Buna göre, umuma açık alanlarda içki tüketen kişilere 617 lira para cezası uygulanacaktır.
Kabahatler kanununda da iddia edildiği gibi açık alanda içki içmek ile ilgili bir yasak olmadığını baştan söyleyelim. Yalnızca ve yalnızca “sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunulması” üzerine bir düzenleme var.
İstanbul Valiliği, açıkladığı son karar ile halka açık deniz ve sahil kenarlarında, plaj, park, piknik ve mesire alanlarında alkollü içki içmenin yasak olduğunu duyurdu. Açıklanan karar sonrası halka açık alanlarda alkol tüketenlere 617 lira para cezası uygulanacak.
Kanunda halka açık yerlerde alkol almanın yasak olduğuna dair hiçbir ibare yok. Burada bahsi geçen durum 'çevreye rahatsızlık verilmesi' şerhiyle açıklanmış ancak çevrenizde birinin içki içmesinin sizi rahatsız etmesi değil bahsedilen.
İlgili 30 soru bulundu
AÇIK ALANDA ALKOL İÇMENİN CEZASI NEDİR? Açıklamada, yasak kararının ayrıntılarına da yer verildi. Buna göre, halka açık alanlarda içki tüketenlere 617 lira para cezası uygulanacak. İçki kullanan kişinin sarhoş olması halinde, kişinin sarhoşluğu geçene kadar 'kontrol altında' tutulacak.
Türkiye'de bira da dahil olmak üzere alkol satmak veya sunmak için lisans gereklidir. Alkol sadece 06.00-22.00 arası servis edilebilir. Öğrenci yurtları, sağlık kurumları, spor kulüpleri, eğitim kurumları ve benzin istasyonlarında alkol satışı yasaktır. Okul ve camiye 100 metreden az mesafede alkol satılamaz.
Hal böyle olmasına rağmen sürücünün park yerinde alkol aldığı polis tarafından görülüyorsa, yasada bu konuda açık bir hüküm olmadıkça trafik polisi "alkollü araç kullanmaktan " ceza kesmemelidir. Böyle bir koşulda ceza kesilirse "araç kullanmanın" tanımı da, alanı da genişletilmiş olur.
1 şişe bira ceza yer mi? 1 Şişe %5 alkollü 33'lük bira 0.33 promildir. Bu değer ceza sınırı olan 0.5 promilin altında olduğundan ceza yemez.
Bu kapsamda da sürücünün trafikte 0.50 promil alkol sınırını aşması durumunda idari para cezası, trafikten men cezası ve sürücü belgesine el konma cezası uygulanmaktadır. Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği gereğince bu yaptırımlar alkollü araç kullanan sürücülere uygulanmaktadır.
Örneğinizin almadan tütün işlemek veya tütün mamulleri, etil alkol, metanol ya da alkollü içki üretmek üzere fabrika, tesis veya imalathane kurmak ve işletmek bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezasına yol açmaktadır.
Halka açık alanda alkol içmek Türk Ceza Kanunu kapsamında suç değildir. 5326 sayılı Kabahatler Kanunu 35. Maddesinde;“Sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişiye, kolluk görevlileri tarafından elli Türk Lirası idarî para cezası verilir.
imal edilmesi durumunda, herhangi bir suç oluşmayacaktır.
Alkol testi denetimden geçen kişilerin kanında 50 promil ve üzeri alkol bulunan kişilere para cezası kesilir ve ehliyetlerine el konur. Özel araçlar dışında motorlu araçlarda ise sınır 20 promildir.
Mesela Yıldız Parkı'nda yanınızda alkol götürüp piknik yapamazsınız, yasak. Peki Yıldız Parkı'nda kafeye oturup ağaçların gölgesinde bir bira içmek isteyenler ne yapacak? Onu da yapamıyorsunuz, çünkü Yıldız Parkı'nda alkol satan yer yok.
Alkol oranı 0.51-0.80 promil arasında olan sürücülere ise 2.500 TL para cezası uygulanıyor. Sürücünün ehliyetine 6 ay süreyle “alkol oranı yüksek sürücü belgesi” koşulu ekleniyor. Alkol oranı 0.81 promil ve üzeri olan sürücülere ise 5.000 TL para cezası uygulanıyor.
Bunları söylüyor musunuz? 1 duble rakı, viski, votka ya da 2 kadeh şarap, 2 bardak bira içtiğinizde 0.5 promile karşılık gelecek miktarda alkol almış oluyorsunuz...
Türkiye'de alkol tüketimi sonrası araç kullanma için yasal promil sınırı, 0.5 promil olarak belirlenmiştir. Bu sınır, profesyonel sürücüler ve ticari araç kullanıcıları için daha düşük olabilir. 0.5 promil ve üzerinde alkollü araç kullanmak, cezai yaptırımlara ve ehliyetinize el konulmasına yol açabilir.
1 Adet Bira Kaç Promildir? 1 bira yaklaşık olarak 33 ila 53 oranında promil değerine sahiptir. Bu promil oranı biranın 33 cl veya 50 cl olmasına göre değişiklik gösterir.
Alkolden Ehliyet Kaptırma Sicile İşler mi? Alkolden ehliyet kaptırma adli sicile işlemez ancak Emniyet Genel Müdürlüğü sistemine işlenir.
Alkollü Araç Kullanma Cezasında Asıl Araç Sahibi
Karayolları Trafik Kanunu düzenlemesi uyarınca sürücünün trafik kurallarını ihlali dolayısıyla sürücüye ilgili cezaların verilmesinin yanında araç sahibine de cezai işlem uygulanmaktadır.
Alkolmetreye Üflememe Cezası
Alkolmetre üflememek cezası 9.869 TL olarak belirlenmiştir. Para cezasının yanı sıra araç sürücülerinin sürücü belgelerinde de 2 yıl süreyle el konulmaktadır. Alkolmetre, alkollü sürücülerin tespiti için kullanılmakta olan bir cihazdır.
Türkiye'de içki satın alma ve tüketme yaşı 18'dir. 7 Ocak 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan “Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” ile, “Genç” tanımı “Onbeş ile yirmidört yaş arası dönem içinde bulunan kişi” olarak verilmiştir.
8/6/1942 tarihli ve 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu'nun 6. maddesinin beşinci fıkrasının son cümlesinde yer alan "Alkollü içkiler, 22:00 ila 06:00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz." hükmü gereğince 22.00-06.00 saatleri arasında alkol satışı yasaktır.
Genelgede yasağın gerekçesi ile ilgili de "olaylara karışan şahıslar ekseriyetle alkollü" değerlendirmesi yapılmıştı. TIKLAYIN - İstanbul'da sahiller, plajlar, parklar ve piknik alanlarında içki içmek yasaklandı; gerekçe "olaylara karışanların ekseriyetle alkollü" olması!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri