olması durumunda motor sağlam demektir. Ama değerler arsında fark varsa motorumuz yanık demektir.
Genellikle sesten başka hiç bir zararı yok. Sesin önüne geçmek için bazıları teflon kaplı pistonlar çıkardılar, fakat teflon sıyrılınca yine ses yapabiliyor. Motor yağına son derece duyarlı.
Motor yatağı motor içerisinde dönme etkisi altında kalan yüzeyler arasındaki sürtünmeyi azaltmak, motor parçalarını doğru konumda tutmak ve takılı bulundukları yüzeylerin ömürlerini artırmak için kullanılan, hassas işlenmiş ve yenilenme özelliğine sahip parçalardır.
Motor bloğunda bulunan yüksek hassasiyet ile üretilen ve krank mili ile sürekli etkileşim halinde olarak motor bloğunda krank milini taşıyan yataklama elemanı ise ana yatak olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri