Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Farz namaz, bir günde iki kere kılınamaz.” (Dârekutnî, es-Sünen, II, 285; İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, III, 206) Bir vaktin namazı iki kere kılınamayacağına göre, ikinci kere kılınan namaz nafile olacaktır.
Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: Amellerin en iyisi az olsa bile devamlı olanıdır. Namaz, ibadetler içerisinde özel bir yere sahiptir. Namaz kul ile Allah arasındaki bir toplantıdır.
Namazın farz olduğunu inkâr eden dinden çıkar. Çünkü namaz kesin ayet, hadis ve icma delilleriyle sabittir. Tembellik veya umursamazlık sebebiyle namazı terkeden âsî ve fasık olur. Namazı kılmamak dünya ve âhirette azaba sebep olur.
Bütün Müslümanlar her gün üzerlerine farz olan on yedi rek'at farz namazı kılarlarken, Rasûlullâh -sallallâhu aleyhi ve selem- geceli gündüzlü günde farz ve nâfile olarak 50-60 rek'at namaz kılardı.
Müslümanlara günün belirli zamanlarında 5 vakit olmak üzere namaz kılmak farzdır.
İlgili 23 soru bulundu
Bu sebeple onları tekrar etmeyeceğiz. - Burada söylememiz gereken şudur: İmansız olarak kabre girmeyen kimselerin af ihtimaline dahil olan günahlar arasında namaz da vardır. Yani Allah namaz kılmayanları da affedebilir. Fakat unutmamak gerekir ki, “affedilebilmek”, mutlaka “af olunmak” manasına gelmez.
Suudi Arabistan'da altı, İran'da üç, Yemen'de iki, Türkiye'de beş vakit uygulanıyor. Kur'an'da da vakit belirtilmiyor. İki vakit ile yedi vakit arasında değiştiğini görüyorsunuz.
Alevilerin günlük ibadetleri sabah güneş doğarken ve akşam güneş batarken olmak üzere 2 vakittir. Kur'an'ı Kerim'in de içerisinde geçtiği ayetler 2 vakiti işaret etmektedir. 3 ya da 5 vakit namaz Şiilik ve Sünnilik geleneklerinde mevcuttur.
Şia uleması Kur'ân-i Kerim, Peygamber (s.a.a) ve Ehl-i Beyt İmâmlarından gelen sahih hadislere dayanarak namazların ayrı olarak beş vakitte kılınabileceği gibi üç vakitte de kılınabileceğine fetva vermişlerdir.
Ve namazı terk etmenin helal ve caiz olduğunu düşünerek (yani namazın meşruiyetini inkar manasında) namazı terk edenin kafir olacağını. Ama tembellik gevşeklik vs gibi sebeplerle ihmal edenin büyük günah işlemiş olacağını terk etmesi sebebiyle dinden cıkmış olmayacağını fetvaya bağlamışlardır.
Bir vakit namazı kasten terk eden cehennemde seksen sene kalacak!
Namaz kılmayan kişi kafir olmaz; ancak günahkar bir Müslüman olur. Ahirette Allah Teala bu kulunu cezalandırabileceği gibi dilerse onu affeder. Bununla beraber namaz kılmayanlar hakkında dinimiz şiddetli tehditlerde bulunmuştur. Namaz, dînin direğidir.
Hz. Peygamber'in (s.a.s.) çorapsız olarak namaz kıldırdığı kaynaklarımızda sabittir (Ebû Dâvûd, Salât, 89 [653]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 66 [1038]). Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur.
Değerli kardeşimiz, İkindi vaktinin girmesine beş dakika kalaya kadar öğle namazını geciktirmek hoş değise de bu vakitte öğle namazı kılınabilir ve kazaya kalmadan hemen kılınmalıdır.
Bu nedenle akşam namazı kılınmasında acele edilmesi gerekmektedir. Akşam namazının en son kılınacağı vakit güneşin batmasından sonra ufukta kalan aydınlık kayboluncaya kadar devam etmektedir. Bu konuda kolaylık olması için yatsı namazı vakti girene kadar akşam namazını eda etmek mümkün olmaktadır.
Alevilikte abdest vardır. Hem normal abdest hem de boy abdesti de dediğimiz gusül abdesti vardır.
Ali kültü etrafında şekillendiğine inanma hali var. Bu inanca göre Ali, Aleviliğin temel kurucu mürşidi ve piri oluyor. Alevi dedeleri de Hacı Bektaş Veli'nin soy şeceresi üzerinden kendilerini Ali soyuna bağlamakta sakınca görmüyor. Nitekim Anadolu dışında Aleviliğin Ali soyu olarak görüldüğü bir gerçektir.
alevilik kuranı kerimde yok alevi demek kelime anlamı olarak hz ali efendimizi seven kişi demek ama her konuda olduğu gibi alevilik konusundada istismarlar malesef çok hz ali peygamber efendimiz muhammed mustafa s. a efindimze ilk iman edenlerden ve ona sonuna kadar bağlı olduğunu her fırsatta göstren biri aynı zamnada ...
İranlılar üç vakit namaz kılıyorlar
Genellikle öğlen ile ikindi, akşam ile yatsı namazları birleştirilerek namaz sayısının moderne hayatın gereklerine uygun olarak üçe indirildiği ifade edildi.
Şiilikte namaz üç vakitte toplanmış beş namaz olarak icra edilir. Sabah iki, öğle ve ikindi dörder, akşam üç, yatsı dört rekâttan oluşur.
Peygamberimiz, peygamber olarak görevlendirilmesinden itibaren namaz kılmıştır. Beş vakit namazın farz kılınmasından önce sabah ve akşam olmak üzere günde iki vakit namaz kıldığı, o dönemde müslüman olanların da aynı şekilde namaz kıldıkları kaynaklarda nakledilmektedir.
45,46. Sabır ve namazla Allah'a sığınıp yardım isteyin; Rablerine kavuşacaklarını ve Ona döneceklerini umanlar ve huşu duyanlardan başkasına namaz elbette ağır gelir. Sabrederek ve namaz kılarak (Allah'tan) yardım dileyin. [14] Şüphesiz namaz, Allah'a derinden saygı duyanlardan başkasına ağır gelir.
Nisa Suresi, 103. ayet: Namazı bitirdiğinizde, Allah'ı ayaktayken, otururken ve yan yatarken zikredin. Artık 'güvenliğe kavuşursanız' namazı dosdoğru kılın. Çünkü namaz, mü'minler üzerinde vakitleri belirlenmiş bir farzdır. Maide Suresi, 12. ayet: Andolsun, Allah İsrailoğulları'ndan kesin söz (misak) almıştı.
Müminin miracı olması münasebetiyle namaz, günde beş defa Allah'ın huzuruna varmak ya da her gün beş defa Cenab-ı Hak tarafından kabul edilmektir. Allah Teâlâ, bütün âlemin, canlı ve cansız bütün varlıkların kendisini zikrettiğini ve O'na secde ettiklerini ayetlerle bildirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri