En basitinden, deri ve yumuşak dokuda enfeksiyona neden olabilir. Örneğin kedi tırmığı hastalığı, özellikle yavru kedilerin tırmalaması ile bulaşan sistemik bir enfeksiyon hastalığıdır. (Doğal ortamında yaşayan hayvana örnek olarak, köylerde yaşayan ve insana alışkın olmayan kedileri bile verebiliriz).
Kedi tırmığı, iz bırakmanın yanı sıra, kedinin pençelerinden insan derisine bakteri veya virüs de bulaştırabilir. Bu, ateşe, yorgunluğa neden olabilen kedi tırmığı hastalığı gibi enfeksiyonlara yol açabilir. Kedi Tırmalaması İle Kuduz Bulaşır mı? Evet kuduz kedi tırmığı yoluyla da bulaşabilir.
Kedi sizi tırmaladıysa ilk yapmanız gereken tırmalanan bölgeyi su ve sabun ile yıkamaktır. Bu bölgeyi sabunla yıkadıktan sonra kolonya veya batikon gibi antiseptik solüsyonlar ile temizlemeniz gerekir. Daha sonra ise acile giderek muayene olmalı ve gerekli görülür ise kuduz aşısı yaptırmalısınız.
Tırmalayan kedinin aşıları tam değilse veya tırmalama derin ise, kuduz aşısı yaptırmak gerekir. Kuduz, ölümcül bir hastalıktır ve kedi tırmalaması ile bulaşma riski vardır. Kuduz aşısı, tırmalanan bölgeden virüsün vücuda girmesi durumunda hastalığı önlemeye yardımcı olur.
Kediler de kuduz hastalığına yakalanabilir. Yavru kedilerde kuduz olur mu? sorusunun yanıtı da ne yazık ki evet şeklinde verilebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Eğer çevremizde bildiğimiz ve tanıdığımız bir kedi ise aşılarının özellikle kuduz aşısı düzenli yapılmış ise tırmalaması yönünde herhangi bir risk söz konusu değildir. Fakat tırmalayan bir sokak kedisi ise hastalık taşıma riski bir ev kedisine göre daha fazla olacaktır.
Kuduz kedi ve köpek başlarda ürkek ve korkak olur, yabancı cisimlere karşı ilgisi artar. Alışık olmadığı gıdaları yeme isteği olur.İştah azalır buna karşın su içme isteğinde belirgin bir artış görülür.Hasta hayvan sık sık idrar yapar, yara yerini kaşır. Gözlerde irileşme ve kızarıklık olur.
Eğer kediniz başka bir hayvanı ısırıyorsa, bu kuduz olduğuna dair gösterdiği ilk belirtidir. Durum tam tersi ise yani başka bir evcil hayvan sizin kedinizi ısırdıysa, bu konuyu kedinin sahibi ile konuşmalısınız. Ya da bir vahşi hayvan saldırısına uğradıysa veteriner hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz.
Kuduzun en yaygın ilk bulguları arasında baş ağrısı, ateş, öksürük, ısırılan bölgede uyuşma-karıncalanma, ağızda köpürme, yutma güçlüğü, saldırganlık, anormal davranışlar ve bilinç bulanıklığı yer alır. Genel olarak kuduz belirtileri şunları içerir: Ateş Öksürük.
Kedi Tırmığı Hastalığı Öldürür mü? Kedi tırmığı hastalığı çok nadir de olsa özellikle immun sistemin daha zayıf olduğu yaşlardaki çocuklarda ve immun sistemi zayıflatan hastalığa sahip insanlarda ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir.
Virüs beyine ulaşıp semptomlar görülmeye başladıktan sonra ise etkilenen canlı genellikle 7-10 gün içerisinde ölür. Bu yüzden kuduz hastalığı şüpheli durumlarda ısırılmanın hemen ardından müdahale etmek oldukça önemli ve hayatidir.
Kedi tırmalaması sonucunda kedi tırmığı ateşi denilen kedi tırmığı hastalığına yakalanabilirsiniz. Çizik cilde bulaşmışsa, hemen bir veterinere gitmelisiniz. Kedi tırmığı ateşi hayati tehlike oluşturmaz, ancak emin değilseniz bir doktor çağırmalısınız. Patili dostunuz bir hastalığa yakalanmış olabilir.
Sokak Kedisinin Isırığı
Sokak kedileri genellikle aşılanmamış veya sağlık durumu belirsiz olabilir, bu nedenle ısırık durumu ciddiye alınmalıdır. Eğer ısırık ciddi görünüyorsa veya enfeksiyon belirtileri ortaya çıkarsa (kızarıklık, şişme, ağrı, ateş vb.), derhal bir sağlık profesyoneline başvurun.
Kuduzun kuluçka süresi tipik olarak 1-3 aydır, ama 1 haftadan 1 yıla kadar da değişebilir. Başlangıç belirtileri genel halsizlik, huzursuzluk, ateş ve baş ağrısı şeklindeki grip semptomlarına çok benzer.
Kedi tırmığı hastalığı, Bartonella Henselae adı verilen bakterinin neden olduğu enfeksiyon ile ortaya çıkmaktadır. Bu bakteriyi taşıyan kedilerin ısırması, tırmalaması ya da açık bir yarayı yalaması sonucunda görülür.
Kuduz hastalığı olan bir hayvan tarafından ısırılan kişilere kuduz aşısının ilk dozu, ısırma ile aynı gün yapılır. İlk dozun verildiği günü takip eden 3. ve 7. günlerde birer doz, 14. ile 28. günler arasında bir doz daha aşı uygulanır. Bu aşılar toplam 4 dozdan oluşur.
Kedi tırmalaması ile kuduz hastalığının geçmesi en çok merak edilen konular arasındadır. Kediler içgüdüsel olarak sahibini ya da başka birini tırmalayabilir. Kuduz, salya yolu ile bulaştığı için kedi tırmalama öncesinde pençelerini salya ile yaladıysa kuduz bulaştırabilir.
Kuduz; çakal, kurt, tilki, kokarca, sırtlan, ayı, yarasa gibi doğadaki tüm vahşi memeliler ve eğer aşılanmamışlarsa köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar arasında varlığını sürdürür. Bu hayvanlar tarafından ısırılan insanlara bulaşarak hastalık oluşturur.
Kuduz aşısı belirli dozlarla deri altından bireye enjeksiyon yardımı ile yapılır. Korunma yılı ise genellikle 3 sene sürer. Tek bir doz gerekli korumayı sağlamayacağı için yapılması gereken bütün dozların aksatmadan yaptırılması gerekir.
Kuduz olmayan bir evcil hayvan kuduz virüsünü taşıyarak insana bulaştıramaz. Kuduz bulaştıran hayvan kuduz hastalığından dolayı 10 gün içinde ölür.
SONUÇ: Sınırlı sayıda olguyla yapılan bu çalışmada; eş zamanlı uygulanan tetanoz aşısı, kuduz antikor yanıtını olumsuz yönde etkilediği saptandı.
Kedi kuduza karşı aşılanmamışsa tıbbi yardım alınmalıdır. Bir kedi birini ısırdıysa ve kedinin kuduza karşı aşılandığına dair bir kanıt yoksa, kişi kuduz enfeksiyonu için tedavi edilmelidir.
Kuduz aşısının yapılması için kedilerin üçüncü ayını doldurmuş olması gerekir. Bu nedenle aşı takvimine öncelikle karma ve lösemi aşılarının ilk dozları ile başlanır.
Kedinizin kuduza yakalanması durumunda sizin ve diğer insanların virüse maruz kalma riski vardır. Bu özellikle kediniz içeride-dışarıdaysa geçerlidir. Kuduz, kediler de dahil olmak üzere enfekte hayvanlardan insanlara bulaşabilen ciddi ve ölümcül bir hastalıktır. Bu nedenle kedilerin kuduza karşı aşılanması gerekir.
Hemen hemen bütün hayvanlar kuduz virüsünü aldıktan sonra hastalanarak ölürler. Sadece yarasalar kendileri hastalanmadan kuduz virüsünü taşıyabilirler. Kuduz virüsü hasta hayvanların ısırmaları sonucu oluşan yaralarla insanlara geçerek hastalık oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri