Yazılımcı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Yazılımcı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 33.200 TL civarındadır.
Mesleğe yeni başlayan bir yazılım mühendisinin özel sektörde alacağı en az maaş miktarı yaklaşık 5 bin 500 TL'dir. Bu miktar ortalama olarak 7 bin 200 TL'ye kadar çıkabilir. Özel sektörde alabileceği en yüksek maaş miktarı ise 8 bin 400 TL'dir.
Tüm bu etkenlere rağmen yazılım uzmanlarının ortalama günlük çalışma saatleri 8-10 saat arasında değişmektedir. Bu sürenin dönemsel olarak farklılık gösterebileceği unutulmamalıdır. SAP ABAP danışmanı olan bir yazılımcı ise günde ortalama 6-8 saat arasında çalışmaktadır.
İsviçre. Saatçilik Bankalar. çikolatalar İsviçre'nin bildiğiniz şeylerden bazıları. Yazılım mühendisleri arasında, ülke aynı zamanda dünyadaki tüm ülkeler arasında yazılım mühendislerine en yüksek ödeme yapmasıyla da bilinir. Yıllık Maaş 100.000 ABD USD 'yi geçiyor.
Çeşitli kurumların tahminlerine göre Türkiye'de 2020 yılında 170 bin yazılımcı vardı. Son yıllarda eklenenler ve yurtdışına gidenler dikkate alındığında, bugün 180 bin düzeyinde olduğu tahmin ediliyor. 2023 hedefi 500 bin idi ama talep artmasına rağmen bu hedefe ulaşmak zor görünüyor.
İlgili 42 soru bulundu
Dolayısıyla yaşınız ne olursa olsun bu işi öğrenmek için erken veya geç olduğunu düşünmemelisiniz. Buna ek olarak bir kıstas olmaması devam ederken genelde 19- 20 yaş arası gençler yazılım öğrenme konusunda daha yüksek başarılar sağlayabiliyor.
Üniversitelerin dört yıllık Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi altında bulunan Yazılım Mühendisliği bölümü, öğrencilerin sayısal puan ile tercih edebileceği bir bölüm. Yazılım Mühendisliği (Soft Engineering) yazılımlarla ilgilenen bilim dalı.
Soru: Yazılım mühendisliğinde eğitim süresi kaç yıldır? Cevap: Eğitim süresi yazılım mühendisliği programı (MTOK dahil) için 4 yıldır.
Genellikle yazılım mühendislerinin iş alanları; programcılık, test, iş analistliği, veri tabanı uzmanlığı ve proje yöneticiliğidir.
Yazılım uzmanı; bağlı olarak çalıştığı kurumun ihtiyaçlarına göre araştırma ve geliştirme çalışmaları yapan, yazılım programları tasarlayan kişidir. Bilişim çağının getirdiği teknolojik gelişmelere bağlı projeler üretir.
Yazılım mühendisliği eğitiminin süresi dört yıldır. Eğitimin ilk yılında fizik, matematik, bilgisayar programlama gibi temel dersler verilir.
Evet, üniversite eğitimi almadan da yazılımcı olman mümkün. Yazılımcı olmak için hangi bölüm okunmalı diye düşünüyorsan, Bilgisayar Mühendisliği ya da Yazılım Mühendisliğinde bir üniversite eğitimi güçlü bir temel sağlayabilir.
Yazılımcı olmak isteyen kişilerin bilgisayar mühendisliği ve üniversitelerin yazılım mühendisliği bölümlerini tercih etmesi gerekir. Sadece bu bölümleri tercih eden kişiler değil programcılık ve yazılım alanında kendini geliştiren kişiler de yazılımcı olabilir.
Bütün yazılımcılar işlerinde yüksek matematik kullanmazlar, böyle bir genelleme yanlış olur. Fakat yazılım mühendisliğinin yeni nesil uygulamalarında ve yazılım mühendisliğini okurken yüksek matematik gereklidir.
Kısaca yazılımı öğrenmek zorunda değilsiniz elbetteki yazılım öğrenmeden de mesleğinizi yapabilir veya mesleğinizi devam ettirebilirsiniz. Ancak ilerleyen yıllarda veya şu an diğer işlerden öne çıkmak istiyorsanız yazılımı bir araç olarak kullanabilirsiniz.
Hiçbir şey için geç değildir.
Cevabın nedir? Yazılım öğrenmek için başlangıç yaşı gibi bir sınır olmamakla beraber, geç kalmış olduğumuzu hissettirebilecek bir yaşta yok. Kendinizi geç kalmışlık hissinden arındırmanızı ve en kısa zamanda başlamanızı tavsiye ederim.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Gördüğü ilgi sebebiyle 1 Milyon Yazılımcı İstihdamı Projesimizi devam ettirme, önümüzdeki yıl sistemdeki eğitim sayısını 2 katına çıkarma kararı aldık." dedi.
Veri Yapısı, matematik ve fonksiyonel programlama alanlarında başarılı olan Çin, yazılım alanında en başarılı ülke olarak birinci sırada yer alıyor.
En iyi yazılımcılar hangi ülkeden çıkıyor? Bu sorunun cevabı her ne kadar değişiklik gösterse de ABD, Hindistan, Rusya, Çin, Kanada, İsrail gibi ülkeler yazılım alanında başarılı yazılımcılar yetiştirmekle bulunan ülkeler arasındadır. Bu yüzden en iyi yazılımcılar bu ülkeler arasından çıkıyor diyebiliriz.
eleman.net verilerine göre, Yazılım Mühendisi 2023 yılında ortalama 38.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Yazılım Mühendisi , Temmuz 2023 yılında ortalama 38.300 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 31.240 TL maaş alıyordu.
Pilotlar. Pilotlar, Türkiye'de ve Dünyada en yüksek maaşlara sahip kişiler olarak bilinirler. Pilotlar bir ayda maksimum 14 gün çalışırlar.Bu meslekte de maaşlar çalışılan firmaya ya da şirkete göre değişkenlik gösterir.
Yazılım Mühendisliği bölümü 4 yıllık lisans bölümüdür ve mühendislik fakültesine bağlıdır. Bölümü başarı ile tamamlayan kişilere “Yazılım Mühendisi” unvanı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri