Türklerde siyasi ve sosyal hayatı düzenleyen yazılı olmayan hukuk kurallarına “töre” denir. 2-Kulaktan kulağa, nesilden nesile aktarılır.
Örf ve adet hukukuna gelenek hukuku da denilmektedir. Gelenek (örf ve adet) hukuku yazılı değildir.
Medeni hukukun ikinci asli kaynağı olan örf ve âdet hukuku, hukuken bağlayıcı olup, bunlara uyulması zorunlu sayılan yazılı olmayan hukuk kurallarıdır.
Hukuk kurallarının önemli bir bölümü, hukuk kuralı koyma yetkisine sahip belirli bir organ ya da makam (yasama organı, Bakanlar Kurulu, yetkili yönetim birimleri gibi) tarafından konulup yazılı metinler içinde yer alırlar. Bunlara “yazılı hukuk” kuralları (mevzuat) denir.
Yazılı olmayan asıl kaynaklar ise örf ve adet hukuku kuralları ve hukukun genel ilkelerinden ibarettir.
İlgili 20 soru bulundu
Eski Türkler'de “töre” daha çok devletin kuruluş düzeni ve işleyişi ile ilgili kuralları ifade etmekte ise de, Türkler aile yaşantısı açısından da bu kavramı kullanmışlardır. Bu manada töre “görenek” demektir. Çalışmamızda “töre” kavramı “Devlet Töresi” anlamında ele alınmıştır.
2- Yazısız(Sözlü) Kaynaklar: Evler, kaleler, tapınaklar, heykeller, silah, eşyalar, destanlar, efsaneler, fıkralar, atasözleri örf ve adetler vb...
Örf - adet kuralları da insan davranışını düzenleyen kurallardır. İçinde yaşanılan sosyal çevre tarafından uzun süreden beri tekrarlanarak konulan, insan davranışını düzenleyen ve uyarma, kınama, dışlama, linç gibi değişik müeyyideleri olan emir ve yasaklardır. Bunlardan bir kısmı hukukun kaynağı olarak da sayılırlar.
Hammurabi Kanunları, MÖ 1760 yılı civarında Mezopotamya'nın Babil ülkesinde ortaya çıkan, tarihin en eski ve en iyi korunmuş yazılı yasalarından biridir.
Müeyyidesiz Hukuk Normları Olabilir Görüşü: Müeyyide hukuk düzeninin özelliğidir. Böyle bir düzende müeyyidesiz bazı normlar bulunabilir. Müeyyidesiz Hukuk Normlarının Olamayacağı Görüşü: Müeyyidesiz normlar ya hukuken anlamsız normlardır ya da bağımlı normlardır.
Nedir yazısız hukuk kuralları? Ahlak kuralları, dini kurallar, görgü kuralları, geleneksel kurallar(örf, adet, görenek, töre vs.).
Yazılı Olmayan Kaynaklar (Örf ve Adet Hukuku)
Hukukun yazılı olmayan kaynağı örf ve adet kurallarından ibarettir. Bir davranış şeklinin örf ve adet hukuku kuralı haline gelebilmesi için; “süreklilik”, “zorunluluk inancı” ve “devlet desteği” olmak üzere üç unsurun gerçekleşmesi gerekir.
2.Görgü kuralları yazılı olmayan kurallardır. Hukuk kuralları ise kural olarak yazılıdır.
Örf ve adet hukuku- nun normlar hiyerarşisindeki yeri de bunlardan biridir. TTK m. 1/2'ye göre, örf ve adet kuralları, ticari bir uyuşmazlı a genel hükümlerden (TBK, TMK vb.) önce uygulanır. Objektif hukuk kuralı mahiyetindeki ticari örf ve adet kuralla- rının hakim tarafından re'sen dikkate alınması gerekmektedir.
Töre; bir toplumda yazılı olmayan, gelenekleşmiş kanun ve kurallar.
Yazısız (Resmi Olmayan) Normlar: Bireyler arasındaki ilişkilerin düzenlenmesinden doğan töre, adet, gelenek, görenekler, din kuralları, görgü kuralları gibi yazılı olmayan normlardır.
Tarihteki ilk yazılı kanunları yürürlüğe koyan kral Urgakina olduğu için, bu kanunlar Urgakina Kanunları diye anılmaktadır. Urgakina Kanunları aslında kral Urgakina'nın hüküm sürdüğü dönemde Sümer Uygarlığı içinde halka hükmeden din adamlarının hakimiyetini kırmak için çıkarılmış kanunlardır.
Yazılı hukuk toplumun ortak çıkarlarını korumak amacıyla, yetkili organlar tarafından yürürlüğe konulan metinlere denir. Yazılı hukuk kuralları, eylem ve işlemlerde yurttaşları olduğu kadar devlet organlarını da bağlayan kurallardır.
Hammurabi kanunları milattan önce yazılmış olan kanunlardan bir tanesidir. Ağır koşullar içeren bir kanundur. Mezopotamya bölgesinde ortaya koyulmuş olan kanunlardandır. Hammurabi kanunları o dönemde Tanrı'nın kanunları olarak da adlandırılmaktaydı.
Bu tanıma göre jus cogens kurallar üç özelliğe sahiptir: öncelikli niteliği sahip genel uluslararası hukuk kuralı olma; devletlerin uluslararası topluluğunun bir bütün olarak kabul etmesi ve kendisinden sapmanın olanaklı olmaması; ve ancak aynı nitelikteki bir başka kuralca değiştirilebilme.
Tamamlayıcı hukuk kuralları, taraflar arasındaki hukuki ilişkide düzenlenmemiş veya gereği gibi düzenlenmemiş konularda doğacak uyuşmazlıkların çözümünde başvurulabilecek kurallardır.
Örf her halükarda hem akli hem de şeri anlamda güzel olan şeyleri tanımladığı için iyi veya kötü olarak ayrılmaz. Âdet ise İslam hukukunda insanlar tarafından alışkanlıkla yapılan şeylerdir. Bu âdeti fazlaca genel yapar ve âdetin mutlaka iyi veya güzel olması gerekmez.
Yazılı Kaynaklar:
fermanlar, kanunnameler, Paralar, takvimler, antlaşmalar, Kil tabletler.
Yazılı kaynaklar adı üstünde yazılı olan kaynaklar yani kitabeler otobiyografiler, hatıralar, fermanlar, antlaşmalar, mektuplar, kanunlar, sözlükler, şiirler ve paralar olarak söyleyebiliriz.
Destan; milletlerin geçmişlerindeki diri ve canlı hedeflerinin belirli amaçlar doğrultusunda geleceğe aktarılmasında birinci derecede önem taşıyan yazılı ve sözlü belgelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri