Lavabo giderlerinden gelen kötü kokuların birçok sebebi olabilir aslında. Borularda birikip kalmış yiyecek kalıntıları, atık yağlar, lavabo sifonunun düz olması ya da çok kullanılmayan lavabo sifonundaki su birikintisinin zaman içinde koku yapması gibi nedenler, bu kokuların oluşmasının en yaygın sebeplerinden.
Lavabo kokusu karbonat ve sirke kullanılarak giderilebiliyor. Akla ilk gelen bu yöntemde öncelikle lavabo deliklerinin üzerini kapatacak şekilde yarım ya da bir su bardağı karbonat boşaltmanız gerekiyor. Ardından asidik özelliğe sahip bir miktar sirkeyi karbonatın üzerine dökerek köpürmeleri izleyebilirsiniz.
Banyoda oluşan kötü kokuların en önemli sebebi lavabo, klozet ya da jakuzi giderlerinin tıkalı olmasından kaynaklanmaktadır. Atık su giderlerinin tıkalı olması ve pis suların gerektiği gibi tahliye edilememesi banyonuzda can sıkıcı kokulara neden olabilir.
Banyo giderlerinde biriken saçlar ve kıllar zamanla kıkırdak boru içinde birikir ve sürekli ıslak ve nemli kalan bu yüzeyde kötü kokuya sebep olur. Bu koku her ne kadar lağım kaynaklı olmasa da lağım kokusuna çok yakın kokulardan bir tanesidir.
Limon suyu ile karbonatı karıştırarak gidere dökerseniz koku gider ve daha güzel bir ortam oluşur. Limon giderdeki tüm kötü kokuları emer ve o kokuların yumuşamasını sağlar. Bir süre sonra kötü koku tamamen ortadan kalkar ve doğal kokusu meydana çıkar.
İlgili 19 soru bulundu
En sık kullanılan temizleme yöntemlerinden birini beyaz sirke ve su karışımı oluşturuyor. Bu karışımı tuvaletinize döktükten sonra kokunun büyük ölçüde azaldığını fark edeceksiniz. Karbonat ve limon suyu karışımı da tuvaletteki istenmeyen kokuların giderilmesinde oldukça etkili.
Tıkanıklıkları açar: Lavabo açıcılar, lavabo ve giderlerde oluşan tıkanıklıkları etkili bir şekilde açar. Suyun akışını düzenler ve su birikintilerini önler. Kötü kokuları giderir: Koku giderici özellikleri sayesinde lavabo ve giderlerde oluşan kötü kokuları etkili bir şekilde yok eder. Ferah bir ortam sağlar.
Kimi zaman özellikle tatil dönüşleri evde lağım kokusuyla karşılaşılır. Sıcak havalarda daha çok kullanılmayan tuvaletlerden de bu kokuların yayıldığını görebiliriz. Lağım kokuları bütün lağım sisteminde bulunan maddelerin bozunmasına bağlı olarak oluşan gazlara özellikle lağım gazına bağlıdır.
ALO 181'DE HEDEF VATANDAŞ MEMNUNİYETİ
Sadece bir limonu dilimleyin ve tuvalete ya da banyonuza koyun. Limon kötü kokuları emerek aşırı kokuyu yumuşatır. Kendi doğal kokusunu salar. Aşırı derecede rahatsız eden kötü kokunun şiddetinin azaldığını fark edeceksiniz.
Sirke ile Gider Temizliği
Bakterileri öldürme özelliği ile aynı zamanda kötü kokuları gidermeye de yardımcı olur. Son yıllarda sıklıkla karşılaştığımız beyaz sirkeyi yüzey temizliği, banyo temizliği, lavoba temizliği gibi bir çok alanda kullanabilirsiniz. Sağlığa hiçbir zararı yoktur ve kullanımı çok basittir.
Çamaşır makineleri her ne kadar yüksek sıcaklıklarda temizlik yapsa da kıyafetlerde bulunan bakteri ve mikropları tamamen öldürmekte yetersiz kalabiliyor. Makinede biriken bu bakteriler zamanla kötü kokulara yol açıyor. Makinedeki oluşan kokuların bir diğer sebebi de kireçli sular.
Kanal kokusu, mikrop ve bakteriler hava solunumu problemlerine neden olmakta ve insan sağlığına zarar vermektedir.
4 tane limonun suyunu 1 bardak su ve ortalama çeyrek fincan karbonat ile karıştırın. Biraz köpürme olacaktır bu yüzden büyük bir şişe ya da kap kullanmanızı tavsiye ederiz. Köpürme dindikten sonra karışımı direkt tuvalete ve lavaboya dökebilir ya da sprey şişesine koyarak banyo spreyi gibi kullanabilirsiniz.
Naftalini marketlerden temin ederek ölçülü şekilde lavaboya koyabilirsiniz. Naftalin suyla temas ettikçe kötü kokuyu giderecektir. Kullanılmayan küvetlere naftalin ekleyip banyonun daha iyi kokmasını sağlayabilirsiniz.
Lağım kokusu atık su gider sistemindeki atıkların bozulması çürümesi ile iyice kokar. Hatta bu esnada çürüme ile ortaya lağım gazı çıkar. Bu gaza çoğu bölgede metan gazı da denilir. Lağımlar ve atık su sistemi ile bağlantılı herhangi bir sorunda kırık veya çatlakta sistemdeki gaz ve buharın dışarı kaçması muhtemeldir.
Su ve kanal ile ilgili konularda görüş, öneri ve şikayetleriniz için ALO 185'e günün her saati bildirebilirsiniz.
Özellikle de yaz aylarında daha az kullanılan tuvaletlerde, bu kokuların yayıldığını daha sık görürüz. Lağım kokusu atık su gider sistemindeki atıkların bozulması ve çürümesi ile iyice kokar. Hatta bu esnada çürüme ile ortaya lağım gazı çıkar. Bu gaza çoğu bölgede metan gazı da denilir.
Riskli binalar nasıl tespit edilecek, yıkımdan sonra vatandaş nerede kalacak, kira yardımı kimlere yapılacak, hacizli dairelerin durumu, kredi vermesi süreci nasıl işleyecek? Bu ve buna benzer birçok sorunun cevabını vatandaşlarımız bu hat aracılığı ile öğrenmiş oluyor.
Gider borularında kaçak olması lağım kokularının eve dolmasına neden olur. Uzun süre kullanılmayan giderlerde su kalmadığından kötü koklara neden olabilmektedir. Borunun U bölümünde biriken bir miktar su lağımdan ve atık su gider borularından gelen kokuların eve dolmasını engeller.
Bizim musluk sularımızda ise ucuz olması ve etkisinin daha uzun sürmesi nedeniyle klorlama kullanılmaktadır. Dezenfekte edilmemiş suyun içerisinde bulunan doğal ve sentetik organik bileşenler, klorla bir araya geldiklerinde THM (trihalometan) oluşumuna sebep olurlar.
İçindeki faydalı bakteriler foseptik tankınızın veya lağım çukurun yaydığı kokuyu keser ve aynı zamanda hem organik (doğal) hem inorganik (kimyasal) atıkları bertaraf eder. Ürün sayesinde kokudan kurtulmuş ve foseptik sisteminizin bakım ve masraf ihtiyacını azaltmış olacaksınız.
Porçöz lavabo açıcı jel, plastik ve pvc borularda kullanıma uygundur. Hem lavaboda hem de küvetlerde kullanılabilen porçöz, birikintiler nedeniyle oluşan kötü kokunun da uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
Karbonat ve Sirke
Özelikle lavabodaki deliklerin üzerini kapatacak miktarda karbonat dökün. Ardından sirkeyi karbonatın üzerine dökün ve köpürmesine izin verin. Bu karışımı 15 dakika beklettikten sonra, lavabonun içine sıcak su boşaltın. Bu sayede lavabo tahliye boruları temizlenecektir.
Lavabo açıcılar, doğru zamanda ve doğru miktarda kullanıldığında son derede etkili kimyasal ürünlerdir. Ancak aşırı kullanım aynı zamanda gider borularında tahribatlara ve deformasyona neden olabilir. Bu gibi durumda borular çatlar, aşınır ve tamamen kullanılamaz hale gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri