Diğer Üniversite sınavlarına göre YDS daha uzun süreli kullanım imkanı tanımaktadır. ÖSYM mevzuatı üzerinden bakıldığı zaman, geçerli olan birçok farklı kurum adına YDS puanı 5 yıl boyunca kullanılabilmektedir.
Yabancı dil sınav sonuçları sınav tarihinden itibaren beş yıl süre ile geçerlidir.
Yabancı dil sınavları, sınavın yapıldığı tarihten itibaren beş yıl süreyle geçerlidir. Bu sürenin bitiminde sınava girmeyenlerin yabancı dil seviyeleri bir alt düzeye inmiş sayılır, (C) düzeyinde olanların yabancı dil tazminatları kesilir.
Bu nedenle adayların başvuru yapacakları üniversitelerin ilgili duyurularını takip etmeleri gerekmektedir. Dil tazminatı için YDS geçerlilik süresi ise 5 yıldır.
YÖKDİL puanının geçerlilik süresi ne kadardır? Yüksek lisans ve doktora başvurularında kullanılacak puanın geçerlik süresi 5 yıldır. Öğretim üyeleri ile doçentlik başvurularında YÖKDİL puanının aynen YDS gibi belirli bir zaman sınırlaması bulunmamaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Sınav sonuçlarına ilişkin kılavuzda yer alan bu süre doğrultusunda, birçok öğrenci farklı yıllarda daha önce elde ettikleri puanı 5 yıl boyunca kullanabilmektedir. Yani 5 yıl boyunca 5 defa hakları olduğunu söylemek mümkün. Tabii ayrıca öğrenciler dilerlerse bu 5 yıl içerisinde sınava girebilirler.
Soru tipleri arasındaki iki fark bulunmaktadır; YDS'de diyalog tamamlama ve anlamca en yakın cümleyi bulma bölümleri varken, YÖKDİL'de ise bu bölümler bulunmamaktadır. 80 sorudan oluşan YDS ve YÖKDİL zorluk derecesi anlamında farklılık göstermektedir. YDS soruları YÖKDİL ile mukayese edildiğinde daha zordur.
YABANCI DİL
Yabancı dil bilgisi okuma, yazma, konuşma, dinleme becerileri olarak ayrı şekilde derecelendirilmelidir. Varsa sınav puanı eklenebilir. (IELTS, TOEFL, YDS vb.)
ÖSYM tarafından yapılan birçok sınavda 4 yanlışın 1 doğruyu götürmesi uygulaması YDS sınavında yoktur. YDS de her sorunun değeri 1,25 puandır. Örneğin sınavdan 65 alması gereken bir adayın 52 net yapması gerekmektedir.
* YDS daha çok akademik alanlarda geçerli bir sınavken YÖKDİL daha çok kurumsal alanlarda geçerli olan bir sınav. * YÖKDİL sınavında dil seviyeleri bulunmaz. YDS'de ise A, B, C, D ve E şeklinde 5 adet dil seviyesi bulunur. * YDS, KPSS A grubu için geçerli iken YÖKDİ, KPSS A grubu için geçerli olmaz.
56 doğru 70 puan getirir. 60 doğru 75 puan getirir. 64 doğru 80 puan getirir.
YDS / e-YDS puanı nerelerde kullanılır? YDS puanı yüksek lisans, lisans, doçentlik sınavlarında başta olmak üzere; KPSS A grubu öğretmenlik sınavında dil puanı hesaplanırken, yurt dışı üniversitelerde okuyup Türkiye'de denklik alınırken; memuriyette dil tazminatı alınırken YDS / e-YDS sonuçları kullanılmaktadır.
KPSS sınavından 96 puan ve üzerinde puan alan memurlar için örnek olarak 500 TL gibi bir yabancı dil tazminatı ödemesi yapılır. KPSS sınavından 80 ila 89 arasında puan alan memurlar için örnek olarak 358 TL gibi bir yabancı dil tazminatı ödemesi yapılır.
Bu değişiklikle adaylar 3 ayda bir kez olmak üzere yılda 4 defa sınava girebilecek. E-YDS'ye katılmak isteyen bir aday, son 3 ay içerisinde aynı dilden sadece bir kez sınava girmek için sınav ücreti ödeyebilir.
Yüksek lisans başvurularında;
-Türkçe yüksek lisans programlarına başvuracak adayların YDS' den en az 50 ya da ÖSYM tarafından YDS' ye eşdeğer kabul edilen diğer yabancı dil sınavlarından en az 50 ye denk gelen bir puan almış olmaları gerekir.
a) Adayın sınava girdiği tarihten itibaren YÖKDİL ve YDS puanlarının geçerlilik süresi beş yıl, İYS puanının geçerlilik süresi iki yıldır. Lisansüstü programa başvurulan tarihte geçerlik süresinin dolmamış olması gerekir.
YDS'den 80 almak için 4000-5000 kelime bilinmesi gerekir. Bu nedenle sürekli olarak kelime tekrarı yaparak kelimeleri unutmadan hatırlanma açısından önemli olacaktır.
YDS Zor mu? YDS sınavı, yeterli İngilizce bilgiye sahipsen hiç zor değil. YDS, en basit tanımıyla İngilizce anlama becerini ölçen bir sınav. Güncel sınav programına göre sana 80 soru soruluyor ve bu soruları 180 dakika çözebilmen bekleniyor.
Sınava hazırlanabilmek için ideal İngilizce seviyesi B2 (Intermediate) olmakla birlikte sınava hazırlık için altı-sekiz aylık zamanı olan adaylar B1 (Pre-intermediate) seviyesinde de çalışmalarına başlayabilirler. YDS sınavı genellikle büyük illerin tamamında yapılmaktadır.
Bazı kamu ya da özel kurumların belirli bir harf seviyesinde YDS puanı talebi olabilirken bazı kurumlar için alınan puanın seviyesi önem arz etmemektedir. A en iyi seviye, C orta seviye ve E en düşük seviye olarak değerlendirilir.
YDS'de 4 yanlış 1 doğruyu götürmemektedir. YDS'de değerlendirme sırasında yalnız doğru cevaplar dikkate alınacak, yanlış cevaplar dikkate alınmayacaktır. Yani YDS'de cevabı yanlış sorular, doğruyu götürmez.
YDS C seviyesi, özellikle akademik ve profesyonel alanlarda kullanılan İngilizce dilinde yeterlilik göstermek isteyen kişilerin hedeflediği bir dil yeterlilik seviyesidir. YDS sınavında C seviyesine ulaşmak için en az 85-90 puan almak gerekmektedir.
YDS İÇİN NE KADAR SÜRE ÇALIŞMALIYIM? Eğer YDS veya e-YDS'ye ilk kez hazırlık yapıyorsanız veya dil seviyeniz başlangıç düzeyi ise (0-40) bu durumda en az ortalama 6-8 ay arasında bir hazırlık süreci size iyi gelecektir.
Diğer iki sınav yurt dışına çıkmak için gereken dil seviyesini ölçerken, YDS sınavı yurt dışından gelenlerin üniversite denklik sınavlarında dil bilgisini ölçmeye yarayan bir sınavdır. Yani Türkiye içinde geçerli bir sınavdır. Yurt dışında geçerli sayılmamaktadır.
a) Öğretmenlik formasyon bilgisine sahip olduğunu ve KPDS/ÜDS/YDS'den 80 ve üzeri puan aldığını veya ÖSYM tarafından "Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri" esas alınarak, diğer uluslararası sınavlarla KPDS/ÜDS/YDS'de 80 ve üzeri puana denk gelen İngilizce dil bilgisine sahip olduğunu belgelendirenler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri