Olgunlaşmasını tamamlamış meyveler sıkılarak elde edilen 'meyve suyu'; meyve şekeri, vitamin, aroma ve çeşitli minerallerden oluşan 'meyve pulpu (özü)' ve sudan oluşmaktadır. Meyve suyu içindeki su (H2O) oranı genel olarak %75 ila %90 seviyelerindedir.
Netice olarak, elde edilen meyve suyu sıkılan meyveden %5-7 azdır fakat içerdiği vitaminde hiç denecek kadar az miktarda azalmaya rastlanırken, mineral miktarında hiç azalma yoktur. 100 gram meyvenin vitamin ve mineral miktarı ne kadarsa 100 gram meyve suyununki de ona yakındır.”
Meyve suyu; taze, olgun, sağlam ve meyve suyu üretimine elverişli meyvelerin tekniğine uygun olarak işlenmesiyle elde edilen meyve suyu veya pürenin (pulpun), su, şeker ve izin verilen asit ilaveleri yapılarak veya yapılmadan ambalajlanması ve ısıl işlem uygulanarak dayanıklı hale getirilmesiyle üretilen bir içecek ...
Kısaca %100 meyve suyu, içeriği tümüyle meyveden kaynaklanan ve hiçbir katkı içermeyen içecektir. Dolayısı ile etiketinde “meyve suyu” yazıyorsa, o içeceğin meyve oranı %100 olmalıdır.
Aslında hazır meyve suyu tüketen kişilerin vücuduna, içinde yüksek miktarda şeker bulunan sudan başka hiçbir şey girmiyor. Vücuda sayısız olumsuz etkisi bulunan meyve suları, başta metabolizma olmak üzere; kanser, obezite, diyabet gibi birçok hastalığa karşı da savunmasız bırakıyor.
İlgili 30 soru bulundu
Cevap: Karışımdır. Meyve ve suyun karışımı ayrıca tatlandırıcı, ormanlarda bulunur.
MEYVE SUYU:
Sağlıklı, olgun, taze ve temiz meyvelerden mekanik yolla elde edilen, elde edildiği meyvenin renk, tat ve koku gibi tipik özelliklerini gösteren, fermente olmamış ancak fermente olabilen ve fiziksel yolla dayanıklı duruma getirilen içeceklerdir.
En sağlıklı meyve suları arasında yer alan elma suyu, beyin hücrelerindeki toksik maddelerin sebep olduğu stres ve yaşlanmanın etkilerini de azaltıyor.
Vücudun ihtiyacı olan su, suyun kendisinden ve tüketilen yiyecek ya da diğer içeceklerden sağlanabilmektedir8. Dolayısıyla taze sıkılmış meyve suyu, yeşil çay, ayran gibi içecekler sayesinde de su ihtiyacının bir kısmı karşılanabilir.
Tüm meyve sularından nektar yapılabilir. Nektarlar meyve eti ezilerek elde edilen pulpaya su, şeker ve organik asitlerin katılması ile elde edilirler. Bunların kendilerine özgü bir kıvamları vardır. Daha çok çilek, kayısı, şeftali, erik, kızılcık, armut gibi meyvelerden yapılır.
Mayalı alkol (fermente alkol) doğal olarak taze meyve sularında, geçkin meyvelerde, hatta ekşi bozada kendiliğinden oluşur. Tamamen doğal bir süreçtir bu.Ama ne kadar alkol? Birada hacmen %5 civarı, şarapta %10 ila 15 olarak oluşan alkol, pastörize edilmemiş meyve suyunda %0,01 ile 0,03 arasında kendiliğinden oluşuyor.
Meyve suyunu günlük 2-3 bardak kullanmak yeterlidir. Tüketimde de fazlaya kaçmamak gerekiyor.
Hazır meyve sularında, vitamin yoktur. Sadece şeker içeren hazır meyve sularını, zayıflamak isteyenler ve diyabetli olan kişilerin tüketmeleri uygun değildir.
Lideri olduğumuz besleyici ürünler kategorisinde de DİMES %100 ve Sıkma ürünlerimiz bulunmaktadır. Bu ürünlerimiz asla ilave şeker içermez; meyvenin sadece kendisinden gelen meyve şekerini içermektedir.
Ambalaj açıldığında bulaşma ve dolayısı ile bozulma başlar. Bu nedenle, kalan meyve suyu buz dolabında muhafaza edilmeli ve 2-3 gün içinde tüketilmelidir.
Malzemeler: 1 adet elma, 1 adet portakal, 10 adet çilek, 100 ml. su. Hazırlanışı: Temizlediğiniz elmayı ve çilekleri blendera atın. Üzerine bir adet portakalın suyunu sıkın. Son olarak suyu ekleyip blenderdan geçirin. 300 ml'lik bir bardakta servis edin.
Meyve suyunuzu aç karnına için. Böylece metabolizmanız yaşam için önemli vitaminleri, mineralleri ve diğer antioksidanları daha kolay emecektir. Cilt bakımcılar taze sebze ve meyvenin cildi sudan daha fazla nemlendirerek genç görünmesini sağladığını savunuyor. Buna ek olarak her gün taze meyve suyu içmeye çalışın.
Meyveleri küp küp doğrayarak bir tencereye alın. Üzerine 2-3 su bardağı kadar su ilave edip ocağın altını açın ve meyveler yumuşayana dek pişirin. Meyveler yumuşamaya başlayınca içine şekeri de ilave edin ve güzelce karıştırarak şekerin erimesini sağlayın ve ocaktan alın.
Organik meyve suyu, sadece meyvenin suyu ve taneciklerini içeren, içerisinde başka bir şey bulunmayan meyve sularına denir. İçinde meyve kelimesi geçen her içecek yüzde yüz meyve içermez. Bunların yanında organik meyve suyunu farklı kılan meyvenin yetiştirilme biçimidir.
Isıtılan sular hızla soğutularak işlem tamamlanıyor. Cam şişeler buharla temizlendikten sonra, mekanik kollarla ters çevrilerek içinde kalan sulardan arındırılıyor. Sırayla ilerleyen şişeler meyve sularıyla dolduruluyor. Ağzı kapatılan şişeler soğutma tünelinde soğutuluyor ve satışa hazır hale getiriliyor.
Hatta şeftali, kayısı gibi yoğun kıvamlarından dolayı %100 meyve oranı elde edilemeyen ürünlerde, şeker kullanmamak için tatlandırmak amacıyla elma suyu kullanıyoruz.
Özel geliştirilmiş karton ambalaj, cam şişe ya da teneke kutuda, mikroorganizma bulaşmayacak şekilde ambalajlanan meyve suyu, kapağı açılmadıkça tavsiye edilen tüketim tarihine kadar bozulmaz. Ambalaj açıldığında ise, havadan bulaşacak mikro organizmalar meyve suyunun zamanla bozulmasına sebep olur.
Hiçbir sıvı suyun yerini tutmaz. Beynin susama sinyallerini başka bir içecekle tatmin etmeden önce su içilmesi gerekir. Çay, kahve, bitki çayları gibi içecekler vücuttan su attığı için suyun yerine tüketilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri