Yaz saati uygulaması herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır.
Yazın saatlerin bir saat ileri, kışın ise saatlerin bir saat geri alınmasının tek nedeni gün ışığından daha fazla yararlanarak elektrikten tasarruf etmektir. Milyonlarca kişinin 1 saatliğine de olsa elektriği kullanmaması çok büyük tasarruf sağlar.
Yaz saati uygulaması Türkiye'de 2016 yılından beri kalıcı hale getirildi. Pek çok ülkede de enerji tasarrufu ve gün ışığından daha fazla yararlanmak gibi nedenlerle bu uygulamaya geçme kararı alındı.
Kış saati uygulaması az ya da çok hepimizi etkiler. Bazılarımız için bir saat fazla uyuyabileceğimiz bir değişim olmasına karşın, bazı çocuklar için adapte olmakta zorlandıkları değişimler arasında yer alır. Gündüz uykusunu bırakmış çocuklarda adaptasyon genelde daha çabuk ve rahat olur.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, soru önergesine verdiği yanıtta şunları kaydetti: "Uygulamanın başladığı Ekim 2016'dan bu yana 10 milyar kWh enerji tasarrufu sağlanmış olup, bu tüketimin parasal karşılığı meskenlerde tek zamanlı tarifede 8,48 milyar lira, üç zamanlı tarifede ise 15,48 milyar liradır.
İlgili 39 soru bulundu
Enerji Tasarrufu: Yaz saati uygulaması, gün ışığından daha fazla yararlanmayı hedefler. Bu sayede akşam saatlerinde yapılacak aydınlatma ihtiyacını azaltarak enerji tasarrufu sağlanabilir. Özellikle ışıklandırma ve ısıtma ihtiyaçlarının azalması, elektrik tüketimini düşürebilir.
Türkiye'de kalıcı yaz saati uygulaması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde, 7 Eylül 2016 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile başladı. “İleri saat” uygulaması, 2 Ekim 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan kararla kalıcı hale geldi.
Özellikle kış aylarında, sabahları daha uzun süre aydınlık olması, insanların işe veya okula gitmeden önce daha fazla doğal ışıktan faydalanmalarına imkan tanır. Yaz ve kış saati uygulamasının amacı, mevsimlere göre gün ışığından daha iyi yararlanarak enerji tasarrufu sağlamaktır.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; gün ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla 26 Mart 2016 tarihinden itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat ileri alınması şeklinde başlayan yaz saati uygulamasının her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırıldı.
Yaz ve Kış Saati Uygulamasının Anlamlı Hiçbir Faydası Yok!
Türkiye'de yıl boyunca yaz saatinin uygulanması Berat Albayrak'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptığı 7 Eylül 2016'da, Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile başladı. Bu uygulama 2018'de çıkan cumhurbaşkanlığı kararı ile kalıcı hale getirildi.
Avrupa'da saatler, 30 Mart Cumartesi gününü 31 Mart Pazar gününe bağlayan gece 02.00'de bir saat ileri alındı. ABD "yaz saati" uygulamasına 10 Mart Pazar günü geçmişti. Avrupa'da yaz saati uygulaması 27 Ekim 2024, ABD'de ise 3 Kasım 2024 tarihlerinde sona erecek.
Avrupa'da İzlanda hariç bütün ülkeler; Amerika kıtasında ABD, Kanada, Meksika, Küba, Brezilya, Şili; Asya'da Ermenistan, Azerbaycan, İran, Pakistan; Afrika'da Mısır, Fas ve Tunus yaz saati uygulamasını kullanan ülkeler arasında bulunuyor.
Yaz saatinde Iğdır'da, kış saatindeyse İzmit'te Güneşin doğuş ve batış saatleri coğrafya sorularında sabit olarak hesaplanır. Ancak 2016 yılında kış saati uygulamasının kaldırılmasıyla tüm yıl için üçüncü saat dilimi olan GMT+3 (Iğdır) Türkiye'nin ulusal saatidir.
Türkiye'de bu yıl saatler ileri alınmayacak. 8 Eylül 2016 tarihli 29825 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7 Eylül 2016 tarihli 2016/9154 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesine göre Türkiye'de yaz saati kalıcı hâle getirildi. 2016 yılından beri Türkiye'de kış saati uygulaması kullanılmamaktadır.
TÜRKİYE'DE SAATLER GERİ ALINDI MI? Türkiye'de kış saati uygulaması uygulanmayacak. Dolayısıyla saatler geri alınmayacak. Son olarak Bakanlar kurulu kararıyla yaz saati uygulaması 28 Ekim 2018 yılında kadar devam etti.
Ülkemizde mevcut durumda esas alınan saat dilimi UTC+2'dir. Halen İzmit'in doğusundan geçen 30° doğu meridyeni Türkiye saati için esas kabul edilir. Yaz saati uygulaması olduğu 7 aylık dönemde ise UTC+3'tür. Yani Doğubeyazıt üzerinden geçen 45° doğu meridyenidir.
Geçtiğimiz Ekim ayında kış saati uygulamasına geçtikten sonra, neredeyse yaz saati uygulamasına geri dönme zamanı geldi. Pratik anlamda, Mart ayının son hafta sonunda bir saat daha az uyuyacağız . Yani, 30 Cumartesi'yi 31 Mart 2024 Pazar'a bağlayan gece, saat 02:00'de aslında saat 03:00 olacak.
Amacı Başlama ve bitim tarihlerinde Avrupa ülkelerinin birlikte hareket ettiği bu uygulamayla, çalışma saatlerinin günün güneşli bölümüne alınması ve gün ışığından daha fazla yararlanılması amaçlanmaktadır.
Yaz saati uygulaması ve kış saati neden kaldırıldı, soruları öne çıkan konular arasında yer alıyor. Yaz saati uygulaması Türkiye'de 2016 yılından beri kalıcı hale getirildi. Pek çok ülkede de enerji tasarrufu ve gün ışığından daha fazla yararlanmak gibi nedenlerle bu uygulamaya geçme kararı alındı.
Belirli dönemlerde saatler bir saat ileri veya geri alınarak gün ışığından daha etkili şekilde yararlanmak amaçlanır. Türkiye'de ise 2016 yılından bu yana kış saati uygulaması geçerli değildir.
13 Mayıs 1924 gününü 14 Mayıs'a bağlayan gece tüm Türkiye'de saatlerin 1 saat ileri alınması kararı uygulamaya konmuştur. Cumhuriyet'in ilanı sonrasında ilk kış saati uygulaması ise yine Bakanlar Kurulu kararıyla 1 Ekim 1924'ü 2 Ekim 1924'e bağlayan gece saatlerin 1 saat geriye alınmasıyla uygulanmaya başlamıştır.
Yaz saati uygulaması ile Türkiye 45° doğu meridyeninin saatini kullanmaya başlar. Böylece saatler bir saat ileri alınır ve Türkiye saati UTC+3 olur. Yaz saati uygulaması (saatlerin bir saat ileri alınması) martın son pazar günü başlatılır ve ekimin son pazar günü bitirilir.
Dünya genelinde saatler, 29 Ekim Pazar günü geri alındı. Türkiye'de 2016 yılında başlayan kalıcı yaz saati uygulaması bu yıl yine devam edecek. Kış saati uygulaması 2023 yılında uygulanmayacak ve saatler geri alınmayacak. İşte, yaz saati uygulaması hakkında bilgiler...
Gün ışığından etkili şekilde yararlanmak amacıyla yaz ve kış saati uygulamaları mevcuttur. Saatler bir saat ileri alındığında yaz saati, bir saat geri alındığında da kış saati başlar. Dünya genelinde saatler 2023 yılında 29 Ekim Pazar günü geri alındı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri