Koyu Renk Giysilerdeki Çamaşır Suyu Lekeleri İçin İzopropil Alkol Kullanın. En sevdiğiniz gömleğinize veya kot pantolonunuza çamaşır suyu bulaştığında, yıkayarak geçmediyse, nötralize etme yöntemini uygulayın. Ardından daha küçük lekeli alanlar için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Lekeli kıyafetinizi yere serin ve metil alkole batırdığınız pamuğu lekenin üzerine sürün. Bu şekilde bir gece beklettikten sonra çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Yıkarken düşük sıcaklıkları tercih etmeniz gerektiğini de unutmayın.
Pamuk yardımıyla metil alkolü alın ve çamaşır lekesi olan bölgeye pamuğu sürün. Tüm lekeli yüzeye metil alkol sürdükten sonra 1 gece beklemesini sağlayın. Verilen süre geçtiğinde, kıyafetinizi düşük derecede yıkayın. Bu yöntem sayesinde en sevdiğiniz kıyafetlerinizi çamaşır suyu lekesinden kurtarmış olacaksınız.
Aseton kimyasal bir ürün olduğu için çamaşır suyunu çıkarır. Bunun için bir pamuk ya da beze aseton dökmek gerekir. Sonrasında bunu çamaşır suyu lekesinin olduğu yere koymak ve bir süre bekledikten sonra yumuşak hareketler ile silmek gerekir.
Öncelikle çamaşır suyu dökülen alanı soğuk suyla yıkayın. Bir miktar karbonatı suyla karıştırarak kalın bir macun elde edin. Bu elde ettiğiniz macunu lekeli kısımlara aynı oranda sürün. Kuruduktan sonra eski bir diş fırçası yardımıyla karbonatı lekeden arındırın.
İlgili 28 soru bulundu
Sirke içerisinde bulunan asit, bölgede bulunan çamaşır suyunu yok edecektir. Çamaşır suyu lekesi konusunda oldukça etkili bir ürün olan beyaz sirke, kumaş üzerinde herhangi bir etkiye neden olmaz. Ancak bu durum beyaz sirke için geçerlidir.
Örneğin sirke, limon suyu, kabartma tozu, tuz, karbonat, gliserin gibi ürünler kıyafetlerdeki lekelerin çıkarılmasında kullanılabilir. Sirke, özellikle suda eriyen lekeleri çıkarmada çok etkilidir. Limon suyu ise lekenin türüne göre farklı şekillerde kullanılabilir.
Az miktarda suyun içerisine karbonat ekleyin ve diş macunu kıvamına getirin. Çamaşır suyu lekesinin olduğu bölgeye, bu karışımı sürün ve kuruyana kadar bekletin. 15 dakika bekledikten sonra, temiz bir fırça yardımıyla lekeli bölgeyi çitileyin.
Ne yazık ki çamaşır suyu lekesi kalıcıdır. Çamaşır suyu bir kumaşla temas ettiğinde leke, kumaştan rengin veya boyanın çıkmasına neden olur. Çamaşır suyu lekelerini çıkarmak söz konusu olduğunda, uygulamanız gereken yaklaşım, lekeyi çıkarmak yerine kaybolan rengi geri kazandırmaktır.
Kolonya Çamaşır Suyu Lekesini Çıkarır mı? Kolonyaların içeriğinde genellikle etil alkol bulunur. Etil alkol ise çamaşır suyunu çıkarma noktasında etkili değildir. Ancak içeriğinde etil alkol yerine daha ucuz olduğu için metil alkol bulunuyorsa çamaşır suyu lekesini giderme noktasında işe yarayabilir.
Siyah giysilerden çamaşır suyunu çıkarmak açık renklere göre daha kolaydır. Bunun nedeni kumaşı daha etkili bir şekilde boyayabilmenizdir. Bu noktada çamaşır suyu lekesini tamamen kapatmak için bir çamaşır kalemi veya kumaş boyası kullanabilirsiniz.
Çamaşır suyu lekesi gizlemek için bize giysi ile aynı renk toz kumaş boyası ve buz yeterlidir. Ardından kumaş boyama için sabitleyici de kullanacağız. Boyama işleminin uzun ömürlü olmasını sağlamak adına.
Renksiz alkol, daha çok küçük çamaşır suyu lekelerinde ya da koyu renkli kumaşlarda işe yarar çünkü alkol, kumaşlardaki boyayı seyrelterek beyazlayan kısma yeniden dağıtır.
Bilindiği üzere çamaşır suyu lekesi tekrar yıkamayla ya da kuru temizleme ile çözebileceğiniz bir leke problemi değil. Çamaşır suyu, bulaştığı yerde kimyasal değişimler yaratarak kumaşın renginde hoş olmayan değişimlere sebep olur.
Renkli elbiseden leke nasıl çıkar
Ürünü lekenin üzerinde 5 dakikadan fazla bekletmeyin. Suya Bastırma - 4 litre suya (en fazla 40°C) bir ölçek Vanish Kosla Multipower dökün. Renklilerinizi en fazla 1 saat bu su içerisinde bekletin. Beyazlarınızı en fazla 6 saat bu su içerisinde bekletin.
Elinize aldığınız bir miktar pamuğu, kabın içindeki alkole batırın. Alkollü pamuğu çamaşır suyu bulaşmış olan bölgeye sürün. Herhangi bir işlem yapmadan 24 saat bekleyin. Söz konusu sürenin geçmesini müteakip çamaşır suyu lekelerinin kıyafet ya da halıdan arındığını görebilirsiniz.
Çamaşır suyunu yalnızca beyaz giysiler için kullanmanız gerekir. Renkli giysilerin çamaşır suyu ile temas etmesi halinde renginin değişmesi kaçınılmazdır. Beyaz giysiler için çamaşır suyu kullanımı sürecinde ise çamaşır suyu doğrudan giysinin üzerine dökülmemelidir.
Çamaşırları bir lavaboda veya leğende soğuk suyla ıslatın. Lekeleri kalıp sabun ile ovun. El yıkama çamaşır prosedürlerini kullanarak sabunu kullanın. Birkaç kez durulayın ve lekeyi kontrol edin.
-Aseton solvent benzeri boya çıkarıcıdır ve kumaş boyalarını çıkarmada oldukça etkilidir. Pamuklu çubuğa aseton döküp kumaş boyasına sürerek silin. -Evde sirkeyle kumaştaki boyanın çıkarılmasına yardımcı olur. Sirke asidik sıvı olduğundan lekeleri hızlı söker.
Aşındırıcı bir bileşen olan silika içeren diş macunu, dişlerinizin yüzeyini ovalayarak dış lekeleri giderir. Hidrojen peroksit içeren ürünler beyazlatıcı özelliği ile iç lekeleri beyazlatabilir.
Bu nedenle mermere çamaşır suyu kullanımı yerine asidik ve bazik yapılı temizleyicilerden vazgeçerek nötr temizleyiciler tercih etmek gerekir. Bu tür temizleyiciler günümüzde marketlerde, temizlik malzemesi satışı gerçekleştirilen işletmelerde ve internet satışlarında tüm markalar tarafından sunulmaktadır.
Dişlerin sağlıklı ve estetik görünümü için kullanılan diş macunları, farklı alanlar üzerinde kirece benzeyen lekelere sebep olabiliyor. Özellikle kumaş yüzeylerde kendisini gösteren diş macunu lekeleri kolay çıkarılabilen lekeler arasında yer alıyor.
Karbonat ve sirke
Karbonat bazik, sirke asidiktir ve karbonat ile sirkeyi bir araya getirdiğinizde çoğunlukla sodyum asetat elde edersiniz. Ayrıca tek olarak gösterdikleri etki de yok olur. Ayrıca sirke, karbonatın fazla köpürmesine neden olur. Kapalı bir kapta saklanırsa bu karışım patlayabilir.
Karbonatı bir bardak suda çözdürdüğünüzde ter ve kusmuk lekelerinde etki sağlayabilirsin. Bunun yanında kırmızı şarap lekesi gibi zorlu lekeleri çıkarmak için mısır unu ve bebek pudrasını karıştırıp bir macun elde edebilir ve uygulayabilirsin.
İşe yaramadığı leke, kullanılmadığı alan yok: Tuz
Aynı zamanda kan ve ter lekesi gibi zorlu lekeler için de tuzu kullanabilirsiniz. Soğuk suyun içine bolca tuz ekleyip karıştırın. Ardından lekeli kıyafetlerinizi bu suyun içinde en az 2 saat bekletin ve çamaşır makinesinde yıkayın. İşte bu kadar!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri