Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da Üçüncü Boğaz Köprüsü, İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e bakan kuzey tarafında inşa edilen bir köprü. İsmi dokuzuncu Osmanlı padişahı ve ilk Osmanlı halifesi I. Selim'e ithafen verildi.
Dünya mühendislik tarihi açısından kilometre taşı sayılabilecek birçok ilke sahip olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu projesinin yapımına 29 Mayıs 2013'te gerçekleştirilen temel atma töreni ile başlandı ve 3 yıl gibi rekor bir sürede tamamlanarak 26 Ağustos 2016'da açıldı.
Temeli Mayıs 2013'te atılmıştır ve 27 ayda ₺8,5 milyar lira harcanarak inşa edildikten sonra 26 Ağustos 2016 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılmıştır.
İçtaş Holding ve Astaldi ortaklığıyla kurulan ICA tarafından yap-işlet-devret modeli ile yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne 8,5 milyar Türk Lirası harcandı. Yapılan sözleşme gereği Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü işleten firmaya 135 bin otomobil geçiş güvencesi verilmişti.
26 Ağustos 2016 tarihinde hizmete giren Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 59 metre genişliğe sahip ve üzerinden demiryolu geçecek şekilde projelendirilen dünyanın en uzun köprüsü konumunda bulunuyor.
İlgili 33 soru bulundu
Galata Köprüsü, İstanbul'da Haliç üzerine yapılmış, Karaköy'le Eminönü'nü birleştiren köprüdür. 1994 yılı Aralık ayında tamamlanarak hizmete girmiş olan ve günümüzde hizmet vermekte olan Galata Köprüsü, 490 metre uzunluğunda ve 80 metrelik kısmı açılabilen bir baskül köprüdür.
Köprünün temeli 29 Mayıs 1985'te atılmış ve yapımına 4 Aralık 1985 günü başlanmıştır. Hâlen dünyanın en büyük çelik asma köprüleri içinde 14. sırada yer alan bu büyük proje 3 Temmuz 1988 tarihinde dönemin başbakanı Turgut Özal tarafından hizmete açılmıştır.
Otoyolun bu kesimi 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile tarafından işletilecek ve Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü'ne devredilecektir. Otoyol güzergâhında yaban hayvanları için ekolojik köprü yapılmıştır.
Dünyanın en uzun köprüsü: Danyang-Kunshan Köprüsü
Danyang-Kunshan Grand Köprüsü Çin'in Jiangsu eyaletinde yer alan 167 kilometre uzunluğunda bir köprüdür. Yangtze Nehri Deltası'ndaki Pekin-Hong Kong-Makao Yüksek Hızlı Demiryolu hattı üzerinde yer alıyor.
Yavuz Sultan Selim (YSS) Köprüsü'nün de dâhil olduğu Kuzey Marmara Otoyolu'nun işletme süresi 7 yıl 8 ay. 2016 yılında hizmete açılan Otoyolun tamamen kamuya devri 2 Ağustos 2024'te gerçekleşecek.
İşte Bakan Karaismailoğlu'nun açıklamalarından satır başları: 1700 metre uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun köprüsü olarak tarihe geçen Adana 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nü tamamlamanın gururunu hep beraber yaşıyoruz.
318 METRELİK KULE
Projede yaklaşık 230 bin metreküp beton, 50 bin ton inşaat demiri, 57 bin ton yapısal çelik ve 28 bin ton çelik kablo kullanıldı. Köprü ve otoyollara yaklaşık 8 milyon metreküp asfalt döküldü.
Yapılacak sözleşmeler en fazla 49 yıllık olabilecektir.
Köprünün işletmesi kaç yıl sürecektir? 1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu'nun yapım dahil toplam süresi 16 yıl 2 ay 12 gün olup, bu süre sonunda 1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Karayolları Genel Müdürlüğü'ne devredilecektir.
Şehrimizin en az 30-40 yıllık ulaşım ihtiyacını karşılayacak" dedi. Türkiye'nin en uzunu henüz trafiğe açılmayan 1408 metre ana açıklığı ile İstanbul Boğazı üzerindeki Yavuz Sultan Köprüsü.
Ayrıca, Beğendik Botan Köprüsü, 165 metre ile Türkiye'nin en yüksek köprüsü unvanına sahip. Bölge için çok önemli olan bu yatırımımız ile Beğendik-Pervari kesimi 8 kilometre kısaldı. Köprü ile zamandan 15.6 milyon TL, akaryakıttan 8,3 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 23.9 milyon TL tasarruf sağlanıyor.
Changhua-Kaohsiung Viyadüğü 157 km, Tayvan
Dünyanın en uzun ikinci köprüsü Changhua-Kaohsiung Viyadüğü'dür. Tayvan Yüksek Hızlı demiryolu hattının bir kısmı için viyadük görevi görür. Köprü 157 km uzunluğundadır.
* Buna göre kazanan ortaklık Limak Cengiz Ortak Girişimi'dir. Verdiği süre 6 yıl 9 ay 12 gündür. Bundan 3 yıl yapım süresini düşerseniz geriye 4 yıla yakın bir işletme süresi sonunda yol, karayollarına devrolacak.
400 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyolu İstanbul'un Avrupa yakasında Silivri ilçesi Kınalı kavşağından başlayarak, İstanbul Havalimanı bağlantı yolları da dahil olmak üzere, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne bağlanan Eyüp ilçesi Odayeri semtinde sona ermektedir.
Nurol Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
İstanbul Boğazı üzerine yapılan ilk köprü olmasına atfen halk arasında Birinci Köprü olarak da adlandırılan Boğaziçi Köprüsü, daha sonra yapılan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli'yle birlikte kentin iki yakası arasındaki kesintisiz kara ulaşımını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri