Buna göre yayınevi kelimesi ya-yı-ne-vi şeklinde hecelenir. Yapılan heceleme kuralına göre yayınevi dört heceden oluşur.
Cevap: Yayınevi 4 hecelidir. Ya – yın – e - vi.
Yayınevi : ya - yı - ne -vi diye hecelere ayrılır.
Yani; "sessiz harf ile biten bir sözcükten sonra, sesli harf ile başlayan bir sözcük gelirse, bu iki sözcük bitişikmiş gibi okunur." Hecelere ayırmada ise, böyle iki sözcük bileşmiş olduğu için sessiz harften sonra gelen sesli harfler, sessiz harfe ile birleştirilerek hecelerine ayrılır.
Özellikle sözcükleri öğrenmek için öncelikle heceleme üzerinden işlem yapılır. Bu bağlamda ilköğretim kelimesinin doğru şekilde hecelenmiş hali, ''il - köğ - re - tim'' olarak ön plana çıkmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Kelimelerin doğru telaffuz edilmesi ve yazım yanlışı yapılmaması için doğru heceleme şeklini bilmek gerekir. Hanımeli kelimesinin doğru heceleme şeklin ise '' ha - nı - me - li '' şeklinde olmaktadır. Aynı harf sayısı ile 4 heceden oluşan hanımeli kelime grubu doğru şekilde Ha - nı - me - li olarak hecelenmektedir.
Buna göre TDK yazım kuralları sözlüğüne göre birleşik sözcüklerin hecelemelerinde ilk heceden sonra gelecek hecenin sessiz harfle başlama koşulu bulunur. Öyle ki bu kural da kır ile başlayan hecenin yine sessizle devam etmesine neden olur. Özet olarak kırkayak 3 hece olup kır-ka-yak şeklinde gösterilir.
Üç heceden oluşan uçurtma kelimesi, u-çurt-ma şeklinde hecelerine bölünmüştür.
Öncelikle elektrik kaç hecelidir bunu belirlemeliyiz. Elektrik kelimesi 3 heceden oluşmaktadır. Elektrik kelimesi "e-lek-trik" şeklinde hecelenir.
15. Ev kelimesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: aşevi, bakımevi, basımevi, doğumevi, gözlemevi, huzurevi, kahveevi, konukevi, orduevi, öğretmenevi, polisevi, yayınevi vb.
Türkçede satır sonunda kelimeler bölünebilir fakat heceler bölünemez. Satıra sığmayan kelimeler bölünürken satır sonuna kısa çizgi (-) konur. İlk heceden sonraki heceler ünsüzle başlar. Bitişik yazılan kelimelerde de bu kurala uyulur: ba-şöğ-ret-men, il-ko-kul, Ka-ra-os-ma-noğ-lu vb.
Okul = ''O - kul'' Görüldüğü üzere bu kelime içerisinde iki tane sesli harf vardır ve aynı şekilde iki hece bulunur.
Örneğin Başöğretmen kelimesini ele alırsak bu kurala göre ba-şöğ-ret-men şeklinde hecelemesi yapılır. Buna göre yayınevi kelimesi ya-yı-ne-vi şeklinde hecelenir.
Hece ölçüsü, varsağı, semai ve güzelleme türündeki şiirlerin bir dizesinde yer alan tüm heceler sayılarak bulunur. Aruz vezninde ise hecelerin son harfine bakılır. Son harf sesli ise ince, kalın ise kalın olur. Örneğin ilk dizesi 7 heceli olan bir dizenin diğer tüm dizeleri de 9 heceli olmalıdır.
Hece veya seslem, kelimeleri oluşturan, en küçük birimi harf olan ve ağzın tek hareketinde sarf edilebilen ses modelidir. Türkçede en az bir harf, en çok dört harften oluşur ve içinde en fazla bir tek sesli harf bulunur.
Örneğin araba sözcüğü a-ra-ba şeklinde üç heceye ayrılırken spor gibi yabancı kökenli kelimeler s-por değil tek hece olarak "spor" şeklinde kabul edilir. Bu kurala göre traktör "trak-tör" şeklinde hecelenerek 2 heceye ayrılabilir.
Cevap. Açıklama: ayrıca gardrop değil gardırop şeklinde yazılması gerekirdi.
Doğrulanmış Cevap
yapacağız. İl-Ko-Kul olur yani boýle Olur.
Semizotunu en temiz şekilde ayıklamak için öncelikle köklerini koparmalısınız. Köklerini ayırmak için bıçak kullanabilirsiniz. Bıçakla köklerini kestiğiniz semizotunu soğuk sudan geçirerek diğer adıma doğru ilerleyebilirsiniz. Eğer köklerini temizlemezseniz, semizotu böbreklerinize zarar verebilir.
Buna göre Trabzon kelimesi de Trab-zon şeklinde 2 heceye ayrılabilir.
Ezzane ve benzeri şekiller de yazımlar ise yanlış olarak ifade edilebilir. Eczane kelimesi söylenirken de yanlış bir şekilde ezzane olarak telaffuz edilmektedir. Kelimenin doğru söylenişinin ise eczane şeklinde olması gerektiğini söylemek mümkündür.
Spor kelimesinin hece sayısını tespit etmek için çıkan sese değil ünlü harf sayısına bakmak gerekir. Spor kelimesini okurken iki heceli gibi olsa da sözcükte ünlü olarak yalnızca o harfi olduğu için tek heceli bir kelimedir. Spor kelimesi tek heceli bir kelimedir.
Doğrulanmış Cevap
⸕De-ni-zal-tı olarak hecelenir. Deniz altı bitişik yazılan bir sözcüktür.
A-san-sör şeklinde hecelenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri