Dikey birleşmeler üretici ve tedarikçi arasında gerçekleşirken, yatay birleşmeler ise şirket rakibi satın aldığında gerçekleşir. Dikey birleşmeler, kârları artırırken, işleri genişletirken ve maliyetleri düşürürken paylaşılan pazar değerini artırmayı umuyor.
Yatay birleşmeler
Birleşecek olan şirketler aynı sektörde ve aynı coğrafi bölgede(aynı ülkede vb.) işletiliyorsa, bu birleşme yatay birleşmedir. Bu tür birleşmeler aynı sektörde rekabet eden şirket sayısının azalmasına yol açması nedeniyle piyasalarda tekelleşmeyi hızlandırabilir.
Dikey entegrasyon sistemine örnek olarak araba üreten bir firmanın tekerlek üreten bir firmayla birleşmesi örnek verilebilir. Aynı zamanda bir hava yolu şirketinin bir seyahat şirketiyle veya sigorta şirketiyle birleşmesi de dikey entegrasyona örnektir.
Yatay bütünleşme, bir işle ilgili işletmeleri, yani rakiplerini satın alarak büyüdüğünde gerçekleşir. Dikey bütünleşme ise, bir işletme üretim veya dağıtımdaki bir veya daha fazla aşamanın kontrolünü ele geçirdiğinde ve böylece endüstriyel sürecin tüm bölümlerine sahip olduğunda ortaya çıkar.
Operasyonel açıdan, yatay olarak entegre bir şirket faaliyetlerini temel yetkinliklerine odaklar ve uçtan uca bir değer zinciri oluşturur. Dikey olarak entegre olmuş bir şirket ise ürün zincirinden üretim, pazarlama, satış ve dağıtıma kadar değer zincirinin büyük bir kısmını şirket içinde tutar.
İlgili 36 soru bulundu
Şehirlerin dikey yapılardan uzaklaşıp yatay mimari ile inşa edilmesi, şehrin siluetinin yanı sıra bu şehirlerde yaşayan insanlar üzerinde de etkili olur. Bu tür yapılar insanların daha sosyal ve doğaya daha yakın olmasına da olanak sağlar.
Dikey e-ticaret tek bir sektöre ya da ürün kategorisine odaklanır ve belli kitle türlerine hitap eder. Yatay e-ticaret ise geniş ürün yelpazesine odaklanarak farklı kategorilere de yer verir ve hedeflediği kitle oldukça büyüktür.
Yatay Entegrasyon
Bir tuğla üreticisinin başka bir tuğla üreticisi ile birleşmesi Yatay Entegrasyona örnektir. Bu iki üretici de tedarik zincirinde aynı seviyede bulunur. Gerçek dünyadan örnek verirsek Disney'in 2006 yılında Pixar'ı satın alması Yatay Entegrasyona örnektir.
Dikey entegrasyon, bir şirketin tedarik zincirinin entegre olduğu ve o şirkete ait olduğu bir düzenlemeyi ifade eder. Genellikle tedarik zincirinin her üyesi farklı bir ürün veya (pazara özgü) hizmet üretir ve ürünler ortak bir ihtiyacı karşılamak için birleşir.
Örneğin bir öğretmenin başka bir ildeki okula atanması gibi, o kişinin statüsünde veya sınıfsal konumunda değil sadece mekânsal bazda bir değişimin olması, bir yatay hareketlilik durumudur. Bireyin statüsünde değişime yol açan türden hareketlilikler ise dikey hareketlilik olarak adlandırılır.
Dikey bütünleşme ise, hastaya sunulan farklı aşamalardaki hizmetlerin bütünleşmesini ifade eder. Örneğin; ambulans hizmetleri, tıbbi araç ve gereç arz edenler, hastalara evde bakım hizmetleri sunanlar ve tek ya da daha çok uzmanlık alanına sahip mahalle doktorlarının bütünleşmesi gibi.
– Yatay Büyüme: İşletmelerin, aynı üretim dalında, faaliyet boyutlarını genişletmesidir. Bu ise ürün farklılaştırması veya pazar farklılaştırması ile sağlanır. mallar için satış organizasyonu kurması durumunda söz konusudur.
Yatay büyüme, pazara nüfuz etme, ürün farklılaştırma ve pazarı farklılaştırma olmak üzere üç farklı strateji ile sağlanabilir.
Endüstri 4.0'da Yatay Dikey Entegrasyon; Geriye doğru ve ileriye doğru, yatay ve dikey bütünleşme gerçekleşerek firmanın büyümesi sağlanmaktadır. Firmanın izlediği büyüme stratejisinin önemli bir adımı da farklı firmalar ile birleşmeye gidilmesidir.
Doğru. Zincirleşme, isim hakkını kullandırılma ve yatay birleşme stratejileri bölümlenmiş endüstrilerde yaygın olarak kullanılmaktadır, çünkü pazara giriş engeli azdır. Bölümlenmiş endüstrilerde faaliyet gösteren şirketler farklılaşma için bir çok fırsatla karşılaşmaktadır, ancak rekabet avantajı için her fırsat azdır.
2- ŞİRKETLERİN BİRLEŞME NEDENLERİ:Günümüzde küreselleşmenin getirdiği sonuçlara bağlı olarak rekabet hızla artmıştır. Buna bağlı olarak şirketler, maliyetleri düşürerek rekabet gücü kazanma, Pazar payını büyüt¬menin yanı sıra, bilişim teknolojisindeki gelişim, ucuz ulaşım şirketler arası birleşmeye yol açmaktadır.
Dikey e-ticaret modeli, sadece belirli bir ürün ya da hizmet grubunun satışının yapıldığı e-ticaret sitelerini tanımlamaktadır. Günümüzde dikey e-ticaret modeline en uygun örnekler olarak telefon aksesuarı, kahve ya da özel tasarım tişörtler satan e-ticaret sitelerini gösterebiliriz.
Geriye doğru dikey birleşme Satın alınan işletmenin (tedarikçinin) çıktısı, satın alan işletmenin girdisini oluşturuyorsa, buna geriye doğru dikey birleşme denir. Örneğin halı mağazasının halı dokuma atölyesiyle birleşmesi gibi. Geriye doğru dikey birleşmede temel amaç, tedarikçi işletmenin yerine geçmektir.
(Vertical integration) Tek bir firmanın, üretimin değişik aşamalarında birden faaliyete başlamasıyla oluşan bütünleşmedir. Dikey bütünleşmenin en anlamlı olduğu biçim, üretim sürecinde hammaddelerin sağlanmasından ürünün satışına kadar olan bütün aşamaların bir tek firma tarafından gerçekleştirildiği biçimdir.
Bu bilgi akışı genelde, astın üstüne o kişinin de bir üstüne rapor verme şeklinde hiyerarşik kademeye göre gerçekleşir. Yatay İletişim: Yatay iletişim, aynı kademedeki yönetici ve meslektaşlar arasındaki iletişimi içermektedir. Daha çok yönetici pozisyonunda görev yapanlar arasında gerçekleşmektedir.
İşletmenin, yukarı doğru yeni üretim aşamalarına geçmek suretiyle büyütülmesi ise ileriye doğru dikey bütünleşme olarak tanımlanmaktadır (Müftüoğlu, 1989, s. 412). Dikey bütünleşme turizmde çok yaygın bir işbirliği şeklidir. Dikey bütünleşme havayollarında, tur operatörlerinde ve otelcilik kesiminde görülür.
Başka pazarlama uzmanları da yatay pazarlamayı aynı hedef kitleye hitap eden iki veya daha fazla şirketin çabalarını birleştirmesi olarak tanımlanıyor. Pazarlama bütçesini artırmadan yapılabilecek zekice bir hamle olarak görülüyor.
Dikey e-ticaret siteleri ise geniş bir ürün yelpazesi yerine belirli bir kategorideki ürün veya hizmetlerin satışının yapıldığı yerlerdir. Niş e-ticaret olarak da adlandırılan bir dikey e-ticaret sitesi yalnızca çiçek, ayakkabı, saat, hırdavat malzemeleri gibi tek bir kategoriye ait ürünleri satışa sunar.
Yatay e-ticaret modeli en yaygın olarak kullanılan ve bilinen e-ticaret modelidir. Bu modelde, e-ticaret firması farklı ve çeşitli kategorilerde, geniş ürün yelpazeleriyle satışlar yaparlar. Bu modelde firma tek bir sektöre veya ürün kategorisine odaklanmak zorunda değildir.
Dikey pazar, tedarikçilerin belirli bir sektörün ihtiyaçlarına özel ürün ve hizmetler sunduğu bir pazar türüdür. Otellere özel olarak geliştirilmiş bir yazılım çözümü buna örnek olarak gösterilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri