Yükseköğretim Kurumları Sınavı Adaylar, 2023-YKS Ek Yerleştirme için tercihlerini, 12-17 Eylül 2023 tarihleri arasında T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından bireysel olarak kendileri yapacaktır.
Ek yerleştirmede tercihler puanlara göre yapılmalı!
Fakat ek yerleştirmede bu mümkün değil. Puana bakıyoruz. Çünkü kendi puanımıza denk ya da kendi puanımızdan daha düşük yerleri tercih etmemize ancak sistem izin verebiliyor.
DGS EK TERCİHLER NASIL YAPILIR? Adaylar, tercihlerini bireysel olarak 29 Eylül 2023 tarihinde saat 15.00'ten itibaren ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle elektronik ortamda yapabilecek. Tercih işlemleri, 4 Ekim 2023 tarihinde saat 23.59'da sona erecektir.
EK TERCİHLER NASIL YAPILACAK? Adaylar, 2022-YKS ek yerleştirme tercihlerini, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından bireysel olarak kendileri yapacak.
2023-YKS ek yerleştirmede tercih yapabilmek için adayların 2023-YKS yerleştirme puanlarının hesaplanmış olması gerekiyor.
İlgili 22 soru bulundu
YKS TYT baraj puanı kaç olanlar tercih yapabilecek? İşte haberin detayları... YKS EK TERCİH KİMLER BAŞVURABİLİR? 20-23 Eylül 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecek YKS ek tercih sürecinde 150 puan ve üstü alanlar ile ilk yerleştirme sonuçlarına göre yerleşemeyenler başvurabilecek.
KAÇ TANE EK TERCİH HAKKI OLACAK? Adayların ilk tercih yaptığı dönemle aynı tercih hakkı olacak. Adaylar, ek yerleştirme sürecinde en fazla 24 tercih yapabilecekler.
Geçen sene ek tercihler 7-13 Eylül tarihleri arasında gerçekleşmişti. Ek Tercihlerden Kimler Yararlanabilecek? Ek yerleştirme tercihlerinden birinci tercihlerde tercih yapmayan veya birinci tercihlerde tercih yapmasına rağmen herhangi bir programa yerleşemeyen öğrenciler yararlanabilecek.
YKS EK TERCİH ŞARTLARI NELER? 2023-YKS merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, 2023-YKS merkezî yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir.
Yerleştirme puanının belirlenmesinde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı (AOBP) kullanılır.
1- Ek tercih yapabilmek için 2023 genel yerleştirmede bir programa yerleşmemiş olmak gerekiyor. Şayet bir programa puanla yerleşmişseniz ek yerleştirme trafiği sizin için kapalı. 2- Ek yerleştirme tercihlerini genel yerleştirmenin aksine sıralarla değil doğrudan puanlarla yapacaksınız.
Tercih listene aldığın okul senin puanından 1 veya 2 puan düşükse, o bölüme yerleşme şansının yüksek olmadığını belirtmeliyim. Burada farkı ne kadar kendi lehine açarsan şansını da o ölçüde arttırmış olursun. Bir de ek yerleştirmede çoğu bölümün 1 veya 2 kontenjanı boş kalır.
EK YERLEŞTİRME İLE GELENLER OKULA NE ZAMAN BAŞLAYACAK? Ek yerleştirme sürecini tamamlayan ve evrakları kayıt altına alan öğrenciler, öğrenci kimlik kartlarını aldıktan sonra sınıflarına dahil olabilecek. Bunun için son tarih ise 3 Ekim 2023 olacak.
Yükseköğretim programlarının 2023-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.
Hayır, 2022 yılında baraj puan uygulaması kaldırıldı. TYT ve AYT puanı hesaplanan tüm adaylar tercih yapabilecek.
11) TEK TERCİH ÇOK RİSKLİ: Bazı adaylar ya özgüvenle ya da başka gerekçelerle tek tercih yapıp süreci noktalamak isteyebiliyor. Bu yöntem yerleşme şansını riske atan bir tercih tutumu. Her tercih döneminde adayların olağan dışı sürprizlerle karşılaşması muhtemel.
YERLEŞEMEYEN ÖĞRENCİLER NE YAPACAK? Üniversiteye yerleşemeyen öğrenciler için ek yerleştirme fırsatı olacak. Ek yerleştirmede kontenjanlar üniversite kayıt işlemleri sona erdikten sonra açıklanacak.
Bir bölüme yerleşen öğrenciler ek tercih döneminden yararlanamayacak. Tercihinden memnun olmayanlar seneye tekrar sınava girmek zorunda kalacak. Yerleştirme sonuçları açıklandı, sıra kazanılan üniversitelere kayıt yaptırmaya geldi.
Ek tercih hakkını kullanmak isteyen adaylar, tercih yaptıkları bölümün taban puanından daha yüksek bir puana sahip olmalıdır. Ek tercih döneminden sonra kesin kayıt yapılır ve kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmaz.
YKS ek tercihleri, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı tercih sonuçlarının ÖSYM tarafından açıklanmasının ardından araştırılmaya başlandı. Üniversite yerleştirme sonuçlarına göre herhangi bir okulu kazanamayan öğrenciler YKS 2. ek tercihlerini boş kontenjanlar ışığında gerçekleştirecek.
İşte, o detaylar. Yerleştikten sonra ek tercih yapılır mı sorusu adayların kafasında soru işareti olmaya devam ediyor. ÖSYM tarafından yapılan açıklamalara göre bir kez yerleştirme sürecine katılan ve bir üniversite programına yerleşen aday, ek tercih hakkına sahip olmayacak.
2023-2024 KYK ek tercih yurt başvuruları için gözler Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB) duyurusuna çevrildi. Üniversite tercih sonuçlarına göre ilk yerleştirmede KYK yurt başvurusunda bulunamayan öğrenciler, ek tercihler sonrasında kazandıkları üniversitelerin bulunduğu şehirlerdeki KYK yurtlarına başvuruda bulunacak.
Üniversiteye ek kontenjan, özel yetenek sınavı ile yerleşen, yatay/dikey geçiş yapan öğrenciler ve yüksek lisans/doktora öğrencileri için yurt başvuruları başladı. 5 Ekim Perşembe günü saat 23.59'da sona erecek başvurular, e-Devlet üzerinden alınıyor.
4- YKS tercihleri sıralamaya göre mi puana göre mi yapılmalı? Kaç tercihte bulunulacak? Adaylar, puana değil sıralamalarına göre tercihte bulunmalı. YKS tercihlerinde, geçen yılın sıralamaları önemli bir faktör olmalı.
ÖSYM tarafından yayınlanan ek tercih ile kontenjanı dolmayan bölümlere girilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri