Her ameliyatın kendine göre riski olduğu gibi böbrek nakli ameliyatının da riski vardır. Fakat gelişen yeni teknikler sayesinde ameliyat sırasında ölüm oranı %1'in altına inmiştir. Bu ameliyatta ölüm riski 3.000'de 1 'dir. %5 yara yeri enfeksiyonu ve %4 idrar yolu enfeksiyonu riski vardır.
Normal koşullarda böbrek nakli ameliyatı 3-4 saat sürmektedir. Bir saate yakın ameliyat öncesi hazırlık, yaklaşık iki saat ameliyat ve 1-2 saatlik gözlem süreci sonrası verici ve alıcı servise alınmaktadır.
Çünkü kalp, kornea gibi doku ve organların nakli, canlı kişilerden alınamaz. Ve bu organlara ihtiyacı olan kişiler, ölümünün ardından organlarını bağışlayan kişilerin organlarının, onlarla uyum göstermesi umuduyla beklerler.
Gelişen bazı komplikasyonların maliyeti daha da artırdığını söyleyen Kapuağası, "Türkiye'de böbrek nakli 33 bin lira, karaciğer nakli 77 bin liraya, kalp nakli 56 bin 250 liraya, akciğer nakli 77 bin liraya ve kornea nakli bin 446 liraya yapılıyor" dedi.
2022'nin başından bu yana 4 bin 322 nakil yapıldı
Bu yıl 2 bin 985 böbrek nakli gerçekleşti. Böbrek nakillerini sırasıyla bin 307 karaciğer, 20 kalp, 9 akciğer ve bir de ince bağırsak nakli izledi. Organ nakliyle sağlığına kavuşmak için yaklaşık 20 bin kişi ise sırada bekliyor. Bunların 17 bin 594'ü böbrek hastası.
İlgili 32 soru bulundu
Ülkemizde sıklık sırasına göre; böbrek, karaciğer, kalp, pankreas, ince bağırsak ve akciğer nakli yapılmaktadır. Böbreğimizin iki adet olmasından, karaciğerin ise kendi kendini yenileyebilme yeteneği sayesinde canlıdan nakilleri mümkündür. Bu nedenle de en sık yapılan organ nakilleri böbrek ve karaciğer naklidir.
Organ nakli ücretleri ile ilgili olarak bilinmesi gereken en temel husus kesinlikle nakil edilecek organların ücretli olmadığıdır.
Bir böbreğin yaklaşık 2500-3000 dolardan satıldığı, organ nakli operasyonlarının ise 150-200 bin dolar karşılığında yapıldığı anlaşıldı.
Nakillerin yaşam için önemine işaret eden Demirbaş, "Türkiye Avrupa'da en fazla organ nakli yapılan ülkedir. Türkiye, organ naklinde dünyanın en önemli ülkesi. Nakiller yanında bilimsel üretim yaparak, uluslararası alanda yayınlanıyor.
Ölmüş kişilerden organ nakli yapılmasında dinen bir sakınca olmadığı gibi; canlı donörlerin kendi hayatları için bir tehlike teşkil etmemesi durumunda, organ bağışında bulunmasında ve onların bağışıyla yapılacak karaciğer, böbrek ve doku nakillerinde de İslami açıdan bir sakınca bulunmamaktadır.
Hastanemiz Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Kemal Peker, ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan "Organ ve Doku Bağışı Haftası" kapsamında organ nakli konusunda önemli bilgiler verdi.
Gerçek: Sevdiğiniz insan, organ bağışı anında beyin ölümü durumundadır ve acı hissetmesi söz konusu değildir.
18 yaşını dolduran ve akıl sağlığı yerinde olan herkes organ bağışçısı olabilir. Gönüllülük esasına dayalı olan organ bağışında bağışçı olmak için sağlık müdürlüklerine, devlet ve özel hastanelerin organ bağışı koordinatörlerine ya da sağlık ocaklarına başvurulmalıdır.
Hastaların yaklaşık% 88'i nakilden sonra en az bir yıl yaşar, % 73'ü ise en az 5 yıl yaşar. Karaciğer nakli hakkında daha detaylı bilgiler almak için, en yakın sağlık kuruluşuna veya doktorunuza danışın.
Karaciğer naklinde vericinin riskleri, bu operasyona ilişkin en sık merak edilen konulardan bir tanesidir. Genel anlamda donör kişide karaciğer transplantasyonu operasyonunun yaşam kaybı riski %0,5 ve altındadır. Bu oldukça düşük bir risktir.
Organ nakli için sayısal verilere bakıldığında başarı oranları açısından Türkiye Dünya'da ilk 5 içinde yer alıyor.
Memorial Organ Nakli Merkezleri SGK ile yapılan anlaşma kapsamında SGK'lı (SSK, Bağkur, Emekli Sandığı) hastalara böbrek ve karaciğer nakilleriyle de hizmet vermektedir.
Organ Bağışından Faydalanacak Kişi Nasıl Seçilir? Organ bağışında bulunmuş olan kişinin hangi organ ve dokularının kullanılacağına ve bunlardan kimlerin faydalanacağına, Ulusal Organ Nakli Koordinasyon Merkezi karar vermektedir.
Tek böbrekle ömür boyu sorunsuz yaşamak mümkündür, fark edilmeyebilir. Tek böbrekli bir şahsın başına gelebilecek en önemli sorun, tansiyon yükselmesidir. Bu nedenle tek böbreği olduğunu bilen bir kişi tuzdan uzak durmalı ve tansiyonunu kontrol altında tutmalıdır.
Kemik iliğinin gramı 23 bin, kilosu ise 23 milyon dolar. Her hücrede bulunan DNA´lar ise gramı 1.3 milyon dolardan işlem görüyor. Vücuttan alınabildiği takdirde antikorlar da 7.3 milyon dolarediyor. Buna karşılık bir akciğer 116 bin 400, böbrek 91 bin 400, kalp ise57 bin dolara alınabiliyor.
Organ nakli için üniversite ve devlet hastanelerinde sıra bekleyenlere müjdeli haber… Bundan böyle özel hastanelerde yapılan böbrek ve karaciğer nakillerindeki farkı devlet ödeyecek.
Ülkemizde yasal olarak dördüncü dereceden akrabalara kadar organ nakline izin verilmektedir. Dördüncü derece akraba dışındaki canlı vericilerden organ nakli ancak etik kuruldan izin alındıktan sonra mümkündür.
Organ nakli yasasına göre canlıdan canlıya organ bağışında 18 yaş altındaki kişilerden organ alınmaz. Ancak, kadavradan yapılan bağışlarda yaş sınırı yoktur. Ölen bir yeni doğan bebeğin bağışlanan organları kullanılacağı gibi doksanlı yaşlardaki bir vericinin de organları kullanılabilir.
Öldükten sonra kullanılmak üzere organlarınızı bağışlamak için büyük hastanelerin organ bağış ünitelerine ya da Türkiye Organ Nakli Vakfına başvurabilirsiniz. Burada iki tanık huzurunda bu isteğinizi beyan ederek imzalayacağınız organ bağış formu ile size bir organ bağış kartı verilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri