Türkçede yazılışları aynı ama anlamları farklı birçok kelime vardır. Eş sesli olarak nitelendirilen bu kelimelerden biri de yazdır. Yaz, hem bir mevsimin adı hem de ''yazmak'' fiilinin köküdür.
Yaz kelimesi eş sesli bir kelimedir.
Yaz kelimesinin eş anlamlı sözcüğü 'ilkyaz' kelimesidir.
Saz eş seslidir. =》Saz müzik aleti bağlama olarak var bide bitki olarak yer alır.
1. Anlamı: Mevsim olan yaz. 2. Anlamı: Yazmak eylemi.
İlgili 40 soru bulundu
Yaz kelimesinin eş anlamlısı YAZMAK veya MEVSİM kelimeleridir. Yaz kelimesinin zıt anlamlısı KIŞ kelimesidir.
Yazgı ve alın yazısı sözcükleri kader sözcüğüyle aynı anlamı taşıyan sözcüklerdir.
Bir başka deyişle elle tutup gözle görebildiğimiz, koklayıp tadabildiğimiz veya koklayabildiğimiz varlıkları karşılayan kelimelerdir. » Rüzgâr, yağmur, soğuk, sıcak, ekşi, acı (tat), çiçek, gürültü, aydınlık, karanlık, mavi, koku, uzun, deniz… Yukarıdaki kelimeler beş duyu organımızdan en az biriyle algılanabilir.
Yani ses kalıbı aynı olan bu sözcüklerin karşıladıkları kavramlar tamamen farklıdır. Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra.
Eş sesli kelimeler yazılış ve okunuş bakımından aynı olan kelimelerdir. Fakat anlamları birbirinden farklıdır. Bu kelimelere eş sesli veya sesteş kelime denir.
Dört mevsimden biri olan yaz kelimesinin zıt anlamlısı 'kış' kelimesidir. Yazmak eyleminin zıt anlamlısı ise 'silmek' olarak kullanılmaktadır. Bu kelimeleri daha iyi ayırt etmek için şu cümle örneklerine bakabilirsiniz: Geçen yaz aldığımız yazlık evin inşaatı bu yaz tamamlandı.
>> Yas kelimesinin eş anlamlısı "Matem" olacaktır.
Kış kelimesinin zıt anlamlısı olan kelimenin yaz olduğu bilinmektedir. Kış ve yaz iki farklı mevsim olarak ifade edilebilir. Soğuk olan kış mevsiminin zıt anlamlı kelimesi ise sıcak olan yaz kelimesi olarak ifade edilebilir.
"Yaz", "yüz" ve "kır" kelimeleri eş sesli kelimelerdir.
Cevap:Evet sesteştir.
Bir kelimesi, hem sözlük hem de mecazi anlamda kullanıldığı için sesteştir. Matematikte "1" olarak yazılan bir, pozitif sayıların en küçüğüdür. Kelime, eşi benzeri bulunmayan, nadir manasında da kullanılır.
Yazılışları ve okunuşları aynı olsa bile anlamları farklı olan kelimeler eş sesli olarak bilinmektedir. Diğer bir ifade ile sesteş olarak da bilinmektedirler. Bu kelimelerin farkını anlayabilmek için ise cümle içerisinde kullanmamız gerekmektedir.
Aynı şekilde yazılıp okunması ve ses anlamından birbirine benzer olması ile beraber, anlamları birbirinden tamamen değişik olan kelimelerdir. Burada dikkat etmemiz gereken unsur insan ya da hayvanlara verdiğimiz İsimlerde sözcükler sesteş olarak kullanılmasıdır.
Farklı anlamlara gelseler dahi yazılış ve okunuşları aynı olan sözcükler eş sesli sözcükler olarak bilinir. Aynı zamanda sesteş sözcükler olarak da dile getirilmektedirler. Bu sözcüklerde aynı harfler kullanılır ve aynı şekilde kelime oluşturulur.
Yani ses kalıbı aynı olan bu sözcüklerin karşıladıkları kavramlar tamamen farklıdır. Örneğin bir sayı olan “yüz” ile “başın ön bölümü” ve suda “yüz” anlamındaki yüz; çaygillerden bir içecek olan “çay” ile ırmaktan büyük akarsu vb.
Yaş eş sesli bir sözcüktür. Sesteş ya da eş sesli kelimeler yazılış ve okunuşları aynı anlamları farklı kelimelerdir. Hayatın devamında belirlenen zaman aralığını ifade etmektedir, yani yaş(doğum tarihi) ve ıslanmış olan nesneleri ifade eden yaşlık, ıslanma durumudur.
Sağ kelimesinin belli bir eş anlamlısı yoktur. Sağ tarafta kelimesi sağ kelimesinin eş anlamlısı olarak kabul edilebilir. Bunun dışında sağ kelimesi eş sesli bir sözcüktür. Yani hayatta olmak anlamında kullanıldığında diri ve canlı kelimeleri eş anlamlı kelimelerdir.
KADER KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Alın yazısı ve yazgı kelimeleri kader kelimesinin eş anlamlılarıdır.
Öykü kelimesinin eş anlamlısı hikaye olarak tanımlanmıştır. Öykü ve hikaye aynı anlama gelen sözcüklerdir.
İmtihan sözcüğünün eş anlamlı kelimesi sınav sözcüğüdür. Bu iki kelime birbiri yerine kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri