◾ Esasında mimarlık literatüründe dikey – yatay gibi bir sınıflandırma yer almazken, büyük yüksekliklere ulaşan ve pek çok kat olarak inşa edilen bu yapılar dikey bir adlandırmayı kaçınılmaz kıldı. Gelişen dikey mimari tabiri dolayısıyla bunun karşıt söylemi olarak yatay mimari kavramını türetti.
Devlet kurumlarından sivil toplum kuruluşlarına ve konunun tüm uzmanlarına kadar herkes yatırımcıları yatay mimariye teşvik ediyor. Yatay mimari ile yapılan yaşam alanlarının, çevreye ve doğal yapıya daha uyumlu olmasının yanı sıra, deprem riskine karşı da içinde ikamet edenlere güven veriyor.
Depremde hasar riski daha az
“Deprem kuşağında yer alan bir ülke olarak, özellikle uygulamamız gereken mimari yatay mimaridir. Yüksek katlı yapıların, yatay mimariye sahip yapılara oranla depremden daha fazla etkilenmesi söz konusu. Maalesef çok katlı binalarda deprem anında daha fazla tehlike altındayız.
Yatay mimari; alçak katlı yapılardan oluşan binalar ve şehrin mimarisinin enine gelişen yapılara verilen, özellikle de konut yapıları için kullanılan bir terimdir. Dikey mimari; büyük şehirlerde, yoğun olan nüfusun ihtiyacını karşılayacak şekilde çok katlı (Yüksek binalar) olarak inşa edilmesi anlamına gelmektedir.
Yatay mimari; enine gelişen az katlı konut projelerini ifade eden bir terimdir. Dikey mimarinin şehirlerin siluetini bozmasıyla gündeme gelen bu kavram, gün geçtikçe daha da yaygın şekilde uygulanmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Adından da anlaşıldığı üzere, yatay mimari, az katlı konut projelerinin inşası sayesinde hayata geçiyor. Günümüzde yatay mimariye geçiş genellikle iki ya da üç katlı binalar sayesinde gerçekleştiriliyor.
Yatay yapı, tabakaların yataylığı bozulmadan düz ve düze yakın olarak uzandığı alanlarda görülmektedir. Tortulanma alanlarında gelen malzemenin özelliklerine bağlı olarak, kalınlık ve bileşim bakımından farklı tortul tabakalar meydana gelmektedir.
Dikey mimari; büyük ya da büyümekte olan şehirlerdeki konutların, yoğun olan nüfusun ihtiyacını karşılayacak şekilde çok katlı olarak inşa edilmesi anlamına gelirken, Yatay mimari; inşa edilecek konutların daha az katlı olarak müstakil ev tipinde geniş bir alana doğru yayıldığı bir mimari yapı tipi anlamına gelmektedir ...
Pop-up oteller, cafeler, showroomlar… Adını sıkça duymaya başladığımız bu mimari yapılar bir gün var, ertesi gün bakıyorsunuz, yok... Bu tip kavramsal mimari anlayışında genellikle hareket halinde veya yalnızca kısa bir süreliğine inşa edilmiş yapılar ele alınıyor.
Haritalama, İngilizce “mapping” kelimesinin karşılığı olarak “haritalama” eylemini; haritacılık ise, İngilizce “cartography” kelimesinin karşılığı olarak “haritacılık sanatı ve uygulaması”nı ifade edecek şekilde kullanılmıştır.
Yatay mimari, müteahhitlerin veya şahıslar tarafından imarı için girişimde bulunan konutun müstakil ev yapısında olması şeklinde tanımlanabiliyor. 1 ila 2 katlı konutlar oluşturularak, her bir ailenin kendine ait olan konutla yere yakın bir şekilde yaşamlarını sürdürmesi sağlanıyor.
Dikey toplulukçulukta benlik, grup üyelerinin eşit olarak algılanmadığı bir topluluğun parçasıdır. Yatay toplulukçulukta ise benlik, grup üyelerinin eşit olarak algılandığı bir topluluğun parçasıdır. Sosyal sermaye içinde bulunulan kültürden etkilenmektedir.
Bir yerleşim bölgesine yapılan yapıların toplam alanı o bölgenin toplam büyüklüğünden fazla ise orada dikey bir yapılaşmadan bahsedilir.
Depremde en alt katta oturmak belki de sadece deprem anında çabucak dışarıya çıkmanız açısından mantıklıdır. Bir evi taşıyan binanın temeli ve kolonlardır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca sağlam olması da önemlidir.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. feyemiteja Paniklemeyin ve sakin olun.
Kontrast; Tasarıda kullanılan elemanların bütününde oluşturulan farklılıktır. bunlar renk, oran, ölçek, şekil, doku vb. tasarı elemanları ile elde edilebilir.
Mimaride konsept, tasarım fikrinin oluşmasından tasarımının tamamlanmasına kadar her aşamada etkili olan önemli bir kavramdır. Konsept, tasarımın dayandığı temel olarak görülebilir. Tasarımın oluşturulması sırasında dikkate alınan temel nitelikler, değişkenler ve çözüm önerileri konsept olarak nitelendirilir.
Arayüzler görsel ve işlevsel olarak kamusal dış mekânlar ile özel iç mekânlar arasında iç-dış bağlantısını kuran, kentsel dokuyu nasıl okuyacağımızı belirleyen mimari yapı biçimleri ile kentsel kamusal dış mekânlar arasındaki geçişim bölgeleridir (Özyörük, 1995).
“Yapı” kavramı genel anlamda bir ifade olup, “bina” kavramı ile yapının özel bir hâli tarif edilmiştir. Buradan özetle, “her binanın bir yapı olduğu, her yapının ise bir bina olmadığı” sonucuna varılmaktadır.
Konut mimarisi, insanların yaşam alanlarına estetik, konfor ve güvenlik katmayı hedefleyen bir mimari türüdür. Modern konutlar, günümüzde insanların ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanmakta ve farklı tercihler, beklentiler ve ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak inşa edilmektedir.
Bina bilgisi, binaların tasarımı, yapımı, işletimi ve bakımı ile ilgili bilgileri içeren bir alandır. Bu alan, binaların statik yapısı, malzemeleri ve yapılış şekilleri gibi konuları da içerir. Bina bilgisi, ayrıca binaların enerji verimliliği, ısıtma, soğutma, havalandırma ve aydınlatma gibi konuları da kapsar.
Yatay organizasyonel yapı, hiyerarşik veya piramidal bir yönetim yapısının aksine, karar vermenin paydaşlara yatay çizgiler boyunca yayıldığı bir yönetim şeklidir. Ürün,fikir, proje geliştirme veya temel iş süreçlerine yoğun olarak odaklanan organizasyonlarda sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.
Yüksek yapılı binaların aksine yere yakın konumlanan ve genel olarak villalardan oluşan yapılanma şeklidir. Bu yapılanma şekli daha çok nezih ve kaliteli semtlerde seçici müşterilerin tercih ettiği bir mimari oluşum şeklidir.
Toplumsal hareketliliğin bir tipi olan yatay hareketlilik, bireyin ekonomik durumu, prestiji ve yaşam biçiminde değişiklik olmaksızın fiziksel mekan veya meslek değiştirmesine, benzer bir grup ya da statüden bir diğerine doğru ileri ya da geri hareketi ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri