Fitoplankton, sucul ortamlarda fototrofik büyüme gösteren serbest yüzme özelliğine sahip tek hücreliler ve koloniler olarak tanımlanmaktadır. Fitoplankton primer prodüksiyonda önemli bir rol oynamaktadır. Su sütununun üst kısmından başlayarak ışığın nüfuz ettiği alt sınıra kadar koloniler oluşturur.
Genellikle mikroskobik boyutta ve tek hücreli oldukları varsayılsa da, denizanaları veya kopmuş yosunlar da okyanusbilimciler tarafından plankton olarak tanımlanır. Bitkisel planktonlara fitoplankton, hayvansal olanlarına ise zooplankton adı verilir.
Fitoplanktonlar, plankton topluluğunun ototrof bileşenleri ve okyanus, deniz ile tatlı su ekosistemlerinin anahtar faktörlerinden biridir. Dünyadaki oksijen kaynağının büyük kısmı bu canlılar tarafından üretilir.
Fitoplanktonlar, okyanus yüzeyinde sürüklenen ve deniz yaşamı için önemli bir besin kaynağı olan küçük su yosunlarıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Zooplanktonlar besin zincirinin ayrılmaz bir parçası olarak bilinir. Çeşitleri arasında en önemli olanlar ise yumuşakçalar, kordalar, kabuklular, foraminiferanslar, dinoflaagellatlar ve radyolaryalılardır.
Fitoplanktonik organizmalar ototrof canlılardandır. Karbondioksit, besleyici tuzlar ve iz elementleri kullanarak fotosentez yoluyla güneş enerjisini fiksederler. Bütün fitoplanktonik organizmalar klorofil ve karoten gibi fotosentetik pigmentleri içerirler. Bu sayede fotosentez işlemini gerçekleştirirler.
Mavi Balinalar dünya üzerinde yaşayan en büyük memeli hayvanlar ve bu dev canlılar küçük planktonları yiyerek besleniyorlar.
Denizcilerin iyi bildiği, belgesellerden sıklıkla duymaya alışık olduğumuz kavram Plankton, denizlerdeki balık türlerinin besin kaynağına verilen isimdir.
Plankton terimi ilk kez 1887 yılında Alman araştırmacı Victor Hensen tarafından tanımlanmıştır. Bu tanıma göre plankton, nehir, göl ve okyanuslarda su yüzeyi veya içinde asılı kalabilen ya da biraz yüzebilen 2 cm. den daha küçük bitki ve hayvanlardan oluşan organizmalar grubudur.
Ökaryot canlılar tek hücreli ya da çok hücreli olabilir. Örneğin su yosunlarının fitoplankton grubunu oluşturan diatomlar tek hücreli ökaryot canlılardır. İnsanlar ise çok hücreli ökaryot canlılardır.
Deniz ekosisteminde planktonlar besin zincirinin temelini oluşturan, oksijen üreten ve ayrıştırma yaparak nitrojen döngüsünü sağlayan organizmalardır.
Denizlerde besin zincirinin en alt halkasını oluşturan fitoplanktonun karbon üretimi dünya birincil üretiminin yarısını karşılamaktadır. Fitoplankton yeryüzündeki oksijenin de yarısını üretmektedir.
Fitoplankton türleri fotosentez yaparak kendi besinlerini üretirler. Zooplankton türleri ise hazır besin alırlar.
Türkiye'nin birçok noktasındaki denizlerde ve özellikle Marmara Denizimizde genellikle ilkbahar mevsiminde deniz suyunun ısınması ile denizlerdeki oksijenin en önemli kaynağı olan planktonların aşırı çoğalması olayı gerçekleşen bu olay plankton patlaması olarak adlandırılmaktadır.
Fitoplankton Nedir ve Nerede Bulunur? Fitoplankton su içerisinde yaşayan bir canlıdır ve su içinde fotosentez yapan tek canlıdır. Su altı yaşamında besin zincirinin en önemli yapısı olmaktadır.
Planktonlar tatlı ve tuzlu sularda yaşayan, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük canlılardır.
Turkuaz renk tonlarına planktonların neden olduğu belirtiliyor.
Bitki plankton takviyesi üreten firmalara göre bitki planktonlarında bulunan antioksidan ve antiinflamatuar bileşimleri kanser, kalp-damar, uyku, sağlıklı cilt, beyin, göz, karaciğer, kan şekeri, enerji ve daha birçok konuda yararlı olduğunu savunmakta.
Balinalar takımının üyeleri memelidir yani hayvanlar âleminin memeliler sınıfında yer alırlar.
Diğer dişsiz balinalar gibi, gök balinalar da temelde zooplankton (özellikle kril) avlayarak beslenir.
Mavi Balinalar Ne ile Beslenir? Çoğunlukla krillerle beslenirler. Fakat balık ve karides gibi başka küçük kabukluları da yerler. Bir günde 3,6 milyon kril yiyebilirler.
Denizlerde, göllerde ve akarsularda, hatta belirli şartlar altında da buzullarda yer alabilirler. Dünyada fotosentez ile üretilen oksijenin çok önemli bir kısmını planktonlar üretir, diğer kısmını ise, bitkiler üretir. Planktonlar çoğaldıkça denizlerin ve okyanusların renginde de ciddi derecede değişimler olur.
PLANKTON ÖZÜ nedir? Plankton özü, Azot sabitleyen deniz yosunu, yeşil mikroalgler ve mavi mikroalgler gibi çeşitli tekli veya çoklu deniz biyokütlesinin bir özüdür. Karakteristik bir kokuya sahip renksiz ila açık sarı sıvı olarak gelir. İçerisinde çeşitli faydalı mineraller, vitaminler ve silikon bulunmaktadır.
Bilim adamları, planktonların Dünya atmosferinde bulunan tüm oksijenin yüzde 50'sini ürettiği sonucuna vardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri