Yayla turizmi, kıyı turizminin aksine deniz seviyesinden yüksekte olan bölgelerde yapılan bir turizm türüdür.
Bakanlıkça yapılan çalışmalar doğrultusunda en fazla yayla turizm merkezi Karadeniz'de yer alıyor, en fazla yayla merkezinin yer aldığı il ise 7 merkez ile Ordu. Bu ili 6 merkez ile Trabzon takip ediyor. Rize'de 4, Giresun ve Sinop'da 3'er, Antalya, Gaziantep ve Tokat'ta ise birer yayla merkezi bulunuyor.
Yayla veya plato, yüksek yerlerdeki derin akarsu vadileriyle yarılmış, deniz yüzeyinden yüksekte kalan, düz arazi şeklidir. Yükseklikleri beş yüz metreden birkaç bin metreye kadar çıkabilir.
ÖZET :Yaylacılık, hayvan sürüleriyle beraber devamlı ikamet edilen yerden yılın belirli dönemlerinde, özellikle sıcak yaz aylarında yayla yerine göç etmek suretiyle gerçekleştirilen bir tarımsal faaliyettir.
TC Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan “Yayla Turizmi Projesi” kapsamında Türkiye'de 26 yayla turizm merkezi olarak ilan edilmiş durumda. Bunlardan 24 tanesi Karadeniz yaylalarına, diğer ikisi ise Gaziantep Huzur Yaylası ve Manisa Spil Dağı'na verilmiş bulunuyor.
İlgili 23 soru bulundu
Yayla, Türkiye'de bulunan, bakliyat ve hazır yemek sektöründe faaliyet gösteren bir şirkettir. Şirket merkezi Ankara'da olup, üretim tesisleri bir liman kenti olan Mersin ve Ankara'dadır.
İlkbaharı uğurlayıp yaz mevsimine hazırlanan yaylalardaki rengârenk çiçekler, seyrine doyumsuz güzellik sunuyor. Bilinenin aksine, Doğu Karadeniz'de en fazla yaylaya sahip olan il Gümüşhane. Karadeniz insanının kullanmış olduğu yaylaların birçoğu, aslında mülki taksimatta Gümüşhane'ye bağlı.
Yaylalar da farklı mekân görmek, doğa ile iç içe olmak ve yerel kültürleri tanımak isteyen insanların uğrak noktalarından olmuştur. Alp-Himalaya dağ sisteminde yer alan Türkiye yayla varlığı zengin bir ülkedir. Özellikle Akdeniz, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgeleri engebenin fazla ve rakımın yüksek olduğu bölgelerdir.
Yayla ve yayla eş anlamlısı olan plato kelimesiyle örnek cümleler: Geniş bir vadi açıldı ve ekili araziden oluşan yüksek, düz bir platoya ulaştı. Dağlar arası vadiler, platolar ve havzalar bulunmaktadır. Dağlar, üzerinde büyük yerleşim yerlerinin bulunduğu birkaç geniş havzayı veya platoyu çevreler.
Yayla ve plato halk arasında aynı şekilde anılıyor olsa da yayla bir yerleşim yeri adıdır, plato ise yeryüzü şeklidir. Ülkemizin en yüksek platosu Erzurum - Kars platosudur. Yüksekliği ise 2000 metre civarında olduğundan dolayı ülkemizin oldukça önemli bir hayvancılık ve otlak sahasıdır.
Yayla turizmi doğal yaşamı gözlemleyerek kırsal alanlardaki kültürel ve etnik havayı keşfetmek amacıyla yapılan turizm faaliyetlerinden biri. Eski zamanlarda insanların tarihi kimliklerine bakıldığında konargöçer yaşamı benimsedikleri görülüyor.
Eskisi kadar olmasa da kırsal dağ köylerinde yine davar ve sığır sürüsü olan bazı aileler rahat ve bol katık, yani süt, yağ, peynir ve yoğurt elde edebilmek üzere yaylaya çıkma geleneğini sürdürüyor.
Dünyada söz sahibi olmanın yolunu; farklılaşma ve yüksek katma değerli üründe görümüştür. Sağlıklı bir gelecek için üretmeye devam eden şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gümüş, girişimci kimliği ile öne çıkarken Yayla Agro'yu bir dünya şirketi haline getirmek için gece gündüz demeden aralıksız çalışmaktadır.
Yayla turizmi
Özellikle Karadeniz Dağları ve Toros Dağları yaylalarında gelişmeye başlamıştır. Kültür bakanlığı 26 yaylayı turizm merkezi ilan etmiştir.
Türkiye'de tam tamına 389 adet yayla bulunuyor.
Kaçkar Yaylası, Rize
Rize'de bulunan Kaçkar Yaylası da onlardan biridir. 1994 yılından günümüze kadar milli park statüsünü koruyan Kaçkar Yaylaları, Türkiye'nin en güzel 10 yaylası listemizin ilk sırasında bulunmaktadır. Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde konumlanan yayla, 2400 metre yükseklikte yer alıyor.
Köken 2. Osmanlı döneminde hayvancılıkla uğraşan tebaya (halk) belirli bir vergi karşılığı padişah fermanıyla tahsis edilen, otundan ve suyundan istifade edilen yüksek rakımlı yerler.
Kelimenin kökü Türkçe "yaz" kelimesidir.
Yayla kelimesi, İslamlıktan önceki eski Türkçe'de şimdiki yaz anlamına gelen yay kelimesinden gelmektedir. O zamanlar yaz kelimesi, ilkbahar anlamında kullanılıyordu. Dört mevsim, yaz, yay, güz, kış olarak anılıyordu.
Yaylacılık faaliyeti yüzyıllardan beri tekrar edilir durur: Yaz başlangıcında, sıcaklarla beraber, binlerce insan köylerini kışlaklarını bırakır ve sürülerinin peşinden taze havalı, hayvanlar için bol besinli yerlere çıkar; kasabalar boşalır, sulak, yeşil vadilerdeki, serin yamaçlardaki bağlar şenlenir.
Yayla, dağlık bölgelerde kışın geçilmesi güç, yazın ise serin olan yüksek yerlerdeki hayvan otlatma yerleridr. Böyle yerler orman sınırından daha yüksekte çalılık, otluk yerlerdir. buralarda taze otlar, soğuk pınarlar, arı vfe duru sulu dereler bulunur.
Morfolojik yapının gereği olarak yaylacılık faaliyetinin yatay olarak yapıldığı alanlarda yaylalar ile devamlı yerleşmeler arasında her zaman bir yükseklik farkı bulunmayabilir. Nitekim giderek ortadan kalkmakta olan orta Anadolu yaylacılığı yatay olarak gerçekleştirilmektedir.
BESİM GÜÇTENKORKMAZ – Türkiye'nin en ilgi çeken yaylaları Rize'dedir. Ayder Yaylası, bunların en bilinenidir. Çünkü asfalt bir yolu vardır.
Trabzon'da bulunan 18 ilçeden 14'ünde kayıtlara geçmiş irili ufaklı 325 yayla mevcuttur. Bu şehirde bulunan yaylalar genellikle yaylacılık ve hayvancılık amacıyla kullanılsa da son dönemlerde turizm amaçlı olarak kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri