Bu kanunlar aynı zamanda yazılı kurallardır. Bu yazılı kuralların en önemlisi ANAYASADIR. Yazısız kurallar: Toplumun yaşayış tarzından elde edilen verilerle ortaya çıkmış kurallardır. Bu kurallar din, örf, adet, ahlak, görenek ve gelenekler şeklinde kurallardan etkilenerek ortaya çıkan kurallardır.
Yazılı kurallar hayatın belli alanına müdahale ederken yazısız kurallar hayatın bütününe müdahale eder. Yazısız kurallar herkesi kapsarken, yazılı kurallar kapsamaz. Zaten, hukukçulara göre bireyler yazılı kuralların dışında hürdür.
Yazılı hukuk toplumun ortak çıkarlarını korumak amacıyla, yetkili organlar tarafından yürürlüğe konulan metinlere denir. Yazılı hukuk kuralları, eylem ve işlemlerde yurttaşları olduğu kadar devlet organlarını da bağlayan kurallardır.
Örf ve adet hukukuna gelenek hukuku da denilmektedir. Gelenek (örf ve adet) hukuku yazılı değildir.
İlgili 34 soru bulundu
Yazısız normlar ise resmi olmayan normlardır. Toplum içerisindeki genelgeçer kurallar bütünü olarak da bilinir. Yazısız normların başlıca çeşitleri: töre, örf, adet, gelenek, görenek ve ahlaktır.
Medeni hukukun ikinci asli kaynağı olan örf ve âdet hukuku, hukuken bağlayıcı olup, bunlara uyulması zorunlu sayılan yazılı olmayan hukuk kurallarıdır.
Yazılı kuralları devlet koyar Yurttalar bu kurallara uymak zorundadırlar Uymayanlar devlet tarafından belirlenen suç özelliğine göre cezalandırılırlar. Öğretmenlerine, okul yöneticilerine ve diğer görevlilere saygılı olmak. Okul arkadalarını sevip, saymak, hak ve hukuklarına saygı göstermek .
Yazılı kural demek anayasa gibi, kanun gibi devletler tarafından kararlaştırılmış kurallardır. Örneğin, kapalı alanlarda Türkiye'de sigara içmek yasaktır. Bu bir yazılı kuraldır. Buna uymayan insanlar çeşitli cezai yaptırım uygulanır.
Türklerde siyasi ve sosyal hayatı düzenleyen yazılı olmayan hukuk kurallarına “töre” denir. 2-Kulaktan kulağa, nesilden nesile aktarılır. 3-Kağan dâhil herkes uymak zorundadır. (töreye kağan dâhil herkesin uyması hukukun üstünlüğünün kanıtıdır.)
2.Görgü kuralları yazılı olmayan kurallardır. Hukuk kuralları ise kural olarak yazılıdır.
Bunlar, din kuralları, ahlak kuralları, örf ve adet kuralları, görgü (nezaket) kuralları ve hukukkurallarıdır.
Ancak ahlak kuralları yazılı kurallar olmayıp toplumun vicdanında yaşayan kurallardır.
Hırsızlık, yazılı kanunlar ya da toplumsal meşruiyet düzeyinde mülkiyeti kendine ait olmayan bir taşınır malı, izinsizce alıkoyma, kullanma, nesneden menfaat temin etme işidir. Tüm dinler tarafından da yasaklanmış bir eylemdir.
Yani buna göre cevabımız ➡ Hayır olacaktır. Okula zamanı da gitmek ➡ Yazılı olmayan bir kuraldır.
Toplumda kargaşalıklar , anlaşmazlıklar , istenmeyen çirkin davranışlar ve buna benzer bir çok kötü şeyler oluşabilir. Bu yüzden ahlak kurallarına uymak toplum açısından önemlidir. Cevap: toplumca kınanma gibi bir cezası vardır.
Toplumun gelenek ve görenekleri, örf ve adetleri de yazılı olmayan kuralların içine dahildir.
YAZILI KURALLARDANDIR.
Ayakta yemek yemek hem sağlıksız hem de ahlak kurallarına aykırıdır. Bu nedenle de yazısız geleneksel bir kuraldır.
Vergi hukukunun belge (yazılılık) esasına dayanması sebebiyle gerçek ve tüzel kişilerin vergilendirme ile ilgili yapmış oldukları işlemlerle alakalı olarak Vergi Usul Kanunu'nun belirlemiş olduğu kural ve esaslar çerçevesinde belge düzenlemeleri veya belge almaları zorunludur.
Yazılı olmayan ancak bu milletin her kesimi tarafından ele alınan gelenek ve görenekler, aynı zamanda nesilden nesle aktarılan alışkanlıklardır.
Askere gitmek erkekler için zorunludur anayasa ile belirlenmiştir bu nedenle yazılı kuraldır.
Konuksever TDK'ye göre bitişik yazılması gereken bir birleşik sözcüktür. Konuksever sözcüğü ayrı yazıldığı takdirde yazım yanlışına sebep olur.
Toplumun ortak çıkarlannı korumak amacıyla, yetkili organ- lar tarafından yürürlü~e konulan metinlere yazılı hukuk kural- lan denilir.
Eski Türkler'de “töre” daha çok devletin kuruluş düzeni ve işleyişi ile ilgili kuralları ifade etmekte ise de, Türkler aile yaşantısı açısından da bu kavramı kullanmışlardır. Bu manada töre “görenek” demektir. Çalışmamızda “töre” kavramı “Devlet Töresi” anlamında ele alınmıştır.
Yazılı olmayan asıl kaynaklar ise örf ve adet hukuku kuralları ve hukukun genel ilkelerinden ibarettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri