Sarımsak ekim zamanı bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilmektedir. Buna göre güney bölgelerde ve İç Anadolu bölgesinde sarımsak ekim zamanı Ağustos sonu gibi başlamakta ve eylül, ekim, kasım, aralık, ocak, şubat, mart aylarında yapılabilmektedir.
Kuru sarımsakta hasat, yaprakların yarısının kuruyup yattığı zamandır. Bu dönem temmuz ayının ilk haftası ile ağustos ayının ilk haftası arasındaki devredir. Hasat makine ile yapılmaktadır.
Ilıman iklim bölgelerinde sarımsak dikimi kasım-aralık aylarında, soğuk ve don tehlikesi olan bölgelerde mart-nisan aylarında yapılıyor. Baş olgunluğu zamanı, dikim zamanına göre değişiyor. Erken dikimlerde şubat sonu, geç dikimlerde ise haziran başı taze, yeşil sarımsak için olgunlaşma görülüyor.
Sarımsak tüm dünyada oldukça sık kullanılan bir sebzedir. Ülkemiz ve ülkemizin özellikle Kastamonu gibi bazı şehirleri ise sarımsak yetiştiriciliği bakımından önemli yerler arasında yer alır. Her evin demirbaşı sayılabilecek bir sebze olan sarımsağın dikim işlemi iklime göre Şubat- Mayıs ayları arasında yapılabilir.
Kuru topraklarda, dikim derinliği 5-6 cm'ye kadar indirilebilir. Sarımsak, ılıman iklimin hakim olduğu bölgelerimizde Kasım ve Aralık aylarında, soğuk ve toprak düzeyinde don tehlikesinin olduğu yerlerde ise; Mart ve Nisan aylarında dikilir.
İlgili 44 soru bulundu
Bu arada tekleme de yapılabilir. Yaprakları sararmaya başlayan sarımsakların hasat zamanı geliyor demektir. Başların iyi teşekkül etmesi için, tıpkı baş soğanlarda olduğu gibi bitki yapraklan üzerinden bir boş fıçı gezdirmeli veya üzerinde ayakla gezinmelidir; bu isi hasattan 2-3 hafta yapmak gerekir.
Sarımsak ekimi sonbaharda havaların gidişine göre kasım sonuna kadar olan dönemde yapılabilir.
Sap kısımlarından her bir sarımsak dalını birbirine örerek tıpkı görseldeki gibi bir görüntü elde etmelisiniz. Ördüğünüz bu sarımsak demetlerinin filizlenmemesi ve bozulmaması için mutlaka karanlık bir yerde, nemden ve sıcaklıktan uzak serin alanlarda muhafaza etmelisiniz.
Ilıman iklime sahip bölgelerde Kasım ayından itibaren ekime başlanabilir. Aşırı soğuk ve don riski olan bölgelerde Nisan ayından itibaren ekiliyor. Evinizde filizlenen sarımsak dişlerinizi istediğiniz zaman saksınıza ekebilirsiniz.
Taze sarımsaklar ekildikten ortalama 1-2 ay sonra hasat edilmeye başlanır.
4. Ektiğiniz sarımsaklar çok sulu ortamı sevmediğinden, azar azar sulanmayı ister. Evde sarımsak yetiştirirken saksıyı sık sık kontrol ettikten sonra sulamanız önerilir. Çok fazla su alan sarımsak saksısı, çürümeye yatkın hale gelir ve çürüdüğünde emekleriniz boşa gidebilir.
Fazla su sarımsakları çürütebileceğinden haftada 1 ya da 2 kez sulamanız yeterli.
Taze sarımsak üretiminde, mayıs- haziran aylarında hasat yapılmakta ve küçük demetler halinde, Kastamonu, Taşköprü ve Germeç mahalli pazarlarında satışa sunulmaktadır.
Sarımsakları temiz, kuru ve hava almayan bir kavanoz içine doldurun. Ardından kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, buzdolabına koyun. Sarımsakların bozulmaması için kavanozun kuru olmasına mutlaka dikkat edin. Hazırladığınız bu yöntem ile sarımsakları buzdolabında 1-2 hafta kadar hiç bozulmadan saklayabilirsiniz.
Sarımsakların kabuğunu soyun ve dondurucu poşeti içine ekleyin. Poşet yerine dondurucuya uyumlu saklama kaplarını da kullanarak sarımsakların ömrünü uzatabilirsiniz. Sadece soyma ve paketleme işleminden geçen sarımsaklar, dilediğiniz her an dondurucuda elinizin altında olacak.
Çok sıralı dizilecek sarımsaklar için ekim derinliği de 4 cm olmalıdır. Sarımsak Tohumu Ne Zaman Ekilir? Sarımsak tohumu farklı iklim tiplerine uygun olarak farklı zamanlarda dikilebilir. Ilıman iklimlerde sarımsak tohumu Kasım ayından itibaren dikilebilir.
Sarımsakların yetiştirilmesi konusunda dikim zamanına bağlı olarak organik gübre kullanılmamalıdır.
Sarımsakları toprağa gömerken filizlenen kısımlarının havaya bakmasını sağlayın ve birbirinden uzak konumlara yerleştirin. Topraktan 5 cm içeri girmesi yeterli olacaktır. Daha fazla derine inmemesine dikkat edebilirsiniz. Yatay saksı kullanacaksanız; her diş arasında 20 cm aralık olması tavsiye edilir.
Uzun süre sarımsak saklamak için serin ve kuru yerde muhafaza edebilir; bunun yanı sıra buzdolabında, dondurucuda, kızartarak, salamura ederek veya kurutarak uzun süre saklayabilirsiniz.
Sarımsağın sülfür kaynağı olduğunu belirten Dr. Yavuz Dizdar, "Kaliteli sarımsağın kabuğu zor soyulur. Dişi küçük olabilir hiç önemli değil. Yerli sarımsağın zaten dişleri küçüktür ama öyle bir lezzet ve koku verir ki ev buram buram sarımsak kokar.
Ateş ve tansiyon düşürücü etkisi bulunmaktadır. Akciğer, karaciğer, safra kesesi ve kalp gibi önemli organları güçlendirir. Kandaki kolesterol düzeyini dengede tutmaya yarar.
Sarımsak ekim zamanı bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilmektedir. Buna göre güney bölgelerde ve İç Anadolu bölgesinde sarımsak ekim zamanı Ağustos sonu gibi başlamakta ve eylül, ekim, kasım, aralık, ocak, şubat, mart aylarında yapılabilmektedir.
Peki hangi bölgede Sarımsak ne zaman ekilir ? Güney bölgelerde ve iç anadolu bölgesinde ağustos sonu gibi başlanarak eylül, ekim, kasım, aralık, ocak, şubat, mart aylarında sarımsak ekimi yapılabilmektedir. Kuzey Bölgelerde eylül, ekim ve hava şartına bağlı olarak kasım ayında sarımsak ekimi yapılabilir.
1 dönüm 1000 metrekare alandır. 1 dönüm alana yaklaşık olarak 100- 120 kg tohumluk sarımsak ekimi yeterlidir. Bu dönümden elde edilecek sarımsak miktarı ortalama 1- 1.5 ton arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri