Eskişehir'in en ünlü yerlerinden birisi Tarihi Odunpazarı Evleri'dir. Eşsiz bir görünüme sahip olan evlerin ilgi çektiği bilinmektedir. Yaklaşık olarak 300 yıllık bir geçmişe sahip olan evler şehir için çok önemlidir. Çünkü Odunpazarı Evleri dünya çapında büyük bir üne sahiptir.
Eski çağlardan beri Anadolu'nun buğday ambarı olarak bilinen Eskişehir, unla yapılan yemekleriyle ünlü. Haşhaşın kullanımı çok yaygın. Haşhaşlı, cevizli ekmek ve haşhaşlı bükme meşhur. Balkan ve Kafkas göçmenlerinin mutfağı şehir mutfağını büyük ölçüde etkilemiştir.
Odunpazarı Evleri Hakkında
Bir kısmı hala daha konut olarak kullanılıyor, ancak büyük çoğunluğu ufak dükkanlar, müze, kafe, restoran ve butik otel olarak hizmet veriyor. Genellikle Türkmen izleri taşıyan Odunpazarı Evleri, Osmanlı ve Türkmen yerleşim biçimlerini en iyi şekilde yansıtıyor.
Eskişehir'in meşhur tatlıları olan met ve nuga helvası; un, sıvı yağ, limon ve şekerin lezzetli bir kombinasyonudur. Kastamonu helvasına benzeyen met helvası, kendine has lezzeti ile, Eskişehir'e gelindiğinde mutlaka denenmesi gereken bir tatlıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Konutlar genelde bir sofa ve etrafındaki odalardan oluşmaktadır. Çok katlı konutlarda zemin kat, mutfak, depo gibi servis hizmetlerine ayrılmış olup, yaşam üst katta sürmektedir. Konutların ön cephelerindeki iki tarafa pencereli köşe odası, daha büyük ve önemlidir.
İster Eskişehir ister Odunpazarı olsun, eğer buralara geldiyseniz başta çiğ börek, balaban köfte, met helva ve kış aylarında boza tatmadan gitmeyin. Özel olarak da hamur işlerinden göbete ve tavşan güveci tadılabilir.
Bunlardan en meşhur ilçesi Odunpazarı ilçesidir. Tarihi çarşısı ve doğal güzellikleri ile ünlüdür. Buradan çok çeşitli hediyelik; anahtarlık, magnet, cam objeler, cüzdan, takı, kupa, ayna, biblo, çini ürünler gibi eşyalar alabilirsiniz.
Sakarya Vadisinin İlçemiz sınırları içerisinde kalan bölümünde ise kavak ve söğüt ağaçları yanında büyük bir kısmını dut, kayısı, zerdali, armut, erik, nar, incir, üzüm, zeytin ağaçları bulunmaktadır. Mihalgazi: Rakımı 200 metre, yüzölçümü 131 km2 dir.
Eskişehir'de marul, ıspanak, patlıcan, domates, salatalık, biber, taze soğan, armut, elma, vişne, kayısı, badem, dut, karpuz, kavun, buğday, arpa, çavdar, yulaf, ayçiçeği, patates ve şeker pancarı yetişir.
İskenderle kapışır: Balaban köfte
Şehrin en ünlü ve lezzetli yemeklerinden olan balaban köfte, minik kareler şeklinde kesilen pidelerin kemik suyu ile ıslatılması, üzerine domatesli bir sos, yoğurt ve tereyağ gezdirilmesi ve son olarak ızgara köftelerin eklenmesiyle oluşuyor.
Pazartesi hariç her gün 10.00 – 17.30 arası açık olan müzeye giriş ücreti tam 5 TL, indirimli ise 2 TL'dir.
Odunpazarı Perşembe Pazarı - 216 ziyaretçidan 1 tavsiye.
Restorant içerisinde küver ücreti alındığını belirtelim. Ayrıca sabahları serpme kahvaltı hizmetide veriliyor. Kahve ve nargile keyfi için park içerisinde bulunan Araff Lounge & Hookah tercih edilebilir.
OSMANLI EVİ
Döneminde "Yeşil Efendi Konağı" olarak bilinen Osmanlı Evi, 1880- 1892 yılları arasında Odunpazarı'nın sayılı zenginlerinden Yeşil Efendi tarafından, tek çatı altında çift çıkmalı, ikiz konak olarak yaptırılmış.
Odunpazarı nüfusu 2021 yılına göre 419.114'tür.
Türkiye genelinde 1994 yılından bugüne 78 doğal ve kültürel varlığın UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer aldığını belirterek, "Eskişehir Odunpazarı Tarihi Kent Merkezi de bunlardan birisi.
Bolu şehrinde yiyebileceğiniz yöresel yemekler arasında; Ovmaç Çorbası, Abant Kebabı, Mengen Pilavı, Kaldırık Dolması, Paşa Pilavı, Keş, Bolu Köftesi, Bakla Çullaması, Keşli Cevizli Erişte, Kedi Batmaz, Kabaklı Gözleme, Çantıklı Pide ve Bolubeyi Tatlısı yer almaktadır.
DOĞRU YAZILIŞI RESTORANT MI, RESTORAN MI? Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre bu kelime ''restoran'' olarak yazılmalıdır.
Yemekler arasında Sivrihisar'ın meşhur dövme sucuğu, Sivrihisar sarması, kalem dolması, güveç, ballı gözleme ve suböreği en çok tercih edilenlerdendir. Bölgenin arabaşı ve bamya çorbası da çok meşhur ve lezzetlidir. Yöresel tatlılar arasında patlıcan reçeli, muska baklava ve Sivrihisar pekmezi en ünlülerindendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri