“Yazılıma nereden başlamalıyım?” sorusunun ana cevabı, statik dilleri öğrenmek ile başlar. Üst düzey mobil uygulamalar ve en iyi web site back-end'leri genellikle statik dillerden biriyle oluşturulmuştur. Java, C, Swift, C++ ve C# gibi her amaca uygun diller statik dillerdir.
Yazılımcı olmak isteyenler için ilk adım bilgisayar biliminin temellerini öğrenmektir. Bilgisayar bilimi, bilgisayarların yazılımları ve donanımları hakkında araştırma yapan ve bu araçların nasıl çalıştığını inceleyen pratik bir bilim dalıdır.
Yazılımcı olmak isteyen kişilerin bilgisayar mühendisliği ve üniversitelerin yazılım mühendisliği bölümlerini tercih etmesi gerekir. Sadece bu bölümleri tercih eden kişiler değil programcılık ve yazılım alanında kendini geliştiren kişiler de yazılımcı olabilir.
Eğer yazılımcı olmayı istiyorsanız ve üniversite okuyacaksanız tercihinizi “Yazılım Mühendisliği” ya da “Bilgisayar Mühendisliği” gibi bölümlerden yana kullanabilirsiniz. Eğer başka bir bölümden mezunsanız, sektör değiştirmek ve yazılım alanında kendinizi geliştirmek istiyorsanız da sorun değil!
Yazılım Ne Kadar Sürede Öğrenilir? Bir programlama dilinde uzmanlaşmanız, geçmiş birikiminize ve öğrenme isteğinize bağlı olarak 3-6 ay arasında sürebilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Sıfırdan bir proje üretildikten sonra yazılım daha kolay bir şekilde öğrenilebilir. Web yazılımları da en iyi şekilde proje üretilerek öğrenilir. Yazılım öğrenmek istiyorsanız temel düzeyde de olsa matematik bilginizin de olması gerekir.
Öncelikle yazılım öğrenmek için yaş konusunun çok öneminin olmadığını bilmemiz gerekir. Yani her yaştan insan, bu meslekte ilerlemek istediği sürece yazılım öğrenebilir. Dolayısıyla yaşınız ne olursa olsun bu işi öğrenmek için erken veya geç olduğunu düşünmemelisiniz.
Evet, üniversite eğitimi almadan da yazılımcı olman mümkün. Yazılımcı olmak için hangi bölüm okunmalı diye düşünüyorsan, Bilgisayar Mühendisliği ya da Yazılım Mühendisliğinde bir üniversite eğitimi güçlü bir temel sağlayabilir.
Kursa Giderek Yazılımcı Olunur mu? 4 yıllık bir üniversite yerine 3-4 ay süren hızlandırılmış bir kurs programına gitmeyi de tercih edebilirsiniz. Böyle bir kursu bitirdiğinizde başlangıç seviyesinde bir yazılımcının niteliklerine sahip olabilirsiniz.
Bilgisayar sistemleri ve yazılımları, mobil uygulama geliştirme süreçleri, web tabanlı ve gömülü sistem üretim tesislerini tasarlama alanları, sağlık alanında sağlık mühendisliği uygulamaları ve endüstriyel firmalar için yapay zekâ çözümleri üretme gibi alanlarda çalışabiliyor.
Kısaca yazılımı öğrenmek zorunda değilsiniz elbetteki yazılım öğrenmeden de mesleğinizi yapabilir veya mesleğinizi devam ettirebilirsiniz. Ancak ilerleyen yıllarda veya şu an diğer işlerden öne çıkmak istiyorsanız yazılımı bir araç olarak kullanabilirsiniz.
3. Yazılımda İlk Adım
Tavsiyem HTML ve CSS ile başlamaktır. HTML aslında yazılım dili değildir, kendisi işaretleme dilidir, fakat başlangıç için ideal ve basittir. HTML ve CSS kullanarak basit web siteleri yapın ve tasarlayın.
Yapay zeka'ya meraklı isen veya yazılıma giriş yapmak istersen Python daha doğru bir tercih olur. Bu dilde de Kotlin gibi her satır kodun sonuna ; koymazsın bu da sana hız ve debugging sırasında kolaylık sağlar. Eğer amacın para kazanmak ise Web geliştirmeye göz atabilirsin.
İlk olarak şunu söylemeliyiz ki sadece yazılım öğrenmek için İngilizce bilmeniz gerekiyor kuralı doğru değildir. Bunun bir zorunluluk olması Türkçe kaynakların az olmasından kaynaklanmaktadır. Gerçekten de yazılım öğrenmeniz için İngilizce öğrenmenize gerek yoktur.
Yazılım Mühendisliği sıralama ve Yazılım Mühendisliği puanları ile ilgili tablo sütunları aşağıdaki gibidir. Yazılım Mühendisliği Bölümü 2023 taban puanları en düşük 283,66909, en yüksek 508,36983'tür. Yazılım Mühendisliği Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 300000, en yüksek 10857'dir.
Python Developer olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Python Developer maaşı 2023 verilerine göre ortalama 33.500 TL civarındadır.
Lise veya üniversitenin ilk yıllarında bu dili kapsayan eğitimler alarak yazılım geliştirme uzmanı olma yolunda emin adımlar atabilirsiniz. Üniversite yıllarında değerlendirebileceğiniz yetenek programları ve stajlar ise yeni mezun olduğunuzda iş bulmanızı kolaylaştırır.
Çeşitli kurumların tahminlerine göre Türkiye'de 2020 yılında 170 bin yazılımcı vardı. Son yıllarda eklenenler ve yurtdışına gidenler dikkate alındığında, bugün 180 bin düzeyinde olduğu tahmin ediliyor. 2023 hedefi 500 bin idi ama talep artmasına rağmen bu hedefe ulaşmak zor görünüyor.
Bütün yazılımcılar işlerinde yüksek matematik kullanmazlar, böyle bir genelleme yanlış olur. Fakat yazılım mühendisliğinin yeni nesil uygulamalarında ve yazılım mühendisliğini okurken yüksek matematik gereklidir.
Yazılımcı olmak için üniversitelerin yazılım mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği bölümleri tercih edilmelidir. Yalnızca bu bölümleri tercih edenler değil yazılım ve programcılık alanında kendini geliştiren kişiler de yazılımcı olabilmektedir.
Alanda kendini geliştirmiş bir yazılımcı kamu ve özel sektörde kolaylıkla iş bulabilir. Nitekim yazılımcılık ve yazılım uzmanlığı geleceğin önemli mesleklerinden biridir. Yazılımcıların söz konusu görev ve sorumlulukları yerine getirebilmesi için meslekle ötüşen bazı kişisel özelliklere sahip olması gerekir.
Hiçbir şey için geç değildir.
Haftada 4-5 saat harcayarak birkaç ayda yazılımcı olmayı bekliyor. Seçtiğiniz patikada teknik becerilerinizi geliştirmek için en az 1000 saatlik bir çalışmaya hazır olmak gerekli. Bu yoğun bir çalışma ile aylarca çalışma demek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri