Yatay bütünleşme, bir işle ilgili işletmeleri, yani rakiplerini satın alarak büyüdüğünde gerçekleşir. Dikey bütünleşme ise, bir işletme üretim veya dağıtımdaki bir veya daha fazla aşamanın kontrolünü ele geçirdiğinde ve böylece endüstriyel sürecin tüm bölümlerine sahip olduğunda ortaya çıkar.
Yatay büyümede işletmenin rekabet gücünü arttırarak tekelci bir güç olma eğilimi ağırlık taşır. Dikey büyüme ise girdi üretiminden perakende satışa kadar birbirini izleyen aşamaların aynı firma bünyesinde toplanmasıdır.
İşletmelerin aynı üretim alanında kalarak faaliyet boyutlarını genişletme- leri veya yaygınlaştırmaları yoluyla sağlanan büyümeye yatay büyüme denir. Örneğin aynı konuda üretim yapan fabrika sayısının artırılması, işletmenin bir çimento fabrikasına bir tane daha eklemesi yatay büyümeye örnek verilebilir.
Dikey Büyüme
Üretici bir işletmenin kullandığı girdilerden herhangi birini kendisine satan bir işletmeyi satın alması ya da kendi ürettiği malı satan bir işletmeyi örgütüne katması bu çeşit büyümeye örnektir.
Yatay büyüme, aynı sektörde faaliyet gösteren başka bir işletme ile birleş- me olarak da ifade edilir. Yatay büyüme, işletmelerin daha önce ürettiği ürünlerin endüstrisinde kalarak yaptığı genişleme planıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Birbirini izleyen veya tamamlayan nitelikte mal üreten işletmelerin aralarında kurdukları çeşitli anlaşma ve birleşmelere dikey büyüme denir. Bir işletmenin kendine mal satan (tedarikçi) veya ürettiği malı satın alan bir başka (müşteri) işletmeyle birleşmesi dikey yönde büyümedir.
– Yatay Büyüme: İşletmelerin, aynı üretim dalında, faaliyet boyutlarını genişletmesidir. Bu ise ürün farklılaştırması veya pazar farklılaştırması ile sağlanır. mallar için satış organizasyonu kurması durumunda söz konusudur.
Dikey büyüme, ileri doğru dikey büyüme ve geriye doğru dikey büyüme olmak üzere iki türlüdür. İşletmenin, ürünlerinin tüketicilere veya müşterilere ulaştırılmasını sağlamak için pazarlama ve dağıtım kanallarıyla birleşmesidir.
Yatay Çeşitlendirme ise işletme mevcut üründeki teknolojiden farklı bir teknoloji kullanır. Bu mevcut müşterilerine çekici gelebilecek ürünlerdir. Nestle'nin kahve yanında su işine girmesi örnek olarak gösterilebilir.
İki ya da daha fazla işletme biraraya gelir ve ortada tek bir işletme kalırsa buna tam birleşme adı verilir. İşletmeler kaynaklarını ve varlıklarını bir araya getirerek yeni bir büyük işletme oluştururlar.
Emek arzının sabit kaldığı bir durumda, sermaye arzının artmasıyla her işçi ortalama olarak daha fazla sermaye ile çalışır konuma gelmektedir. Bu durum sermayenin derinleşmesi olarak tanımlanmaktadır.
Dikey birleşmeler üretici ve tedarikçi arasında gerçekleşirken, yatay birleşmeler ise şirket rakibi satın aldığında gerçekleşir. Dikey birleşmeler, kârları artırırken, işleri genişletirken ve maliyetleri düşürürken paylaşılan pazar değerini artırmayı umuyor.
Dikey birleşme ve satın almalar alıcı-satıcı ilişkisine sahip firmalar arası gerçekleştirilen birleşmeler olarak tanımlanmaktadır (Gaughan, 2015). Tedarikçisini satın alan firmalar geri doğru dikey satın alma, müşterisini satın alan firma ise ileriye doğru dikey satın alma gerçekleştirmiştir.
Dikey bütünleşme, herhangi bir malın veya hizmetin üretiminden satışına kadar farklı aşamalarında faaliyette bulunan işletmeler arasında yapılan bütünleşmedir.
Büyüme, herhangi bir organın ya da özelliğin miktarındaki artışlardır. Boyun uzaması, vücut ağırlığının artışı, kalbin ve beynin ağırlığının artması gibi fiziksel özellikler büyümeye örnek olarak verilebilir.
Tanımdan da anlaşılacağı gibi büyüme, nicelik artışını ifade etmektedir. farklılaşarak yetkinleşmesi yönündeki değişmeyi (hücrelerin özelleşmesi) ifade etmektedir. Bu süreç hem nicelik, hem de nitelik açısından bir değişimi gerektirir ve dolayısıyla daha geniş kapsamlı bir süreçtir.
Ekonominin uzun dönemde büyümesini belirleyen temel etkenler olarak, ülkenin doğal kaynaklardaki ve sermayesindeki artış, teknolojik gelişmeler ve ülkenin sahip olduğu işgücü sayılabilir.
Dikey bütünleştirici stratejiler ise kaynaklara veya dağıtım kanallarına yönelik büyümeyi içeren stratejilerdir. Kaynaklara yönelik büyümeler geriye doğru dikey büyüme olarak adlandırılırken, dağıtım kanallarına doğru büyüme ileriye dönük dikey büyüme olarak tanımlanmaktadır.
Büyüme stratejisi, bir şirketin daha fazla kişiye ulaşmak ve her açıdan daha büyük bir kurum olma hedefini gerçekleştirmek için ortaya koyduğu plandır. Şirketin pazar payı ve gelirini artırmak, ortaya konulan ürün veya hizmetleri iyileştirmek büyüme hedefi stratejilerine giren önemli noktalardır.
Yatay bütünleştirme stratejisi uygulayan işletme pazara hâkimiyet için faaliyet alanını genişletmektedir. Bu amaca ulaşmak için hizmet üretim noktalarının sayısını arttırmaktadır. Bu amaçla izlenecek stratejiler; pazara nüfuz etme, ürün farklılaştırma ve pazar farklılaştırmadır.
Yeni bir işletme de olsanız, bir süredir çalışıyor da olsanız, değişimin beş döngüsünü öğrenmeniz akıllıca olacaktır; başlangıç, büyüme, olgunluk, geçiş dönemi ve intikal.
Ekonomik büyüme denildiğinde kastedilen fiyat artışlarından arındırılmış büyüme, yani reel büyümedir. Bu ekonomide ekmek üretimi 100 adet artmıştır, gerçek büyüme budur.
YAZINDA ÇEŞİTLENDİRME STRATEJİSİ
Eğer yeni faaliyet alanları, örgütün hali hazırda bulunan faaliyetleri ile temel yetenekler ve kaynaklar açısından doğrudan bir ilişki gösteriyor ise “ilişkili çeşitlendirme”, doğrudan bir ilişki göstermiyor ise “ilişkisiz çeşitlendirme” olarak adlandırılır (Rumelt, 1982).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri