Roka, Şubat, Haziran, Temmuz, Mart, Nisan, Ekim, Kasım ve Eylül aylarında ekimi yapılan bir bitkidir. Çok sıcak ve çok soğuk yerlerde ve bölgelerde değil daha çok ılık yerlerde yetişirler. Roka yetişmesi için toprağın ortalama sıcaklığı 18 derece olması gerekir.
➢ Rokanın ekim zamanı toprak ısısının 18 derece olduğu zamandır. ➢ Rokanın çimlenme süresi ise 6 veya 8 gün arasındadır. ➢ Roka tohumunun dikim sıklığını sıra arası 20 cm olurken sıra üzeri 1 ve 2 cm olmalıdır. ➢ Rokanın ekim ayları; Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos olarak bilinmektedir.
Yeterli nem ve sıcaklık değerlerine ulaşıldığında, roka tohumunun ekiminin ardından ortalama 30-40 gün sonra, rokalar hasat olgunluğuna erişiyor.
Bunun yanında bitkiyi şiddetli rüzgar ve esintilerden korumanız da büyük önem taşıyor. Zira roka, hem aşırı sıcaklardan hem de aşırı soğuklardan hoşlanmayan bir bitki, bizden söylemesi.
Roka iklim koşullarına göre sonbahardan ilkbahara kadar ekilebilir ve birkaç ay boyunca yapraklarından ve gövdesinden istifade edilebilen bir yeşillik bitkisidir.
İlgili 17 soru bulundu
Her mevsimde yetişenler
Dereotu, marul, maydanoz, nane, roka, tere, pazı, yeşil soğan gibi sebzeler dört mevsim boyunca yetişir.
Roka, hızlı bir şekilde büyüdüğü ve yeşilliklerin çoğundan daha cesur bir tada sahip olduğu için genellikle mesulün tohum karışımlarında bulunur. İlkbahar veya sonbahar başında ekimi yapılır ve 6 ila 8 hafta sonra genç yaprakları hasat edebilirsiniz.
Kan pıhtılaşması sorunu olan kişiler: Roka, K vitamini açısından zengin bir sebzedir ve kanın pıhtılaşmasını artırabilir. Tiroid problemleri olan kişiler: Roka, yüksek miktarda iyot içerir. Bu nedenle, tiroid problemleri olan kişiler için yan etki oluşturabilir.
Marul, roka, maydanoz, dereotu gibi yeşillik çeşitleri suyu ve azotlu gübreyi çok sever. Hasat öncesi ve zamanı verilen potasyumlu gübre ise dayanıklılık ve lezzet sağlar.
İnsan sağlığına ve cilt sağlığına iyi gelen rokanın bilinen güçlü bir yan etkisi yoktur. Her bitkide olduğu gibi rokanın da fazla tüketilmemesine dikkat edilmelidir. Fazla tüketildiğinde tansiyonun hızlı bir şekilde yükselmesine yol açar. Roka bitkisinin içerisinde yüksek miktarda mineral bulunur.
Tohum ekimi: Roka tohumları, doğrudan açılan çukurlara veya yüzey ekimi yöntemi ile toprağa ekilebilir. Tohumlar yaklaşık 1 cm derinliğe ekilir ve üzerleri toprakla hafifçe örtülür. Eğer bir arada çok sayıda roka yetiştirmeyi planlıyorsanız, bitkiler arasında en az 15-20 cm mesafe bırakmanız önerilir.
Roka ekolojik koşullara çok duyarlı bir sebzedir. Sıcaklığın 10 °C'nin altına düşmesi halinde Roka tohumların çimlenmesi ve bitki gelişimi yavaşlar. Bu koşullarda sebze olarak değerlendirilen yaprakların aromatik madde oranı artar ve yeme kalitesi bozulur.
Maydanoz sulak olan, humuslu ve rutubetli ortamları sevmektedir. Bu sebeple maydanoz tohumunun suyu eksik edilmemelidir. Fakat sularken aşırıya da kaçılmamalıdır. Az miktarda her gün sulama yapılabilir.
Roka Salatası Yapmanız İçin Nedenler
Bilimsel ismi “Eruca vesicaria” olan roka, lahana ve brokoli gibi turpgiller ailesinden gelen bir sebzedir. Roka bitkisi yaşlandıkça yaprakları daha da acılaşır. Rokanın tohumları ise preslenerek yağı çıkarılabilir. Yabani hali ise daha çok acı bir tada sahiptir.
Filizler 2-7 günlük çok daha kısa bir büyüme döngüsüne sahiptir, oysa mikro yeşillikler genellikle bitkinin ilk gerçek yaprakları ortaya çıktıktan sonra çimlenmeden 7-21 gün sonra hasat edilir.
Çimlenmesini 21 günde tamamlamaktadır. Yetiştiricilikte tarla seçimi çok önemlidir. Maydanoz üretimi yapılacak tarla tek ve çok yıllık yabancı otlardan mutlaka temiz olmalıdır. Üretim yapılacak tarla mümkünse 1-2 yıl önceden maydanoz üretimine hazırlanmalıdır.
Konumlandırma: Roka saksısını, doğrudan güneş ışığı almayan, yarı gölge ortamlarda verimli bir şekilde yetiştirebilirsiniz. Balkonların gölge alanları, roka yetiştiriciliği için uygundur. Ancak bitkiyi şiddetli rüzgar ve esintilerden korumaya da dikkat edin.
Besin maddeleri bakımından kümes hayvanları gübreleri en zengin, sığır gübresi ise en fakirdir. At ve koyun gübreleri ise bunların arasında yer almaktadır. Koyun ve tavuktan elde edilen ahır gübrelerinin besin maddesi kapsamı, sığır ve beygirden elde edilen gübrelere oranla daha yüksektir.
Taban gübrelemesi, ekim veya dikimin hemen öncesinde yapılabildiği gibi ekim/dikim sırasında da gerçekleştirilebiliyor. Elle veya mibzerle taban gübresi atılabiliyor.
Hipertansiyona karşı en iyi besinler arasında roka da yer almaktadır. Roka yüksek tansiyonu dengeler. Bu yüzden tansiyonu yükseltmez, yüksek tansiyonu düşürebilir. Rokayı taze ya da pişirilmiş şekilde tüketebilirsiniz.
Ayrıca rokanın üstüne limon sıkıp yemek diyet yapanların kalori kaybına da yardımcı olur. Özellikle bazı diyet listelerinde sabahları sınırsız yeşillik olduğunda roka yiyebilir hatta üzerine de limon sıkarak rokayı daha lezzetli hale getirebilirsiniz.
Roka içerdiği esanslar ile çok güzel doygunluk sağlıyor. Su oranı oldukça yüksek olduğu için dolaşımı dengeliyor ve idrar yapımını kolaylaştırıyor. Maydonoz gibi vücuttaki ödemi şişkinliği indirmeyi de kolaylaştırıyor. Kış aylarında domates ve salatalığın yerine gönül rahatlığı ile roka salatasını koyun.
Çok tercih edilen basit ve etkili bir diğer saklama yöntemi ise kavanozlamaktır. Bu yöntem daha çok taze nane, dereotu, maydanoz, roka gibi yeşillikler için kullanılır. Bu yeşillikleri saplarının ucundan kesip ayıkladıktan sonra yıkamadan bir havlu kağıdın üzerine serin.
Roka olası zararlıları, yapraklarda delik şeklinde iz bırakan, turpgillerden ve lahana güvesidir. Ayrıca zararlı hasarı önlemek için, fidelerin örtülmesi, bitkilerin külden serpilmesi tavsiye edilir.
✓ Çimlenme ve bitki gelişimi 10 °C'nin altına yavaşlar. ✓ Sıcaklık sınırı 10-25 °C arasındadır. ✓ Yüksek sıcaklıklar yapraktaki aromatik maddelerin yapısının bozulmasına ve erken çiçeklenmeye neden olur. ✓ Uzun gün ve sıcaklık çiçeklenmeyi uyarır. ✓ Nemden hoşlanır. Nem düşüklüğü yaprak kalitesini bozar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri