Alan yazın taraması bir bilim dalının çeşitli konularında yazılmış eserlerin tümüne ulaşmak için mevcut bilgi kaynaklarının gözden geçirilmesi ve ilgili yayınlara ulaşılması işidir.
Bilimsel bir araştırmada alanyazın (literatür) taraması, Araştırmacının ilgilendiği konuya ilişkin bilgileri, kuramsal bir zeminde yorumlayarak, bilimsel bir yayın havuzu oluşturması sürecidir.
Literatür taraması, belirli bir konudaki akademik kaynakların bir araştırmasından ibarettir ve mevcut bilgilere genel bir bakış sağlamayı, mevcut araştırmadaki ilgili teorileri, yöntemleri ve boşlukları tartışmayı amaçlamaktadır.
Genel olarak amaç, çalışmanın hangi bağlamda yürüyeceğinin ve özellikle süregelen çalışmalardan sentez yoluyla hangi boşlukların doldurulmak üzere hedef alındığının gösterilmesidir. Yapılan taramanın derinliği de yapılacak çalışmanın tipine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Ayrıca, alanyazın taramasında, konuyla ilgili bilimsel çalışmaları bulmak için kullanılır. Scispace AI Bilimsel araştırmaları bulmak, okumak ve analiz etmek için kullanılan bir yapay zekâ platformudur. Alanyazın taraması sırasında, konuyla ilgili bilimsel çalışmaları bulmak ve analiz etmek için kullanılır.
İlgili 40 soru bulundu
tdk'nın büyük türkçe sözlüğüne göre böyle bir söz / sözcük / kelime yoktur. tez yazarken üniversite hocalarımın sürekli bahsettiği, kullandığı ''alanyazın'' sözüne ilginç bir şekilde tdk'da rastlanmamaktadır. çoğu kaynakta alanyazın yerine literatür sözü daha çok kullanılmaktadır.
Alan tarama, yeryüzündeki metaller, su yatakları ve yeraltı boşluklarını tespit etmek için kullanılan ileri teknoloji bir yöntemdir. Uzun süre toprak altında kalan metaller, kendilerine özgü bir enerji frekansı yayarak, bu enerjiyi yeraltından yeryüzüne doğru 45 derecelik bir açı ile iletmektedir.
Sistematik literatür taraması, araştırılacak konuyla ilgili uygun arama terimlerinin bir araya getirilerek ve araştırmanızın dayandırıldığı kanıtları sağlayan arama geçmişinizin yapısını içeren bir veri tabanında (Pubmed gibi) yapılan bir literatür taramasıdır.
Literatür taramasıyla, konuya ilişkin kaynaklar/dokümanlar tespit edilir ve toplanır. Literatür taramasına bibliyografik mahiyetteki eserlerden başlanmalıdır. Bu amaçla konuya ilişkin bütün tez, kitap ve makaleler ile bunların kaynaklar, referanslar ve bibliyografya bölümleri ve internet kullanılabilir.
Literatür Taraması Yapılmazsa Ne Olur? Yapılmama gibi bir durumu kesinlikle olmaz, zorunlu yapılması gereken aşamaların başında gelir. Yeterli düzeyde bile yapılmadığı takdirde, zemini sağlam olmayan bir çalışma yapılmış olur. O nedenle hassasiyetle ele alınmalı ve dikkat ile yapılmalıdır.
Konuyla ilgili literatür taraması yapmak neden önemlidir? ➢Literatür taraması, konunun anlaşılmasını sağlar. taraması veya doküman incelemesi metotlarına dayanan araştırmalarda, konuya ilişkin kaynaklar/dokümanlar tespit edilir ve toplanır. Var olan kaynak ve belgeleri inceleyerek veri toplamaya literatür tarama denir.
Sistematik literatür taraması, mevcut çalışmaların incelenmesi ile sonuç ve bulguların sistematik, şeffaf ve yeniden üretilebilecek şekilde sentezlenerek ortaya konmasında etkili bir araştırma metodolojisi olarak kabul edilmektedir.
Literatür taraması nasıl yapılır sizler için şöyle maddeledik; Hakemli dergilerin taranması: Bu tarama işlemi için günümüzde hakemli dergilerin en çok barındırıldığı sciencedirect, scopus, wiley online library, springer, google akademik, ulakbim gibi siteler incelenebilir.
Araştırmanın giriş bölümünde araştırma sorunu belirlenir ve sınırlanır, ayrıca araştırma amaçları denence ya da soru olarak ifade edilir. Daha sonra, sorunla ilgili alanyazın taranır ve sonuçları sunulur. çerçevesinin oluşturulmasında hem de bulguların tartışılmasında önemli işlevler görür.
Bir araştırma problemi için, genellikle, iki tür kaynak vardır. Bunlardan biri kavramsal yazını içeren kitap vb'leri, ötekiler ise araştırma yazınını oluşturan ilgili araştırma raporlarıdır (Fox, 1969, s. 35). İlgili kaynakları taramanın amacı, araştırma için genel bir çerçeve oluşturmaktır.
a. Nitel Araştırma; gözlem, görüşme ve doküman analizi (literatür tarama) gibi nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırma olarak tanımlanabilir.
Literatür taraması nedir? Literatür taraması, ilgili bilimsel kaynakların (kitaplar, dergi makaleleri ve tezler gibi) taranmasıdır belirli bir konu veya araştırma sorusuyla . Çalışmanızı mevcut bilgilerle ilişkili olarak konumlandırmak için genellikle bir tezin, tezin veya araştırma makalesinin parçası olarak yazılır.
Sistematik derlemeler genellikle incelenen araştırmalardaki verileri bir araya getirmek için istatistiksel yöntemler ve yeni istatistiksel sonuçlara ulaşmak için toplanan verileri kullanıyor. Buna meta-analiz adı verilir. Meta analizleri, sistematik derlemelerin alt kümesi olarak düşünebiliriz.
Sistematik derleme, belli bir konuda hazırlanmış araştırma sorusuna yanıt bulmak için, belirlenmiş kriterlere uygun olarak o alanda yayınlanmış orijinal çalışmaların sistemli ve yan tutmadan taranması, bulunan çalışmaların geçerliğinin değerlendirilmesi ve sentezlenerek birleştirilmesidir.
Derleme merak edilen bir konuda gerçekleştirilmek istenen bir amaç doğrultusunda, var olan geçerli ve güvenilir bilgilerin toplanarak sistemli olarak düzenlenmesiyle çok yönlü bilgi birikimi sağlamak için bir ya da daha fazla kişi tarafından hazırlanan yazılı metindir.
Gizli eşyaları iyon sahası yardımı ile ölçer. Bu tespit yöntemi ile sadece uzun zaman yerin altında gömülü olan tarihi eserleri 600 metreden bulabilirsiniz. İyonic özelliği diğer alt model tarama cihazlarından 100 kat daha etkilidir. Böylece aranılan nesneyi bulmak saniyeler alır ve hiç zorlanmazsınız.
En iyi alan tarama cihazı kullanıcının arama amacı, bütçesi ve tecrübesine bağlı olarak değişmektedir. Fakat kullanıcılardan aldığımız geri dönüşlere göre hem kullanım kolaylığı hem de yüksek performansı ile en iyi alan tarama cihazı'nın Myra Alan Tarama cihazı olduğunu söyleyebiliriz.
Alan tarama cihazları bakır veya pirinç çubuklardan oluşmaktadır bunlar eğer bir manyetik alan oluşturan kutuya bağlı değillerse insan vücudundaki manyetik alandan faydalanarak güç alırlar bir alan tarama çubuğu'nun frekansı yakalaması ile o yöne hareket eden Antenleri bize yakalamış olduğu frekansın hangi yönde ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri