Yeni Doğmuş Kedi Ellenir mi? Yeni doğmuş kedi yavruları narin ve savunmasız canlılardır. Ellenmesi, annenin tepkisini tetikleyebilir ya da kedilerin sağlığında risk oluşturabilir. İdeal olarak, yeni doğmuş kedileri anneleri tarafından bakılmasına müsaade etmek en doğrudur.
Yetişkin olma
Yavru kediler yaklaşık 12 aylıkken yetişkinliğe ulaşırlar, daha büyük kedi ırkları ise 15 aylığa kadar yetişkinliğe ulaşmazlar.
Yavru bir kediyi sevmek hem kedi sahibi hem de minik kedi için rahatlatıcı bir eylemdir. Ayrıca stres atmak için harika bir yöntemdir. İlk defa yeni bir yavru kedi sahiplenen biri, kedisini sosyalleştirmen çok önemli bir adım olduğunu bilmelidir.
Öncelikle yavru bir kedi sıcak tutulmalıdır. Tüyleri henüz yeni çıkmıştır ve kendini ısıtacak kadar tüyü ve yağı yoktur. Sıcak tutmak için en ideal çözüm bir kedi evi ya da bir kutudur. Kedi evinin içine 3-4 saat ara ile havluya sarılmış sıcak su torbası konulmalıdır.
Eğer yavru kedi mamayı ememeyecek kadar güçsüzse o zaman veteriner hekimin önerdiği alternatif beslenme şekillerinin uygulanması gerekir. Yavru kedileri beslerken ele almak ve doğru pozisyonda olmalarını sağlamak gerekir. Bu aynı zamanda onların sosyalleşmesine önemli katkı sağlar.
İlgili 41 soru bulundu
Yavru kedilerin yürümeye başlaması ise 3 haftalık olmaları ile ortaya çıkmaktadır. 3 haftalık olan yavru kediler yürümeye başlarlar ve 4 haftalık olduklarında oynamaya başlarlar.
Yeni doğmuş olan kediler yaklaşık üç haftalık olana kadar anne sütü ya da yavru kediler için özel olarak üretilen süt tozları ile dengeli bir biçimde beslenebilir. Bu süreçte kedi, anne sütünden ya da yavru kediler için olan süt tozundan başka bir besin ile beslenmemelidir.
Yavru kedinize kucağınızda durmanın öğretilmesi
Kedilerin çoğu kucağa alınmaktan hoşlanmaz ve yavru kedinizi daha erken alırsanız, buna daha kolay alışacaktır. Pek çok kişi yavru kedisinin kötü alışkanlıklarını farkına varmadan öğrenir. Yavru kedilerini kucaklarına alıp, çırpınmaya başlayınca onu hemen yere bırakırlar.
Yavru ve yetişkin kedinizin kokularına ve birbirlerinin varlıklarına alışma süresi yaklaşık olarak bir haftadır. Bu sürenin sonunda sizin gözetiminizde yavru kedinin evi keşfetmeye başlamasına izin verebilirsiniz. Yavru kediniz keşif yaparken siz de hem yetişkin hem de yavru kedinizi gözlemlemeye devam etmelisiniz.
Kedilerin birbirlerine alışmaları bir ya da iki gün veya birkaç hafta sürebilir. Kedilerin birbirleriyle kendilerini rahat hissetmeleri birkaç ay sürebilir; ancak onlar arasında bir ateşkes yaratabilirseniz; başarmışsınız demektir.
Kediler köpeklerden farklı olarak insanlara bağlı değillerdir. Ancak yine de yapılan araştırmalar kedilerin sahiplerini seçebildiğini gösterir. Sokakta yaşayan bir kedi bir anda sürekli kapınızda beliriyorsa ve onunla ilgilenmeniz için bekliyorsa sizi seçmiş olduğunu anlayabilirsiniz.
ABD'deki Oregon Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar kedilerin gerçekten insanlarını sevdiği sonucuna vardı. En azından insanlarını ebeveyn ya da bakıcı olarak gördükleri kanıtlandı.
Yavru kedilerin ilk dişleri keskin olanlardır ve 2 ile 4 haftalıkken çıkmaya başlar. Daha sonra ise köpek dişleri adı verilen dişler ve sonrasında da premolar dişler çıkar. 6 ile 7 haftalıkken ise geçici dişlerin hepsi çıkmış olur. Yavru kedilerde 1.5 aylıktan 3-5 ay'a kadar toplamda 26 adet diş çıkar.
2 Aylık Kedi Üşür mü? 2 aylık bir kedi yavrusu henüz bağışıklık sistemini tam olarak tamamlayamamış olabilir, bu sebep daha hassas yapıdalardır. Yavru kedileri soğuk havalara karşı daha duyarlıdır. Onları daha sıcak tutmak için kapalı bir alan ve gerektiği zamanlarda uygun sıcaklık sağlamalısınız.
Kediler Tüy Dökmeye Ne Zaman Başlar? İlk olarak kediler yavru tüylerinden kurtulmak için tüy dökerler. Mevsim geçişlerinde tüy dökmeye de 6 aylık olduktan sonra başlarlar.
Uzmanlar 2-6 aylık yavru kedilerin maksimum 8 saat evde tek kalmaları gerektiğini vurgularlar. 2 aylıktan küçük yavru kediler söz konusu olduğunda ise durum bir hayli değişir, 2 aylıktan küçük yavru kedilerin evde yalnız bırakılmamaları gerekir.
Yavru kediler tek başına uyumaya çabuk alışır; ancak başlangıçta, kardeşlerinin sıcaklığını hatırlatması için yatağın altına bir sıcak su şişesi koyabilirsiniz.
Yavru kediniz günün yaklaşık 20 saati uyuyabilir ve yetişkin bir kedi olduğunda halen daha 18 saat kadar uyumaya ihtiyaç duyabilir.
Yaş ve yapılan aktivitelere bağlı olarak kediler, günün ortalama 15 saatini uyuyarak geçirir. Yavruluk dönemlerinde ise daha fazla uyumaya ihtiyaç duyarlar. Yani yavrunuz günün 18 saatini uyuyarak geçiriyorsa endişe etmeyin. Yavru kediler yer ve mekan ayrımı yapmadan aniden uykuya dalabilir.
Koku ve Hafıza: Kedilerin tuvaletini bulmalarına yardımcı olan en önemli faktörlerden biri, koku ve hafıza kombinasyonudur. Kediniz kum kutusunun yerini ve kokusunu iyi tanır. Bu nedenle gece karanlığında bile kum kutusunu bulabilirler.
Baş, Omuzlar, Yanaklar ve Burun. Peki kediler vücutlarının hangi bölgelerini okşanmasından hoşlanır? Baş, çene ve boyun genelde en sevdikleri yerlerdir. Bazı kediler kuyruklarına dokunulmasından hoşlansa da bazıları kuyruklarına dokunulduğunda ürker ve hatta canı yanabilir.
Yavru kedi gece nerede uyumalı? Yavru kedinin, gece onu duyabileceğiniz, yumuşak, sıcak ve inip çıkabileceği kadar alçak bir yerde uyuması gerekir. Çünkü yavru kediler beslenme ve su içme gibi ihtiyaçlarını karşılama eğiliminde olduğundan, yataklarına kendi başlarına erişebilmeleri fazlasıyla önemlidir.
Aşırı miyavlama, mama kabının çevresinde dolanıp miyavlama, ağzını her zamankinden sık yalama ve agresifleşme de kedi kısa sürede acıkıyorsa gözlemlenebilecek davranışlar arasında sıralanabilir. Kediler çok acıktıklarında her zamankinden hızlı bir şekilde mama yiyebilir.
Yavru kediler uyumayı severler. Aslında kedilerin büyük bir kısmı günde 13-16 saat uyur. Nedeni basittir: Et, zengin bir enerji kaynağıdır ve her öğünden sonra uyumak bu enerjinin korunmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri