Yazılıkaya, Çorum ilinde, Hitit başkenti Hattuşaş (Boğazköy) antik yerleşkesinin 2 km kuzeydoğusunda yer alan, doğal kayalar arasına yapılmış Hitit açık hava tapınağıdır.
Eskişehir il sınırları içerisinde yer alan yazılıkaya platosu, Türkiye'nin en önemli platolarından biridir.
Yüksek yerlerde derin akarsu vadileri sebebiyle yarılan ve yüksekte kalan düz arazilere plato denilmektedir. Platonun bir diğer adı da yayladır. Ancak tek fark yaylanın yerleşim yeri olarak kullanılmasıdır. Plato yükseklikleri en alçak 500 metre iken en yüksek olarak bir kaç bin metreye kadar çıkabilmektedir.
Türkmenistan'da dört ve Türkmenistan sınırına yakın Özbekistan'da bir, Bayat, Bayat-Khadzhi ve Bayat-Sindzhap adında yerleşim yerleri bulunur.
Bu tip platolara aşındırma platoları adı verilir. Karadeniz Bölgesinde bulunan Perşembe Platosu - Marmara Bölgesinde bulunan Çatalca - Kocaeli Platosu oluşum bakımından aşındırma platolarıdır. Lav (Volkanik) Platoları: Yer kabuğunda oluşan çatlaklardan yeryüzüne çıkan lavın toprağa akması ile kalın bir tabaka oluşur.
İlgili 23 soru bulundu
Yüzölçümü yaklaşık 4.109 km²'dir. Bağlı olduğu Konya ilinin 100 km kuzeyinde, Tuz Gölünün batısındadır. Cihanbeyli, kuzeye doğru uzanan Konya Ovası'nın devamı gibidir. İlçenin bulunduğu kesimler, geniş yayla özelliği gösterir.
Uzunyayla, Türkiye'de, İç Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Kızılırmak Bölümü'nde bulunan yüksek düzlük alan. Genel olarak Seyhan Nehri'nin kolu Zamantı Irmağı çevresindeki düzlüklerden oluşur.
Erzurum, Kars ve Iğdır'ı içine alan saha tamamen bir lav platosu alanıdır. Gene bu bölgemizdeki Bingöl platosu Güneydoğu Anadolu'daki Karacadağ platosu, İç Anadolu'daki Niğde, Kayseri, Nevşehir arasında kalan saha Türkiye'deki lav platolarına örnek alanlardır.
Yozgat İli, İç Anadolu Bölgesi'ndeki en geniş plato alanlarından olan “Bozok Platosu” üzerinde yer almaktadır. Bozok platosu Kızılırmak yayının çevirdiği dalgalı bir arazi özelliğindedir. Ortalama yüksekliği ise, 1200 - 1400 m. arasında değişmektedir.
Alanın Tanımı: Antalya ve Mersin illeri arasında uzanan Taşeli Platosu, doğuda Göksu Nehri ile kuzeyde Göksu'nun kollarından biri olan Ermenek Çayı tarafından yarılmış karstik bir platodur.
Gaziantep Platosu adı verilen bu platonun yüksekliği güneyden kuzeye, doğudan batıya doğru bir miktar artar. Kuzeyde 1000 m yükseltiye sahip bu saha, ortada 800–850 m Suriye sınırında 600–650 m alçalır. Batıda 1000 üzerindeki yükseltiye sahip bu saha Fırat vadisinde ise 750 m yükseltiye iner.
İlçe, Ankara'nın güneyinde yer alır. Haymana'nın Ankara kent merkezine 55, Polatlı'ya 35, Gölbaşı'na 40 kilometre uzaklıktadır. İlçenin doğusunda Balâ ve Gölbaşı, güneyinde Kulu ve Cihanbeyli, batısında Polatlı ve kuzeyinde Gölbaşı ilçeleri yer alır. İlçe topraklarının 2/3'ünü Haymana Platosu oluşturur.
Konya iline bağlı Karapınar ilçesi sınırlarında bulunan, Tuz Gölü havzası (950m) ile Konya Ovasını (1000m) birbirinden ayıran Obruk Platosu, doğu-batı yönünde yaklaşık 75–80 km uzunluğa, kuzey-güney yönünde 35–65 km genişliğe sahiptir.
Teke Platosu, Güney Anadolu'da Batı Toros'larda yer alır. Doğuda Antalya merkezi, batıda ise Fethiye hattı ile sınırlanır. Burdur Gölü havzası ve Dalaman Çayı'nın yukarı havzasına Teke Yöresi denmektedir.
Söz konusu profillerin ana materyali bazaltik materyal olup, çayır vejetasyonu altındaki toprakların A horizonları ince bünyeli (CL) ve mera vejatasyonu altındakiler ise orta bünyeli (SL)'dir.
Önemli bir Neojen havzasına karşılık gelen Uzunyayla Platosu, Doğu Toroslar'ın kuzeyinde Zamantı Çayı Yukarı Havzası (Uzunyayla) ve Kangal Havzası'ndan oluşmaktadır. Üst Miyosen-Pliyosen yaşlı Uzunyayla Kangal Havzası, dağlık alanlarla çevrelenmiş bir yapısal plato alanıdır.
Taşeli Platosu, Güney Anadolu'da Orta Toroslarda yer alır. Batıda Akseki, doğuda ise Mut-Silifke hattı ile sınırlanır. Antalya Körfezi ile Mersin Körfezi arasında yarımadayı andıran kaba bir çıkıntı oluşturur. Eski zamanlarda "Taşlık Kilikya" anlamında "Cilicie Trachée" adı kullanılırdı.
Çatalca-Kocaeli platosu, Çatalca-Kocaeli yarımadasında yer alan, akarsuların aşındırmasıyla peneplenleşmeye uğramış alçak plato. Yüzeyi hafif dalgalı olan plato yüzeyinin ortalama yükseltisi 150 m'dir.
1- Aşınım Platoları
Örneğin; Çatalca-Kocaeli platosu ve Karadeniz Bölgesinde yer alan Perşembe Platosu gibi.
Yazılıkaya, Çorum ilinde, Hitit başkenti Hattuşaş (Boğazköy) antik yerleşkesinin 2 km kuzeydoğusunda yer alan, doğal kayalar arasına yapılmış Hitit açık hava tapınağıdır.
İç Anadolu Bölgesinde yer alan Obruk Platosu, Konya Ovası ile Tuz Gölü'nü birbirinden mor- folojik olarak ayırmakla birlikte iki havza arasındaki hidrolojik bağlantıyı karstik yapısı ile sağlamaktadır.
Ardahan ilinin orta kesimindeki yüksek düzlükler, Ardahan Platosu olarak adlandırılır. Platonun deniz seviyesinden yüksekliği 1800-2000 m. arasında değişir. Orta kesimdeki alçak bölüm Ardahan Ovası adıyla anılır.
1.000 km'ye 2.500 km'lik bir yer kaplayan bu platonun ortalama yükseltisi 4.500 m civarındadır. 2,5 milyon kilometre karelik bu plato Dünya'nın en yüksek ve büyük platosudur ve "Dünya'nın Çatısı" diye anılır.
Oluşumu. Arap levhasının ve Anadolu Levhasının çarpışması sırasında Tetis Okyanusunun kapanması sırasında oluşmuştur. Kıtasal çarpışma ve yerkabuğunun kalınlaşması sonucu yükselme gerçekleşmiştir.
Türkiye'de İç Anadolu Platosu'nun kalbinde yer alan Kapadokya, sıra dışı volkanik manzarası ve kaya evleriyle ünlüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri