Vergi Kanunu açısından bordro, işçilik giderlerini kanıtlar nitelikte resmî bir belgedir. İlgili kanuna göre belgede yer alması zorunlu hususlar şunlardır: Hizmet erbabının adı, soyadı, ücretin alındığına dair mührü veya imzası
Bordro, işverenin personeline her ay yaptığı iş karşılığı olarak ödediği ücreti kayıt altına aldığı belgedir. İşverenler, her ay ödedikleri maaşları bordrolaştırmak ve kayıt altına almak zorundadır. Maaş bordrosu, her ay periyodik olarak hazırlanıp ilgili kurumlara iletilmelidir.
İşverenin işçiye yaptığı iş karşılığında yaptığı ödemeyi, bütün vergi ve kesintilerle beraber gösteren ve işçinin çalıştığı süre boyunca sistematik ve dönemsel olarak düzenlenen belgeye maaş bordrosu adı veriliyor.
1 yıllık maaş bordrosu almak için, işyerine gitmeniz ve maaşınızı alacağınız tarihte 1 yıllık maaş bordrosu talebinde bulunmanız gerekir. Bu işlemi bir muhasebe departmanından, iş yeri sahibinizden ya da yöneticinizden isteyebilirsiniz.
e-Devlet üzerinden ulaşılabilen e-Bordro sistemi maaş bordrolarının internet dökümünün alınabilmesini mümkün kılar. e-Bordro kişilerin basılı bordro belgesi olarak kullanabileceği elektronik bir değerdir. Basılı bordro belgesinin kullanılabileceği alanlarda e-Bordro da kullanılabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Benzer şekilde işçinin performans raporları, işçi hakkında tutulan tutanaklar ya da işçinin maaş bordrosu ise veri sorumlusunun meşru menfaatleri için işlemesi gereken kişisel verilerdir ve bunlar için de açık rıza aranmamalıdır.
Ücret Bordrosu/Maaş Pusulası Nedir
4857 Sayılı İş Kanunu'na göre işverenler, istihdam ettikleri işçilerine her ay ücret hesabını gösterir ücret bordrosunu vermekle mükelleftiler.
Buna göre; SGK çalışanları, gelir belgesini çalıştıkları kurumdan alabiliyorlar. Kredi veya kredi kartı başvurusu yapacakların maaş bordroları “gelir belgesi” niteliğindedir. Dolayısıyla da bu kişilerin tek yapması gereken şey maaş bordrosunu e-devlet üzerinden çıkartmaktır.
Ancak söz konusu Kanunlarda da bordronun ne şekilde tutulacağına yönelik farklılıklar söz konusudur. İşveren SGK'ya kayıt belgelerini sunarken 5510 sayılı yasaya göre ücret bordrolarının imzalı olması gerekiyor (imza şartı yönünden makbuz mukabilinde veya banka kanalıyla yapılan ödemeler hariç).
Bordro ve özlük işleri uzmanı, yeni işe başlayan personelin işe giriş evraklarını hazırlamak, maaş bordrosunu düzenlemek ve personel işten ayrılana kadar özlük hakları ile ilgili tüm süreci takip etmekle sorumludur.
Brüt ücret; ücret bordrosunda görünen ve vergi, sgk primi ve benzeri kesintilere uğramamış ücret olup ham ücret olarak da nitelendirilebilirken, net ücret ise; brüt ücretten vergi, sgk primi ve diğer kesintiler düşüldükten sonra işçinin eline geçen tutarı ifade etmektedir. Bu farkı görebileceğiniz yer maaş bordrosudur.
Maaş bordrosu temel itibariyle şahsın gelir tablosudur; onun kazancını gösterir. Bu nedenle birçok başvuru için istenen evraklar arasında yer alır. Bu başvuruların başında banka işlemleri gelir. Kredi başvurusu gibi bankalar ile yapılan işlemler sırasında bu belge, kredi başvurusu yapacak kişiden istenebilmekte.
İmzalı ücret bordroları/ hesap pusulaları işçiye yapılan tüm ödemeleri ayrıntılı olarak göstermektedir. Yargıtay yerleşik kararlarına göre imzalı bordro/ hesap pusulasına işçi ihtirazi kayıt koymadan imzaladığında kesin delil kabul edilmektedir.
Bordro, işverenin personeline her ay yaptığı iş karşılığında ödediği ücreti gösteren belgedir. Belgede ödenen ücretin yanı sıra bütün vergiler ve kesintiler de yer alır. İlgili doküman personel çalışmaya devam ettikçe periyodik olarak düzenlenir.
Bunun için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Kurumlar kısmından "Hazine ve Maliye Bakanlığı" seçilir. Ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti seçilir. Gelen ekrandan yıl ve ay seçilerek maaş bordrosuna ulaşılabilir.
Maaş Bordrosu; işverenlerin çalışanlarının hakettikleri ücret ile bu ücretlerden yapılan SGK primi, vergiler vb. kesintileri göstermek üzere düzenledikleri tablolara bordro denir.
İşveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır.
Düzenlenen ücret bordrolarında işçinin imzasının bulunması halinde bordrodaki bilgilerin aksi ancak ve ancak yazılı delillerle ispat edilebilir. Ancak aksinin yazılı delil ile ispat edilebileceği bordrolar imzalı ve tahakkuklu bir bordro olmak zorundadır.
Görülebileceği gibi işvereninizin size her ay ücret hesap pusulası, yani bordro vermesi yasal bir zorunluluk iken buna uymaması idari para cezası gerektiren bir durumdur. Yapmanız gereken bu zorunluluğu kendisine hatırlatmak olmalıdır. Aksi halde şikâyet hakkınızı (Türkiye İş ve Çalışma Kurumu'na) kullanabilirsiniz.
Gizli çekilen kamera kayıtları yasal olmayan nitelikte kanıt olduğu için kabul görmüyor. Yapmanız gereken size bir nüshası verilmeyen bordrolara kesinlikle imza atmamaktır. İşverenin bu davranışını işçi şikâyetlerini alan Türkiye İş ve Çalışma Kurumunun işyerinizin bağlı bulunduğu Müdürlüğüne şikâyet edebilirsiniz.
Kişinin aylık gelir durumunu gösteren gelir belgesi, maaş bordrosu veya aile gelir belgesi olarak da adlandırılır. Bu belge kişiye özel belge olup bireyin kişisel bilgilerini içermektedir.
www.turkiye.gov.tr sayfasından (Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti bölümünden) alınan e-bordro çıktısı veya onaylı/ kaşeli maaş bordrosu, E-bordro getiren ilgililerin çalıştığı kuruma ait kurum kimliğinin bir örneği.
4857 sayılı İş Kanunu 99.maddesi gereğince; işten ayrılan işçiye Çalışma Belgesi vermemek, belgeye gerçeğe aykırı bilgi yazmak durumunda işverene 2018 yılı için her personel için 167- TL idari para cezası verileceği belirtilmiştir.
Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği varsayılır. Bordroların imzalı ve ihtirazi kayıtsız olması durumunda, işçinin bordroda belirtilenden daha fazla çalışmayı yazılı belge ile kanıtlaması gerekir.
Ücret bordrosu özel bir şekle sahip olmamakla birlikte, bu bilgilerin tümünün yer aldığı bir belge halinde her ay işveren tarafından oluşturulur. 2 nüsha halinde oluşturulan ücret pusulası, biri işçide, diğeri ise işverende olacak şekilde imzalanıp muhafaza edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri