Köpek kafes eğitimin herhangi bir yaş sınırı yoktur. Her yaştan köpek için uygundur. Köpek kafesi evcil hayvanınızın minimum 2-3 katı büyüklüğünde olmalıdır. Sadık dostunuz kafese alıştıktan sonra günde en fazla kafeste 2 saat kalmalıdır. 2 saat sonra kafesten çıkarılmalı ve tuvalet ihtiyaçları karşılanmalıdır.
Yavru köpeğiniz 16-20 haftalık olana kadar üç haftada bir hatırlatma dozuyla yapılan aşıların tamamlanmasının ardından 2 hafta geçmesiyle birlikte köpeğinizi dışarıya çıkarabilirsiniz.
Yavru bir köpeğin dışarı çıkarılmasının ilk koşulu aşılarının tamamlanmış olmasıdır. Aşılar ortalama olarak köpek 14 ila 16 haftalık olduğunda biter. Yani minik dostunuz her şey yolunda giderse yaklaşık 4 aylıkken aşıları yapılmış, dışarı çıkmaya hazır hale gelir.
Köpeği Sıkıştırmak ve Ensesinden Kaldırmak Yanlıştır
Anneleri küçüklüklerinde köpeklerinizi o şekilde taşısa da büyümeye başladıklarında bu taşıma şekli yanlıştır. Bir süre sonra köpekleriniz ensesinden kaldırıldığında rahatsız olmaya başlayacaktır. Köpekler bazen insanları ısırabilmektedir.
Öncelikle köpeğinizin tuvaletini yapması için gerekli bir alanı seçmeniz gerekmektedir. Köpeğinizi bu alana götürdüğünüz zaman serbest bırakmayı ya da kayışını biraz uzun tutup kendisi için uygun bir alan seçmesine izin verin. Tuvaletini yaptığı zaman onu köpek ödül mamasıyla ödüllendirin.
İlgili 15 soru bulundu
Ancak köpekler tuvalet konusunda çekingen canlılar oldukları için koltuk arkaları ve köşelere ilk olarak bakmanızı öneririz. Köpek hangi kokuya çiş yapmaz? Köpekler, sirke, amonyak, turunçgiller, acı biber ve baharat kokularından nefret ederler.
Köpeğiniz eve ilk geldiğinde, evin onun yaşam alanı olduğunu belirtmesi açısından idrarını yapar. Bunu anladıktan sonra onu hemen banyoya götürün ve idrar yapana kadar hiçbir yere gitmesine izin vermeyin. Sonrasında ona bir ödül verin ve her tuvalete gittiğinde onu sevin.
Köpeklerin uzun süreli hafızası aslında sahibini birkaç hafta görmedikten sonraki ilk buluşmada gösterdikleri davranışlar ile anlaşılabilir. 2 haftalık bir ayrılıktan sonra yaşanan kavuşma anı oldukça salyalı ve patili olacaktır. Bu da köpeklerin duygu besledikleri insanları hatırladığının bir örneğidir.
Yavru köpeklerin üriner kasları yavaş gelişir. Bu arada tuvaletlerini oldukça sık yaparlar. Bir köpeğin, tuvaletini tutabileceği zaman, ortalama olarak ay sayısı kadardır diyebiliriz. Yani normal şartlarda, 4 aylık bir yavru köpek, tuvaletini 4 saat kadar tutabilir.
Yavru köpeğinizi yatmadan hemen önce yürüyüşe çıkarsanız bu esnada tuvalet ihtiyacını giderebilecektir. Çıkarmazsanız, yavru köpeğinizi yatma saatinde düzenli tuvalet noktasına götürmeniz gerekir. Genç yavru köpekler ayrıca gece boyunca yaklaşık her üç saatte bir tuvalete çıkarılmalıdır.
Köpek 16 - 20 haftalık oluncaya kadar yaklaşık her üç haftada bir bu aşıların hatırlatma dozunun yapılması gereklidir. Son aşısını olduktan iki hafta sonra tamamen aşılanmış olarak kabul edileceğinden köpeğinizin dışarı çıkmasında bundan sonra herhangi bir sakınca yoktur.
Yavru köpekler aşıları bitmeden yıkanırsa çabucak hastalanabilir. Ama tabi ki onu yumuşak ve şefkatli şekilde tarayabilirsiniz. Köpek dostumuzun ilk banyosunun çok önemli olduğunu unutmamalısınız. Aşıları bittikten sonra ilk yıkama için her şeyi güzelce ayarlamalısınız.
Yavru köpekler 1-1,5 aylık olduklarında ilk aşılarına başlanabilir. Bu aşılara Parvo-Distemper köpek aşısı ya da karma köpek aşısı ile başlanmalıdır. 3 hafta geçtikten sonra karma köpek aşısının 2.dozu yapılmalıdır. Bu aşılardan sonra yavru köpeğinizin bağışıklık sistemi istenilen seviyeye ulaşacaktır.
6 aydan küçük yavru köpeklerin evde maksimum 2 saat yalnız bırakılmaları önemlidir. Yetişkin köpeklere oranla çok daha fazla ilgiye ve gözetime ihtiyaç duyan yavru köpeklerin mesaneleri küçüktür, sıkılma olasılıkları ve hem kendilerine hem de eve zarar verme potansiyelleri yüksektir.
En azından birkaç gece yavrunun sizin yatak odanızda uyumasına izin verin. Onu, ütü odası, kiler gibi yerde değil yatağınızın yakınında sandık, karton kutu gibi bir şeyin içinde uyumasına imkân verin, kendini güvende hissedecektir. Aksi halde böyle bir deneyim yavru için korkutucu olacaktır.
Köpeğinizi dışarıda güvenli hissedebileceği bir alana götürün ve tasmasının ipini biraz daha uzatın. Köpeğinizin sizden uzaklaşmasına izin verin ve onunla ilgilenmeyin. Bir süre sonra yemek yemiş olan köpeğiniz tuvalet yapma ihtiyacı hissedecek ve güvende olduğu an kendine belirlediği yerde tuvaletini yapacaktır.
En önemli ipuçlarından bir tanesi ise köpeğin fiziksel davranışlarını incelemek olacaktır. Tuvaleti gelen köpeklerde en sık görülen olaylar ise şunlardır: Hızlı hareket etme ve kendi etrafında daire çizme. Bulunduğu alanı dikkatli bir şekilde koklaması
Evde olduğunuz ve konsantrasyonunuzun köpekte olduğu her an, köpek ev içinde serbest bırakılmalıdır. Ufaklık, gözünüz üzerindeyken yanlış yere tuvaletini yapmış olsa bile, gazete ya da hasta altı pedi altına itilerek ödüllendirilmelidir. Hiçbir şekilde yanlış yere çiş/kaka yaptığı için kızılmamalıdır.
Eğer yavru bir köpek sahiplendiyseniz, tuvalet eğitimi vermeniz çok daha kolaydır. Köpeklerin tuvalet ihtiyaçları, genellikle yemeklerini yedikten 5 ila 10 dakika kadar sonra ortaya çıkar. Bu süre içerisinde minik dostunuzu dışarı çıkarmanız gerekmektedir.
Hatta bazen birbirine çok yakın türlerin yavruları bile farklı zamanlarda yetişkinliğe geçebilmektedir. Genel olarak küçük ırk köpekler hemen hemen 9. ayda yetişkin sayılırken dev ırk köpeklerde bu süreç 18 - 24 aya kadar çıkabilir. Dev ırk köpeklerde kemik gelişimi genellikle iki yıla kadar devam eder.
Hayır asla alınmamalı, özellikle havlayan köpeği kucağınıza aldığınız zaman onu sakinleştirmek yerine daha fazla negatif enerji ile doldurup yaptığı davranışın doğru olduğunu onu kabullenirsiniz, bu yüzden asla huyundan vazgeçmeyip sürekli yeni bir köpek gördüğünde havlayacaktır.
Köpeğinizin eve tuvaletini yapmasının nedeni herhangi bir hastalığın da işareti olabileceğinden iyi gözlenmesi ve önlem alınması da gerekir. İdrar yolları enfeksiyonları, hormon bozuklukları, tümör oluşumu, zehirlenme ve ishal gibi fiziksel rahatsızlıklar köpeklerin tuvaletlerini tutamamalarının sebepleri olabilir.
Bırakmadan önce: Yalnız bırakmadan önce, bir sakinleşme olanağı vermek için yavru köpeğinizi yürüyüşe çıkarın ya da onunla oyun oynayın. Ve çıkmanızdan kısa süre önce mama verin; böylece büyük olasılıkla uygulu olacaktır. Ayrıca ona çiğnemesi, meşgul olması için bir şeyler bırakın.
A) HAYIR: Bu eğitim diğer eğitimlerin temelini oluşturmaktadır. Bu komut köpeğe küçük yaşta sözlü olarak öğretilir. Köpek bu komutu t sahibinin sesi ve mimiklerinden anlar. Komutla birlikte işaret parmağı köpeğe gösterilerek ikaz edilir, böylece köpek işaret olarak komutu öğrenmiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri