Burada dış ülkelerde yatırım yapan/faaliyet gösteren asıl (çekirdek) işletme "ana işletme" (parent company), yabancı ülkede edinilen işletme ise "yavru işletme" (subsidary), "yabancı sermaye işletmesi" veya "şube" adı verilmektedir.
Küçük işletme kelime anlamı olarak devlet mevzuatına uygun olmak şartıyla1 bir şirketin bir yıllık ortalama çalışan sayısı 50'nin altında ve satış hasılatı 8 milyon TL'yi geçmiyorsa bu işletmeye küçük işletme adı verilmektedir.
Bu manada üretim faktörlerinin mülkiyetine göre işletmeler: özel işletmeler, kamu işletmeleri, karma işletmeler ve yabancı sermayeli işletmeler olarak 4 farklı grup altında sınıflandırılabilir. işletmelerdir.
Çalıştıran kişinin geçimini sınırlı ölçüde karşılayabilen genel olarak da nakdi sermayeden çok beden gücü ile çalıştırılan ve iş hacmi sınırlı olan işletmelere cüce işletmeler veya yarım işletmeler denir.
Özel işletmeler ve sınıflandırılmaları şöyledir; Tek kişi işletmeleri, şirketler, kooperatifler, dernekler, Kamu işletmeleri ve sınıflandırılmaları ise şöyledir; Kamu iktisadi teşebbüsleri, yerel yönetim işletmeleri, katma bütçeli işletmeler ve döner sermayeli işletmelerdir.
İlgili 33 soru bulundu
Yönetmelik ile KOBİ tanımında kullanılan kriterler güncellendi. Buna göre; 250 kişiden az çalışan istihdam eden, yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 250 milyon lirayı aşmayan işletmeler KOBİ olarak tanımlanacak.
Mikro işletme sayılabilmek 5 milyon TL'den 10 milyon TL'ye; Küçük işletme sayılabilmek için 50 milyon TL'den 100 milyon TL'ye, Orta büyüklükte işletme sayılabilmek içinse 250 milyon TL'den 500 milyon TL'ye.
b) Küçük işletme: Yıllık çalışan sayısı elli kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri yüz milyon Türk Lirasını aşmayan işletmelerdir.
1. Cüce İşletmeler: Tek bir çalışanı tam gün çalıştıramayacak kadar dar bir iş hacmine sahip ya da o ölçüde küçük işletmelerdir. 2. Küçük İşletmeler: Çalışan sayısı 1–49 arası olan işletmelere çok küçük işletmeler, 50–99 arası olan işletmelere ise küçük işletmeler denmektedir.
Anonim şirket tek kişi tarafından kurulabilir. Yüzlerce ortakla da kurulabilir. Anonim şirkete gerçek ve tüzel kişiler pay sahibi olarak ortak olabilir.
Kollektif şirket en az iki ortakla kurulur. Adi komandit şirket bir şahıs şirketidir, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket ise sermaye şirketidir. Komandit şirket, biri komandite (sınırsız sorumlu) ortak, biri komanditer (sınırlı sorumlu) ortak olan en az iki kişi tarafından kurulabilir.
a) Mikro işletme: Yıllık çalışan sayısı on kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri on milyon Türk Lirasını aşmayan işletmelerdir.
b) Küçük işletme: Elli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri elli milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler.
Mikro 10, Küçük 100 Milyon Oldu
Yönetmelikle ayrıca, 10 kişiden az çalışanı olan mikro işletmelerin yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu 5 milyon liradan 10 milyon liraya çıkartıldı. Yine 50 kişiden az personeli olan küçük işletmeler için limit, 50 milyon liradan 100 milyon liraya yükseltildi.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik'e göre 250 kişiden az çalışana sahip, mali bilançosu veya yıllık net satış hâsılatı 250 milyon TL'yi geçmeyen şirketler KOBİ olarak kabul edilir.
Hayır. Başvuru şartları arasında yaş sınırı bulunmamaktadır.
Küçük işletmeler ise, 50 kişiden az çalışanı olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 20.000.000 TL'yi aşmayan işletmelerdir. Mikro işletmeler daha dar kapsamlı ve yerel pazarlara odaklanırken, küçük işletmeler daha geniş kapsamlı faaliyetler ve pazarlara hizmet edebilir.
Girişimcilik, Büyüme ve Uluslararasılaşma, İşletme Geliştirme, Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek, Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri, KOBİ Finansman, İŞGEM/TEKMER Destekleri, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme, AR-GE gibi programlarla hizmet sunar.
KOBİ'ler, daha az yatırımla daha çok üretim ve ürün çeşitliliği sağlama; düşük yatırım maliyeti ile istihdam yaratma; talep değişikliklerine ve çeşitliliklerine kolay uyum gösterme; teknolojik yeniliklere yatkın olma; bölgeler arası dengeli kalkınmayı gerçekleştirme; gelir dağılımındaki çarpıklığı asgariye indirme, ...
KOBİ: 250 Kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 25.000.000-TL'yi (Yirmibeş Milyon Türk Lirası'nı) aşmayan ve KOBİ Tanımı Yönetmeliğinde mikro işletme, küçük işletme ve orta büyüklükteki işletme olarak sınıflandırılan ekonomik birimdir.
KOBİ belgesi KOSGEB'ten alınmaktadır. KOBİ belgesinin alınması aşamalarında KOSGEB internet sitesinde form doldurulur ve istenen ek belgeler KOSGEB'e iletilir. KOBİ belgesi veya KOBİ beyannamesi her yıl tekrar iletilmelidir. Bir yıl geçerliliği olan bu belgenin tekrar alınmasında aynı işlemler uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri