Yavuz Sultan Selim'in İslam dünyası üzerinde bütünleştirici bir lider sıfatına haiz olması "hilafet tahtının sultanı" şeklinde anılmasına yol açtı. Resmi belgelerde ise Mekke ve Medine'nin koruyucusu anlamına gelen "Hadimü'l-Haremeyn" unvanıyla anıldı.
Böylece Yavuz Sultan Selim Halep'te fiilen üstlendiği halifelik görevini İstanbul'da resmen üzerine almıştır.
1514'te Acem topraklarına sefere çıktı ve Çaldıran Meydan Muharebesi'nde Şah İsmail'e karşı zafer kazandı. Yavuz Sultan Selim, Osmanlı İmparatorluğu'nun 9. padişahıdır. Bunun yanında halifelik makamını Osmanlı İmparatorluğu'na kazandırması sayesinde de 74. İslam Halifesi'dir.
Mısır seferi sonrasında Mekke, Medine ve Kudüs gibi kutsal topraklar Osmanlı hakimiyetine girdi. Kutsal Emanetler'i İstanbul'a getirten Yavuz Sultan Selim, 29 Ağustos 1516 tarihinde Hilafet'i Abbasi soyundan Osmanlı soyuna geçirmiş oldu. Hilafet onunla Araplardan Türklere geçmiştir.
Böyle bir zulüm karanlığında hikmet-i ilahi tecelli etmiş, İslam'ın nurunu ve adaletini yeniden tesis eden Ömer bin Abdulaziz halife olmuştur. İslam tarihinde kendisinden haklı olarak '5. Halife' ya da '2.Ömer', olarak söz edilmesinin ana sebebi; onun Kur'an ve sünnete uygun adaletli idareyi yeniden tesis etmesidir.
İlgili 20 soru bulundu
Abdülmecid (Osmanlı Türkçesi: عبد المجید ثانی, 'Abdü'l-Mecîd-i-sânî) (29 Mayıs 1868, İstanbul - 23 Ağustos 1944, Paris), Osmanlı hanedanından son İslam halifesi, iki kutsal caminin hizmetkârı, ressam ve müzisyen.
İlk Osmanlı Halifesi: Yavuz Sultan Selim-Tarihte İz Bırakanlar.
Ebu Bekir. Ebu Bekir, (Doğ. 573 kesinliği bilinmeyen tarih, öl. 634), Muhammed'in kıdemli sahabesi, kayınpederi idi. Muhammed'in ölümünün ardından ilk Müslüman Halife olarak, MS 632'den 634'e kadar Halifeliği yönetti. Halife olarak Ebu Bekir, daha önce Muhammed tarafından yürütülen siyasi ve idari işlevleri sürdürdü.
Sultan III. Selim 24.12.1761 tarihinde doğmuş ve 28.07.1808 tarihinde vefat etmiştir. Osmanoğulları soyundan gelen Sultan III. Selim, İslam halifelerinin 20.‟si ve 31. Osmanlı padişahıdır.
Osmanlı'da İlk ve Son Halifenin İsimleri Nelerdir? Osmanlıda ilk halifenin adı II. Bayezid'den sonra tahta çıkan Yavuz Sultan Selim'dir. Son halife ise 37. Osmanlı Hanedan Reisi olan Abdülmecid Efendi'dir. 1922 yılında halife seçilen Abdülmecid Efendi yaklaşık olarak 17 ay halifelik yapmıştır.
Ali (656-661): İslam Devleti'nde dört büyük halife adıyla anılan halifelerin sonuncusudur. Hz. Ali İslam dini peygamberi olan Hz. Muhammed'in hem damadı hem de amcasının oğludur.
Halifelik nişanlarından sayılan kılıcı elleriyle Yavuz'un beline bağladı. Yavuz Sultan Selim, o andan itibaren Müslümanlar'ın dini ve dünyevi lideri oldu. Artık yalnız padişah olarak değil, "halife" olarak da anılacaktı ve ondan sonra gelen tüm padişahlar da aynı zamanda halife olacaklardı.
Selim (Osmanlıca: سليم ثانى Selīm-i sānī, divan edebiyatındaki mahlasıyla Selîmî ve Tâlibî), Sarı Selim veya Sarhoş Selim (30 Mayıs 1524, Kostantiniyye - 15 Aralık 1574, Kostantiniyye), 11. Osmanlı padişahı ve 90. İslâm halîfesidir.
Halifeliğin kaldırılması, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 3 Mart 1924 tarihinde çıkardığı kanunla halifelik makamını kaldırmasıdır. Devletin laikleştirilmesi yolunda yapılmış siyasi bir devrimdir.
Emevîler döneminin 10. halifesi olan Hişâm b. Abdülmelik (halifeliği 105- 125/724-743), idârî dehâsı ve kişiliğiyle temâyüz etmiş birisidir.
Hilafeti kaldıran Türkiye son Halife Abdülmecid'i 83 yıl önce bugün sürgüne gönderdi. Büyük Millet Meclisi'nin hilafeti kaldıran 3 Mart 1924 tarihli kanununda hilafetin varlığı konusunda geçen bir cümle akılları karıştırıyor. Bu maddede, "Hilafetin Cumhuriyet'e ait olduğu, sadece halifeliğin" kaldırıldığı geçiyor.
Padişah Abdülaziz (Osmanlıca: عبد العزيز; 8 Şubat 1830 - ö. 4 Haziran 1876), 32.
İslam dünyasının ilk Osmanlı halifesi: Yavuz Sultan Selim.
Onları şöyle tespit ettik: Ebu Bekir, Ömer, Osman, Ali, Hasan, Muaviye, Yezid, Muaviye ibn Yezid, Mervan, Abd ul-Malik ibn Mervan, Yezid bin Abd ul-Malik, Mervan bin Muhammed bin Mervan, As- Saffah... Bunları Benî Abbas'tan yirmiyedi halife takip etmiştir. Bunların oniki'sini alırsak, sadece Süleyman'a kadar varırız.
Halîfe de (çoğulu hulefâ, halâif) “bir kimsenin yerine geçen, onu temsil eden kimse” demektir ve devlet başkanı için kullanılır.
Osmanlı Padişahı 99. İslam Halifesi)
Muhammed'in vefatından sonra müslümanların liderliğini yapmış kişilerdir. 4 halife ve bundan sonraki 69 halifenin ardından hilafet Osmanlı İmparatorluğu'na geçmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri