Selamünaleyküm. Nafileleri terk etmek şeklinde bir iş edinmeyelim ama yatsı namazının ilk Sünnet'inin terk edilmesi durumunda vebal olmaz. Son Sünnet'i ise terk edilmese daha makbul olur.
Bu hadislere göre, ikindi ve yatsı namazından önce dörder rekât kılmak menduptur. Sevabı ve fazileti yüksek bir ibadettir. İmam Muhammed, ikindiden önce ve yatsıdan sonra kılınan sünnetlerde iki rekâtla dört rekât arasında serbest kalmıştır.
İkindi ve yatsı namazlarının sünnetlerini terk etmek sünnet değildir.
Böyle yapılmasının nedeni ise yatsı namazını vaktinde eda etmek ve vitr namazını daha geçe bırakmak suretiyle gece yarısı namaz kılmak gayesi olmaktadır. Yatsı namazının sünneti imsak vaktine kadar kılınması genel fıkhi bilgiler arasında yer almaktadır.
Müekked sünnetleri mazeret olmadan terk etmek doğru değildir. Mazeretsiz terk edilmeleri, 'isâet' yani yanlış ve kusurlu bir davranış olur; ancak azap gerektirmez. Gayrimüekked sünnetler ise mazeret olmadan da bazen terk edilebilirler. (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, I, 218-221; II, 170, 451-453).
İlgili 18 soru bulundu
İşte sıkça sorulan soru vakit namazlarının sadece farzlarının kılınıp sünnetleri terk etmenin caiz olup olmadığıdır. Alimlerin ittifak içinde oldukları konu sünnetlerin terki halinde bunun günah olmadığıdır.
Sünneti terk etmek günah değildir. Sünnetleri özürsüz olarak kılmamakta ısrar etmek, küçük günah olur. Sünnete önem vermeyen ise kâfir olur. Sual: Namaz Kitabı'nda, (Hiç sünnet kılmamak günahtır) deniyor.
Bu son sünneti dört rekat kılmak müstahabdır.
O zaman ya her iki rekatta bir selam verilir veya dört rekatın sonunda selam verilir. Dört rekat sonunda selam verilince, ilk oturuşta yalnız "Rabbena atina" duası okunmaz. Üçüncü rekat için tekbir alınarak ayağa kalkınca yine "Sübhaneke" okunur.
Vitir namazı yine vâcib olduğundan ister unutularak, ister kasden terkedildiği takdirde kazası gerekir. Bunun gibi, Vitir namazına vitir niyeti getirmeksizin kılınması da caiz sayılmamıştır.
4 rekat ilk sünnet + 4 rekat farz + 2 rekat son sünnet + 3 rekat vacip olan vitir namazı olmak üzere toplamda 13 rekattır.
Vaktinde kılınmayan beş vakit namazın farzları ile vacip olan vitir namazı kaza edilir. Kılınmayan sünnetler vakit çıktıktan sonra kaza edilmez. Ancak vaktinde kılınmayan sabah namazı, aynı gün zevâlden önce kaza edildiğinde sünneti ile birlikte kaza edilir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/65).
Yatsı namazı kaç rekattır sorularına ilişkin doğru yanıtları burada bulabilirsiniz. Yatsı namazı kılınışı; sırasıyla 4 rekat sünnet, 4 rekat farz ve 2 rekat son sünnet olmak üzere toplam 10 rekat olarak kılınır.
Farz namazın sünneti farzdan sonra kılınabilir.
Vacib olan bu namaz yatsı namazı kılındıktan sonra sabah namazının vakti girinceye kadar herhangi bir zamanda kılınabilir. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), “Vitir namazını yatsı namazı ile tan yerinin ağarması arasında kılın” (Ebû Dâvûd, Vitir, 1; Tirmizî, Salât, 220; İbnü'l-Hümam, Feth, I, 426) buyurmuştur.
Yatsı namazının kazasını kılmaya başlamadan önce kaza namazını kılmak için niyet etmek gerekmektedir. Niyet etmenin ardından ise 2 rekatlık yatsı namazının farzının kılınması gerekmektedir. Yatsı namazının kazası da aynı yatsı namazının farzı gibi kılınmaktadır. Bu şekilde yatsı namazının kazası kılınmış olur.
Yatsı namazı için tercih edilen vakit, gecenin üçte biri veya yarısı geçinceye kadar devam eder. Çünkü Allah elçisi şöyle buyurmuştur: "Ümmetime zorluk vermesem, yatsı namazını gecenin üçte birine veya yarısına kadar geciktirmelerini onlara emrederdim."(eş-Şevkânî, Neylü'l-Evtar, II/11).
Vitir namazı farz mıdır? Vitir namazı, yatsı namazından sonra kılınan, Hanefîlere göre üç rekâtlı vacip bir namazdır. Diğer mezheplere göre ise vitir namazı kılmak sünnettir (İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 591-594).
Diye sorulduğunda şöyle cevap verdiler: “ vitir namazı müekked bir sünnettir. Mümin olan kimse buna riayet etmesi gerekir. Bir gün kılıp diğer gün bırakan kişi sorumlu tutulmaz. Ancak sürekli kılınması için tavsiye edilir, şayet kaçırırsa gündüz vaktinde ikişer olarak kılması meşrudur.
Vitir namazı Ebû Hanîfe'den gelen ve Hanefî mezhebinde tercih edilen görüşe göre vâcip, Ebû Yûsuf ve İmam Muhammed'in de aralarında bulunduğu fakihlerin çoğunluğuna göre ise müekked sünnettir.
Yatsı Namazının Sünnetinin 3.
Sübhaneke okunur. Besmele çekilir:"Bismillahir rahmanir rahim" – Fatiha okunur: Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet) okunur. "Allah'u Ekber" denir ve Rükü'a eğilinir: "Subhane Rabbiyel Azim" üç kere denir. Rükü'dan doğrulur: "Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd" denir.
Bu hadisin delillik vechi ise şudur; Hadis bütün namazların ezanlarıyla ikametlerinin arasındaki zaman diliminde farzın dışında bir nafile namaz olduğuna delildir. Buna göre her yatsı namazından önce 2 ya da 4 rekat nafile namaz kılmak meşrudur ve sünnettir.
Yatsı namazı, Vitir namazı hariç toplam 10 rek'âttır. 4 rek'ât ilk sünnet, 4 rek'ât farz, 2 rek'ât son sünnet. Namazdan sonra vacip olan vitir namazı kılınır.
Hangi Namazın Sünneti Terk Edilmez? Beş vakit namazdan önce ve sonra kılınan nafilelerin bir kısmı sünnet-i müekkede, bir kısmı da sünnet-i gayr-ı müekkededir. İkinci kısma aynı zamanda müstehap ve mendup da denir. Bu nafileler içinde en kuvvetli sünnet olan sabah namazından önce kılınan iki rekâttır.
Farz namaz gibi anlaşılmaması için sünnet namazların bazen terk edilmesi uygundur. Sabah namazının sünneti, öğle namazının sünnetleri, akşam namazının sünneti ve yatsı namazının son sünneti Nebîmizin devamlı kıldığı, nadiren terk ettiği sünnetlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri